• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: my jsme BGS měli koupit letos v září, než jsme ji koupili, měla dcera BGSku půjčenou z Lidušky a to byl opravdu salát, nějak z roku 1974 (tuším) :-)

    Teď má asi nějaké to nové vydání? Vypadá to takto: http://www.ama.cz/p672-klavirni-skola-pro-zacatecniky-bgs/

    Já jsem laik, pro mne to je prostě těžký, co k tomu mám dceři říkat, když dcera umí víc jak já? Cvičí sama, ale bývám u toho i já. Pani učitelka mi na konci hodiny třeba řekne: Dneska všechno uměla, jen dbejte na zahnuté prsty..to a to jí šlo výborně, tam a tam jsme něco opravili. Nebo: Teď už ví přesně, co tam bylo špatně, jen to kontrolujte apod.. Tak se snažím pak ty pokyny celý týden připomínat, to, co je u skladby přímo napsané, to si přečte sama.. Víc pro to asi neudělám.

    Jinak schválně napíšu, co třeba na dnešek dostala malá za úkol - (paní učitelka jí to píše vždy do žákovské ). Ta BGS a Nová klavírní škola je tam zastoupená přibližně stejně..
    1. úkol byl naučit se A dur 4 oktávy každá ruka zvlášť + akord zvlášť
    2. BGS - č. 34 zpaměti, č. 35 zvlášť
    3. Janžurová - 205 dohromady obě ruce (před tím už hrála každou ruku zvlášť), č. 213 zvlášť
    4. Už 4 týdny hrála skladbu Tom- Tom (Beryl Joyner), stále procvičovat. To jí paní učitelka okopírovala, to si nosila jen papír.
    5. Koledy z Já, písnička.

    Často taky hrají něco ze Svěráka a Uhlíře.

    Včera dcera hrála na takovém "koncertě" pro děti z mateřských školek. Je to vlastně takové představení nástrojů, které se v místní Lidušce učí, pro ty předškoláky je to vlastně takový malý nábor do ZUŠek:-)

    Dcera na to měla na připravené 3 věci (Tom- TOm a jednu z té BGSky), nakonec hrála jen jednu, aby to pro malé děti nebylo moc dlouhé. Hrála Rolničky, rolničky .-) - je to i kvůli tomu, aby to ty malé děti ze školek třeba znaly.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: psala jsem to kvuli te slecne, co se chce ucit sama bez ucitele, proto ty pokyny. A pokud v ucebnici jsou, tak by si je meli cist jak zaci, tak jejich rodice, aby vedeli, co se vlasnte uci, samozrejme, ze ucitel toho rika o mnoho vice, ale zakldaem by mela byt domaci priprava, aby se na hodinach opravdu dalo pracovat a ne jen cvicit

    A BGS... to je na moc dlouho. Jako takova je tato ucebnice velmi zastarala. Velmi. Zejmena metodologicky. Napr. je v podstate koncipovana na temer trilete hrani pouze v houslovem klici. Na obrazcich je s odpustenim zmrvena (zjednodusena, vytrzena z kontextu) kurzova metoda, ktera jinak je velmi slozita a velmi kvalitne propracovana. Tedy i technika je zde ponekud odlisne podana. Ne vse je de spatne, ale je velmi narocne prebirat... nevim, kdy tato skola vysla poprve, ale moje babicka ji zna.
    V teto skole je presto spousta krasnych skladbicek a urcite je dobre z nich vybirat, ale v podstate to prave udelali autori Nove klavirny skoly, jenze jsou dany do jineho kontextu.
    A v podstate - zadna klavirni skola by nemela byt jedinym materialem, ze ktereho zak hraje. Zvlast dnes, kdyz materialu je nepreberne, a to uz i "domaci" produkce, o zahranicnich nemluve.
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: a co třeba ta BGS?

    Dceři to tedy říká přímo paní učitelka, ty pokyny v knize doma ani nečteme...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    FIFI: jj, ja ji znam. Premslela jsem prave, ve jake jine jsou vlastne uvedene i metodicek pokyny a vysvetelene noce procvicovane jevy. V tomhle ma tahle skola velke plus.
    FIFI
    FIFI --- ---
    NIMUI: z Nové klavírní školy hraje moje dcera (je ve druhé třídě), vypadá to takto:

    NIMUI
    NIMUI --- ---
    NAVITAS: tak to doporucuju aspon nejakou ucebnici si poridit, nejelepe s vykladem, mozna Novou klavirni skolu (urcite je toho vic, ale ted nemam chut premyslet) - a optat se i kamaradek. Aspon zakladni postaveni ruky a prstoklady, bez otoho to nepujde :-)
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Budu to muset zvládnout bez učitele ;o). Nějak na to vážně nemám peníze...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MEESHA: zalezi na miste a na vzdelani - student konzervatore muze ucit tak od 150 na hodinu. Absolvent pod 250 nepujde, po letech praxe to bude tech 250-400 kc. V zahranici je tahle castka bezna v eurech...


    ZOFI: j, podobne ceny (a najdou se v brne i nizsi, vim o 1550kc na pul roku) se ale tykaji jen deti, pokud je nekdo vys jak VOS, tak plati plne skolne a to je o nulu vic, protoze neni dokotovan statem.
    MIASUNLAB
    MIASUNLAB --- ---
    Přesně takhle jsem taky ve třetí třídě začínala, 45 minut jednou za týden, později jsem měla třeba 20 min 2x týdně. ale to byla ta slabší varianta. jj, ještě tak umět teď co tenkrát. :)
    ZOFI
    ZOFI --- ---
    Je to 2 měsíce, co syn ( 5.třída) začal hrát v ZUŠ NA KLAVÍR (doma má el. piáno Jamahu). Dnes po 10 lekcích začíná nacvičovat s paní učitelkou na vánoční besídku školy, která bude za měsíc "Odu na radost "od Beethovena - čtyřručně....

    Doporučuji tedy začít na ZUŠ - 45 min 1x týdně - rok 3 500kč (v Brně), měsíc tedy 4-5 hodin = 350 kč.
    JIRAS111
    JIRAS111 --- ---
    myslim, ze na zaklady, stupnice a etudy staci kdokoliv, kdo ma za sebou uzavrenej prvni cyklus a neni uplne nemej, nebo tak neco.. tzn dokaze rict co a jak..a takovejch lidi je hromada
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    MEESHA: zekla bych tak tri kila.
    MEESHA
    MEESHA --- ---
    Kolik je tak prumerna platba za hodinu? 45 min
    Hledam ucitele na hudebka.cz a zda se mi to dost prepaleny...
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    Hlavně bych doporučil spoustu trpělivosti. A vědomí, že naučit se hrát na klavír (ostatně asi jako na jakýkoliv nástroj) trvá léta.
    MISERY
    MISERY --- ---
    NAVITAS: to zalezi, jak moc chces umet hrat...jestli si jen tak brnkat zname melodie, tak ti spoluzacky mozna stacit budou, pokud bys chtela hrat trochu lepe, tak spoluzacky nedoporucuji (pokud tedy nemaji vystudovanou alespon konzervator).
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    EFFKA: Tak dvě spolužačky hrají na klavír, tak mi snad poradí ;o)
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    NAVITAS: hmmm....tak to by chtelo asi si najit nekoho, kdo by te naucil stupnice, prstoklady, proste ucitele.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    EFFKA: Nee :o). Ještě jsem na nic takového nehrála...
    EFFKA
    EFFKA --- ---
    NAVITAS: a na klavír jsi někdy hrála?
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Ahojky, k narozeninám (snad) dostanu klávesy. Ještě jsem na ně nikdy nehrála. Poradíte třeba nějakou knížku k přečtení? ;o) Čím začít?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam