• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: jj, ja ji znam. Premslela jsem prave, ve jake jine jsou vlastne uvedene i metodicek pokyny a vysvetelene noce procvicovane jevy. V tomhle ma tahle skola velke plus.
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: z Nové klavírní školy hraje moje dcera (je ve druhé třídě), vypadá to takto:

    NIMUI
    NIMUI --- ---
    NAVITAS: tak to doporucuju aspon nejakou ucebnici si poridit, nejelepe s vykladem, mozna Novou klavirni skolu (urcite je toho vic, ale ted nemam chut premyslet) - a optat se i kamaradek. Aspon zakladni postaveni ruky a prstoklady, bez otoho to nepujde :-)
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Budu to muset zvládnout bez učitele ;o). Nějak na to vážně nemám peníze...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MEESHA: zalezi na miste a na vzdelani - student konzervatore muze ucit tak od 150 na hodinu. Absolvent pod 250 nepujde, po letech praxe to bude tech 250-400 kc. V zahranici je tahle castka bezna v eurech...


    ZOFI: j, podobne ceny (a najdou se v brne i nizsi, vim o 1550kc na pul roku) se ale tykaji jen deti, pokud je nekdo vys jak VOS, tak plati plne skolne a to je o nulu vic, protoze neni dokotovan statem.
    MIASUNLAB
    MIASUNLAB --- ---
    Přesně takhle jsem taky ve třetí třídě začínala, 45 minut jednou za týden, později jsem měla třeba 20 min 2x týdně. ale to byla ta slabší varianta. jj, ještě tak umět teď co tenkrát. :)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Je to 2 měsíce, co syn ( 5.třída) začal hrát v ZUŠ NA KLAVÍR (doma má el. piáno Jamahu). Dnes po 10 lekcích začíná nacvičovat s paní učitelkou na vánoční besídku školy, která bude za měsíc "Odu na radost "od Beethovena - čtyřručně....

    Doporučuji tedy začít na ZUŠ - 45 min 1x týdně - rok 3 500kč (v Brně), měsíc tedy 4-5 hodin = 350 kč.
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    myslim, ze na zaklady, stupnice a etudy staci kdokoliv, kdo ma za sebou uzavrenej prvni cyklus a neni uplne nemej, nebo tak neco.. tzn dokaze rict co a jak..a takovejch lidi je hromada
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    MEESHA: zekla bych tak tri kila.
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    Kolik je tak prumerna platba za hodinu? 45 min
    Hledam ucitele na hudebka.cz a zda se mi to dost prepaleny...
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Hlavně bych doporučil spoustu trpělivosti. A vědomí, že naučit se hrát na klavír (ostatně asi jako na jakýkoliv nástroj) trvá léta.
    MISERY
    MISERY --- ---
    NAVITAS: to zalezi, jak moc chces umet hrat...jestli si jen tak brnkat zname melodie, tak ti spoluzacky mozna stacit budou, pokud bys chtela hrat trochu lepe, tak spoluzacky nedoporucuji (pokud tedy nemaji vystudovanou alespon konzervator).
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    EFFKA: Tak dvě spolužačky hrají na klavír, tak mi snad poradí ;o)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    NAVITAS: hmmm....tak to by chtelo asi si najit nekoho, kdo by te naucil stupnice, prstoklady, proste ucitele.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    EFFKA: Nee :o). Ještě jsem na nic takového nehrála...
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    NAVITAS: a na klavír jsi někdy hrála?
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Ahojky, k narozeninám (snad) dostanu klávesy. Ještě jsem na ně nikdy nehrála. Poradíte třeba nějakou knížku k přečtení? ;o) Čím začít?
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: děkuji za rady, zkusíme to
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: tady sedi o neco lepe - jde o to, ze - muzete si to doma vyzkouset - kdyz je zapesti prohnute dolu, tak se zcela zbytecne napina sval na predlokti a tim vznika to napeti. Polozte si prsty leve ruky cca 2, 3 cm za zapestni kloub prave ruky na sval a zvednete zapesti (dlan) nahoru - ucitite, jak se zatne sval. Pokud je zapesti priblizne v rovine (stejne, jak ruka vypada volne spustena u tela), tak tam toto napeti neni. Je to zpusobeno tim, ze holcicka sedi vys, nez by bylo idealni. mela by mit lokty zhriba v praem uhlu pri ruce polozene na klavesach s volnym, ale ne povolenym zapestim.
    Pokud je zapesti v rovine, umoznuje to take primy, tedy rychly uhoz z kloubku prstu do klaves, coz "setri cas" pri uhozu a osamostatnuje prsty. Hadam, ze kdyz dcerka hraje, tak zveda prsty pomerne vysoko nad klavesy - to je sice jeden z uhozu, ale neni zakladni a vlastne muze spolu s rostoucim napetim zdrzovat technicky rozvoj a uhoz je spise tvrdsi, tezko se zvlada piano nebo naopak znele, "netriskane" forte, protoze se do hry nezapojuji velke svaly. Je ale mozne, ze si dcera casem najde sama postavei ruky, ktere ji bude nejlepe vyhovovat, pokud u hrani vydrzi, je to pravdepodobne.
    MISERY
    MISERY --- ---
    je fakt, ze ja si uz nedokazu predstavit, ze bych hrala na klavir jinak nez s "jabkem", prijde mi to nejpohodlnejsi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam