• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    MISERY: sice jsem zacla hrat na klavir az ve treti tride, ale uz tehdy u prijimacek se mi divala moje ruska ucitelka na dlan a prohmatavala mi ji, potom mi po letech rekla, ze me stejne prijala jenom kvuli tomu, ze jsem se pekne smala 8). jinak muj rozsah se od treti tridy vyrazne nezmenil... v prave ruce oktavu hodne spatne ovladam a v leve obcas i nonu 8)
    MISERY
    MISERY --- ---
    JIRAS111: ale rekni mi, kdo v sesti letech dosahne na celou oktavu? Samozrejme, ze ted ma kamarad ruku jeste vetsi nez ja...
    Me to proste prijde blbost, hodnotit diteti propozice tela, kdyz se vyviji. To mozna pozna spickovy ortoped, jak dite poroste, ale ne naka ucitelka ze ZUSky.

    A i kdyby, tuhle jsem mezi svatkama koukala na televizi a tam byla reklama s tou holkou, co nema jednu nohu a plavala na olympiade.
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    MISERY: a tak hrat se da i s jednou rukou ukazovakem, ale kdyz nema rozsah ani oktavu, tak si myslim, ze je vhodnejsi vybrat jiny nastroj...taky nebudes hrat ledni hokej, kdyz ti bude chybet noha, ale trebas sachy..
    MISERY
    MISERY --- ---
    no ja znala holku, co ji chybel na obou maliccich jeden clanek a taky hrala...
    MISERY
    MISERY --- ---
    NIMUI: Hmmm :-/ No oni ho pak dali na fletnu, protoze jeho mama si prala, aby do hudebky chodil, ale on chtel hrat na klavir a vnutili mu fletnu. Pozdeji mu pak jeste vnutili klarinet, kterej ho ale nebavil, protoze ho nutili hrat samy dechovky.
    A kdyz jsem se ho ptala, proc to nezkusil v jiny lidusce nebo u jinyho ucitele, tak rikal, ze proste si myslel, ze ma ty ruce fakt nevhodny...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    NIMUI: *nonu
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MISERY: Tak to je ohavnost, rikam to rovnou. Kdyz jsem delala prijimacky na konzervator, take prisly na pretres me fyzicke dispozice - vezmu nou a jsem rada. Ano, tam uz to smysl ma, nicmene jedna ruska profesorka se mne zastala s tim, ze zna nekolik virtuosek se stejnym rozsahem. A mimochodem, nebyla jsem tam sama a uplne nejlepsi klaviristka ze skoly mela ruce stejne velke vcetne rozsahu a nemela zadny technicky problem!
    Tohle rict diteti v sesti letech je bud velmi neprofesionalni nebo je to dost hloup vymluva ve chvili, kdy maji nadbytek nadanych deti.
    MISERY
    MISERY --- ---
    CORNELA: aha, ja jsem si vzdycky myslela, ze to co mame pod kridlem na chalupe jsou maly popelnicky...hehe...nicmene te zklamu, vubec nevim, kde tohle shanet...teda koukala jsem ted na googlu a taky jsem to nenasla...mozna bych se zeptala v nejakem klavirovem bazaru nebo tak...
    Tenhle pan mi kdysi daval doporadku 2 piana...nebo vlastne 3...to je jedno, nicmene se hodne vyzna, mozna by o tom neco vedel.
    www.liskapiana.cz
    MISERY
    MISERY --- ---
    Setkali jste se nekdy s tim, ze by nekdo nebyl v sesti letech prijat do hudebky na klavir proto, ze NEDOSAHNE na celou oktavu? (V SESTI LETECH!!!)
    Kamarad (kteremu teda bude za rok a pul ctyricet let) rikal, ze chtel jako malej hrat na klavir, ale ze mu v lidusce rekli, ze ma na to nevhodne ruce. Ja se ptam, jak ksakru muze nekdo prohlasit, jake ruce jsou ci nejsou vhodne na hrani klaviru (pokud tedy nejsou zdeformovane nejakym postizenim), kdyz ma clovek pred sebou minimalne jeste 12 let vyvinu. Ja hraju na klavir od ctyr let, rozhodne jsem ve ctyrech letech oktavu neobsahla a presto mi nikdo netvrdil, ze nemuzu hrat, protoze mam malou ruku.
    ARZA
    ARZA --- ---
    Zeptám se i tu, protože v auditku o flétničkách to moc nežije.
    Shánim noty - na údajně Vivaldiho... Možná můj strašnej popis někomu něco řekne. Asi to byly noty pro flétnu, ale hudebně vzdělanýmu člověku by to mohlo něco připomenout.
    Skladba začíná dvakrát po třech tónech nahoru.. (tečkama jsem se snažila naznačit délku tónu:[
    (skoro bych řekla že to bylo E.., G, H.. E.. G, H.., E...) .))
    Za nic na světě to nikde nemůžu najít :(
    D4LI
    D4LI --- ---
    Nevedel by prosim nekdo o nejaky ucebnici hry na klavir v PDFku? Musi to bejt cesky.
    A_NOOR
    A_NOOR --- ---
    ahoj. někdo z vás asi není z kladna, že? pokud ano, prosím napište mi! díky!!
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    JJ diky uz jsem tam volala
    FIFI
    FIFI --- ---
    MEESHA: já myslím, že třeba v Luxoru? tady: http://www.neoluxor.cz/ucebnice/odborne-skoly/hudebni-vychova/nova-klavirni-skola-1-dil-d3t13059 píší, že to mají skladem.
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    Prosim kde sezenu v Praze Novou klavirni skolu 1. dil? Dix
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    nekdo nejaky typ na -pokud mozno levneho- ladice pian?
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: jj, koncerty pro MTŠ se delaji snad na kazde ZUS :-) nas to ceka za 14 dni...

    Urcite je to pro rodice tezke, kdyz nastroji nerozumi, a podle materialu - je to tu videt, ze se skoly a styly kombinuji, to je dobre. Takze zaku ruzne kopiruju, casto mam problem s rodici, ze nechteji kupovat drahe skoly, tak si alespon zaplati kopirovani, ale jsem rada, pokud alespon jednu z nich vlastni.
    Jen tedy, ja jsem asi narocnejsi :-D trosku mi v tom vyctu chybi treba veci jako jestli se cvici vedeni fraze, charaktery skladbicek, dynamika... - ale to zalezi na tom, jak jsou ucitel a zak zvykli pracovat. Nektere deti si takove veci pamatuji z hodin, ale vetsine z nich pisu do zakovske doslova slohove prace :D - a rodice jim tak temer doslova predcitaji (mohou predcitat, bohuzel to vetsinou nedelaji a zaci jsou v tomto lini, snazim se psat citelne, hlavni veci i tiskace) to, co ode mne slyseli na hodinach.
    Jinak mnozstvi je odpovidajici, a jak rikam - je opravdu dobre, ze nehrajete z jedine ucebnice!
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: my jsme BGS měli koupit letos v září, než jsme ji koupili, měla dcera BGSku půjčenou z Lidušky a to byl opravdu salát, nějak z roku 1974 (tuším) :-)

    Teď má asi nějaké to nové vydání? Vypadá to takto: http://www.ama.cz/p672-klavirni-skola-pro-zacatecniky-bgs/

    Já jsem laik, pro mne to je prostě těžký, co k tomu mám dceři říkat, když dcera umí víc jak já? Cvičí sama, ale bývám u toho i já. Pani učitelka mi na konci hodiny třeba řekne: Dneska všechno uměla, jen dbejte na zahnuté prsty..to a to jí šlo výborně, tam a tam jsme něco opravili. Nebo: Teď už ví přesně, co tam bylo špatně, jen to kontrolujte apod.. Tak se snažím pak ty pokyny celý týden připomínat, to, co je u skladby přímo napsané, to si přečte sama.. Víc pro to asi neudělám.

    Jinak schválně napíšu, co třeba na dnešek dostala malá za úkol - (paní učitelka jí to píše vždy do žákovské ). Ta BGS a Nová klavírní škola je tam zastoupená přibližně stejně..
    1. úkol byl naučit se A dur 4 oktávy každá ruka zvlášť + akord zvlášť
    2. BGS - č. 34 zpaměti, č. 35 zvlášť
    3. Janžurová - 205 dohromady obě ruce (před tím už hrála každou ruku zvlášť), č. 213 zvlášť
    4. Už 4 týdny hrála skladbu Tom- Tom (Beryl Joyner), stále procvičovat. To jí paní učitelka okopírovala, to si nosila jen papír.
    5. Koledy z Já, písnička.

    Často taky hrají něco ze Svěráka a Uhlíře.

    Včera dcera hrála na takovém "koncertě" pro děti z mateřských školek. Je to vlastně takové představení nástrojů, které se v místní Lidušce učí, pro ty předškoláky je to vlastně takový malý nábor do ZUŠek:-)

    Dcera na to měla na připravené 3 věci (Tom- TOm a jednu z té BGSky), nakonec hrála jen jednu, aby to pro malé děti nebylo moc dlouhé. Hrála Rolničky, rolničky .-) - je to i kvůli tomu, aby to ty malé děti ze školek třeba znaly.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: psala jsem to kvuli te slecne, co se chce ucit sama bez ucitele, proto ty pokyny. A pokud v ucebnici jsou, tak by si je meli cist jak zaci, tak jejich rodice, aby vedeli, co se vlasnte uci, samozrejme, ze ucitel toho rika o mnoho vice, ale zakldaem by mela byt domaci priprava, aby se na hodinach opravdu dalo pracovat a ne jen cvicit

    A BGS... to je na moc dlouho. Jako takova je tato ucebnice velmi zastarala. Velmi. Zejmena metodologicky. Napr. je v podstate koncipovana na temer trilete hrani pouze v houslovem klici. Na obrazcich je s odpustenim zmrvena (zjednodusena, vytrzena z kontextu) kurzova metoda, ktera jinak je velmi slozita a velmi kvalitne propracovana. Tedy i technika je zde ponekud odlisne podana. Ne vse je de spatne, ale je velmi narocne prebirat... nevim, kdy tato skola vysla poprve, ale moje babicka ji zna.
    V teto skole je presto spousta krasnych skladbicek a urcite je dobre z nich vybirat, ale v podstate to prave udelali autori Nove klavirny skoly, jenze jsou dany do jineho kontextu.
    A v podstate - zadna klavirni skola by nemela byt jedinym materialem, ze ktereho zak hraje. Zvlast dnes, kdyz materialu je nepreberne, a to uz i "domaci" produkce, o zahranicnich nemluve.
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: a co třeba ta BGS?

    Dceři to tedy říká přímo paní učitelka, ty pokyny v knize doma ani nečteme...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam