ANDY_C: naše clavinova je už šest let stará, a pořád slouží velmi dobře. Přítel na ní denně cvičí 6-8 hodin, vpodstatě je to tady jeho hlavní přípravný nástroj, protože neustále pendlujeme Čechy-Švédsko-Dánsko-Polsko, v Praze si nástroj z podobných důvodů nemůžeme dovolit a velké křídlo stojí ve Skandinávii. Připravoval se na tom i k nahrávání dvou CD, turné po Státech, koncerty s filharmonií a orchestry, docela legrace. °)) Takže myslím, že k simulaci pianina dobrá volba. Samozřejmě naprostý ideál to není, imitace bude vždycky imitace, takže si občas stěžuje, že z toho nedostane maximum dynamiky, nebo když pak na koncert dostaneš tužší křídlo, pěkně se nadřeš, úhoz je na clavinově snažší, klouzavější, zkrátka malinko umělohmotný..jenže on taky hraje hodně (post)impresionismu a věcí na dynamiku náročných.. teď třeba chystá nahrávku godowského, tak v Praze cvičí na clavinově a jednou za 14 dní je na akademii v Krakově, kde pár dní hraje na jejich nástroje. ale na základní cvičení, práci s hlasy atd. to je docela vyhovující, pokud nemáš jiné podmínky. Já to porát vnímám spíš jako malé pianino než elektrické klávesy, a ty pozitivní "klávesové" funkce - hra do sluchátek, možnost nahrát si úryvek a pak si ho poslechnout, atd. jsou body k dobru. navíc se snadno skládá a rozkládá - už jsme ji několikrát převáželi. až na to, že samotná klaviatura nesená ve dvou nutně vypadá jako rakev ;)
Co je ovšem druhá věc, že pokud hraješ opravdu hodně, klaviatura má omezenou životnost a klávesy - plastové výlisky a mají tendenci se v namáhaném místě ulomit a zadrhávat... samozřejmě ne pořád, u nás se hraje extrémně hodně a v uplynulých třech letech jsme dávali klávesu k výměně dvakrát, a naposled si ji měnili sami, a ten nástroj už taky leccos zažil. Ale stát se to může a jediný Yamaha servis (v Michli), který ty výměny dělá je přitom dost drahý a nehorázně špatný, co se samotných služeb týče. (v životě jsem nezažila, že bych se nějakého řemeslníka dovolávala půl měsíce telefonicky, a nakonec mi řekl, že když si to nepřivezu sama tam, neudělá mi to vůbec). vím, že kdysi, když jsme ji do Čech přivezli, nabízel nám ten chlápek z Yamahy koupit celou rezervní sadu kláves, které bychom si mohli vyměňovat sami, a já si dodnes nadávám, že jsme tehdy nezareagovali dostatečně rychle. :/ ovšem ty dnešní nové clavinovy jsou trošičku jinak stavěné, něco tam je v té mechanice jinak... vím, že jsme se o tom kdysi bavili, ale nevím teď, zda k lepšímu nebo k horšímu. zkusím se Ti ještě na to zeptat.