• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PATRIKCHRZ: Co z toho ta banka má, že nezvyšuje úroky stávajícím klientům?
    Spoléhají na to, že velká část jich je líná založit nový účet (ať už ve stávající bance, nebo v jiné, ještě výhodnější)?
    Vytvářením „nových“ produktů nějaký manažer vykáže aktivitu, za kterou dostane bonus?
    Můžou tím klientům nacpat nějaké nové restrikce, které by jim v rámci změny obchodních podmínek neprošly?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: no, mně před pár týdny vypověděli všechny účty :), asi se Lapčíkovi nelíbilo něco na mém Facebooku :D

Hlavní dvě negativa:
    1) potichu snžují sazby po pár týdnech až měsících, aby opět přišli s novým akčním účtem - takže to chce sledovat
    2) neumí okamžité platby

Výhoda: není nutné plnit podmínky obratu a plateb kartou

aktuální konkurence:
    mbank, Creditas, Raifka, Partners - všichni s podmínkami
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Pro upřesnění: měl jsem na mysli, že doporučuje to srovnání na fóru E15, které udržuje jeho kamarád.
    Ale přiznám se, že nevím, kdy ho dělal naposledy.
    Každopádně diskuse o aktuálně nejlepších spořácích se tam vede non-stop, stačí zalistovat na konec vlákna.

Ad spořák u VÚB (a běžný účet kdekoliv, třeba u mBank) – pro něj může být nepraktické, že se k úsporám nedostane ihned (nefunguje okamžitý převod). Potvrzení o daňovém domicilu je drobnost.

[PATRIKCHRZ @ Osobní finance - Investice, úvěry, spoření, pojištění]
    [SPIKE411 @ Osobní finance - Investice, úvěry, spoření, pojištění]
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DAVIDOWITCH: X portálů dělá pravidelné srovnání.

Tady to máš v přehledné tabulce i s podmínkami.
    Nejlepší spořicí účty v srpnu. Porovnali jsme, kdo dá víc | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/sporici-ucty/491845-nejlepsi-sporici-ucty-v-srpnu-porovnali-jsme-kdo-da-vic

Můžete se třeba domluvit s potomkem, pokud zvládne pět plateb kartou za měsíc, že mu každý měsíc otočíte na účtu 15 tisíc. Pak má smysl mSpoření Plus u mBank.

Požadovaná stránka je dočasně nedostupná.
    https://www.e15.cz/sporici-ucty-srovnani
    Spořicí účty - srovnání - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/produkty/sporici-ucty/

Popř. PATRIKCHRZ opakovaně doporučuje
    A tip jak splnit počet plateb
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    DAVE_PAGE: XCIDER: ok, taky doufám ze tam nemaji nějaké přiblblé limity, nebo "dojděte si na pobočku" záseky. Taky jsem si to před lety založil jen kvůli úroku, který byl tehdy skoro 6%, ted jsou z toho 3%. Zatím mi taky šly vždy prachy přeposílat z/do různých bank. Jen mě napadlo zda se poslední dobou s nima někdo nekočkoval kvůli nějaké prkotině.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    DJFRACTAL: Trinity je o nicem z hlediska pouzitelnosti uctu, absence kreditky, debilniho IB, ale zrovna toho ze ti penize nevyplati, bych se neobaval, maji i oproti jinym CZ bankam extremne konzervativni strategii, v zasade neinvestuji do niceho krome developerskych projektu a i to je jen mensi cast portfolia, vetsina jim proste hnije na uctu u CNB. Nebyt repo sazby jaky jsou, nemohli by vubec prosperovat....
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DJFRACTAL: trinity jsou experti na silene zmeny uroku. Mel jsem u nich prachy asi 5 let, ale abych dostal lepsi urok, musel jsem zakladat nove a nove ucty. Pred rokem me to prestalo bavit a prachy jsem prevedl jinam. Zustalo mi tam 6 uctu ;) ale nikdy jsem nemel problem s vytazenim penez ven.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Dítěti je čerstvě 18. Dítě je a ještě dlouho bude chodit do školy. Dítě hledá nejlepší možný účet pro sebe a svých cca 10 tisíc korun úspor a 2000 měsíčně příjmů. Takže na prémiové účty na sebe má dítě smůlu.

Má nějaká banka něco kde by pomohlo prémiový produkt rodiče? Já vím že sem takhle měl nějaký lepší účet díky tomu že táta měl velké obraty. V KB. Před víc jak 20 lety.

(Dítě teď má účet u Raiffky a není úplně schopné držet těch 10 plateb takže místo úroků má často smůlu.. )
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Tak jsem se zas nechal zlákat na další spořící účet u Trinity, ale než jsem odeslal první platbu, zasekl se mi palec a tak si říkám radši se tady zeptám, zda s Trinity nejsou poslední dobou problémy, zádrhely, nečekané obstacles... Ne že by měly být, jen jsem to už dlouho nesledoval a je možné, že ty peníze budu na podzim potřebovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SPIKE411: pokud se něco nezměnilo, tak půjčí jen do cílové částky (tj. naspořeno + úvěr), nicméně je možnost těsně před úvěrem cílovou částku navýšit (a zaplatit to 1 % z navýšení)
    C8400
    C8400 --- ---
    CERMI_FOX: na pouhý převod USD-USD je metoda 1. i 2. OK. Wise asi levnější (6.11 USD) https://wise.com/help/articles/2827506/how-do-i-receive-money-with-my-usd-account-details
    Pro měnovou konverzi (pokud do XTB/Degira posíláš Eura) lepší Wise anebo nějaký dedikovaný směnárník.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Hloupá otázka - jaký je vztah mezi cílovou částkou stavebního spoření a výší úvěru ze stavebního spoření?
    Je to tak, že mi půjčí ten chybějící zbytek do cílové částky, nebo mi půjčí i víc (v závislosti na mé bonitě)?
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    CERMI_FOX: FIO pouzivam na prevody od brokera primarne kvuli nizkemu fee, prichozi platba na dolarovy ucet je flat-rate 100CZK. Podle toho jakou cestou to pujde z US do evropy si neco vezme korespondencni banka, moje zkusenost je $15, tj. ten prevod te bude odhadem stat cca 400CZK.

Nicmene, kdybys mel ucet u IBKR, tak bys mel mit moznost to cele udelat zadarmo (resp. za poplatek co si pripadne nauctuje morgan stanley) a rychle skrz bud ACATS transfer co umi jen americti brokeri (IBKR ma pobocku ve statech, takze to umi) resp. lepsi muze byt prosty wire transfer od morgan stanley k IBKR. Wire ted pouzivam ze schwaba do IBKR, schwab si nic neuctuje, neni tam cestou zadna korespondencni banka, cele je to zadarmo a v IBKR to vidim typicky jeste ten den.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    CERMI_FOX: Moje zkusenost (ale je to nejakou dobu) je, ze na poplatcich za prevod z USD na USD ucet te FIO nesezere - kdybys chtel delat u FIO i konverzi meny, je to jina vec, to bych doporucil cokoliv jinyho.
    A jinak ano, Wise ti otevre ucet v jakekoliv mene na tve jmeno.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    potřeboval bych přenést z US (Morgan Stanley) cca $20k a ty následně zainvestovat (u XTB nebo Degiro - strategie VWCE/VWRA and chill). Jak nejlevnějc na to? :) Morgan Stanley pošle peníze jen na účet vedený na moje jméno, stejně tak XTB údajně taky vezme peníze jen z mého účtu.
    Vidím 2 možnosti:
    1. z MS přenést na svůj account u FIO a z něj do XTB (jejich sběrný účet má DE IBAN). Předpokládám, že tahle metoda bude drahá, protože poplatky bankám a transfer bankám.
    2. umělák navrhuje vyměnit Fio za Wise, že to bude levnější. Ale nikde nevidím možnost, aby mi Wise otevřelo USD účet na moje jméno - je to jen halucinace nebo to tak opravdu funguje? Nemám ten účet verifikovaný, tak možná se mi pak otevřou nějaké jiné možnosti?

Je nějaká třetí varianta?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SAYUZ: můžeš. Jinak měl jsi dát cílový účet v Raiffeisen, nabídla by ti 3,65 %
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    SAYUZ: Případně ještě zákaznická linka Monety. Taky jsem odsouhlasil Monetě, ale peníze jsem na spořáku nechal. Takže nevím.
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    PAKOK: jen jsem myslel jestli nekdo neresil stejnou vec, jasny proctu…
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    SAYUZ: Co ti brání si dodatečně přečíst podmínky, které jsi odsouhlasil/a?
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    Potřeboval jsem si kvůli obratu přeposlat peníze z Monety do KB, Moneta mi klasicky nabídla lepší úrok 3,5 % když to nepřevedu. Můžu to převést po tom co jsem potvrdil podmínky (které jsem samozřejmě nečetl)? Jde mi o to, zda tam někde není, že po nějakou dobu nesmí klesnout zůstatek apod. Řešil to někdo? Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam