• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    SHEALA: muzu zkusit domluvit znameho, co mi ladil klavir, velice schopny (otec i syn ladi) a imho za rozumnou cenu. pm jestli budes mit zajem.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SHEALA: Jo, souhlasim s Binary - ladeni je kolem 2000, kdyz je to dlouho neladene, bude to trosku drazsi. Rozhodne se vyplati ladice pozvat na konzultaci. A nekdy se nahodou vyplati i investice - mne stala vymena mechaniky a oprava rezonancni desky kolem 17tis (dnes by to bylo tak 25tis). Pry bude fungovat dalsich 30 let v pohode - a po 12 letech dobry stale dobry :-). V Brne take hledam spolehliveho ladice.
    Tu nejake odkazy: http://remesla-profese.sluzby.cz/ladic-pian/brno-mesto
    A tady jedna varianta pro pripad, ze by klavir nebyl funkcni :-) http://www.hudebnifond.cz/?utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Cesky%2Bhudebni%2Bfond
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: eh?

    První větu považuji za hodně nemístnou...a to zdaleka nejsem brňák. Ad výměna - záleží na rozsahu výměny. Ale jak jsem psal, toto vždy nejlépe zhodnotí přímo ladič.

    Jinak děkuji dotyčné(mu) za smazání prosby, která se shodou okolností týkala klavírů... :/
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SHEALA: nevim, jak takhle daleko od civilizace, ale v Praze vysel pred casem slusny ladic kolem dvou tisic (naladeni + vycisteni). Co se vymen tyce, obecne plati, ze se do starych klaviru moc investovat nevyplati, tedy pokud nemas nejaky opravdu unikatni technicky kousek, nebo limitovanou edici od Augusta Förstera :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BINARY_PARANOIC: Z Brna :-) Takle ono to nemusi byt naladeny "absolutne", nevadi mi kdyz bude trosku podladeny.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    SHEALA: a odkud jsi? Jinak naladit většinou jde. Ovšem pokud je to poněkud starší kousek, ne vždy je možné ho naladit na 440 Hz - občas se musí jít trochu níže. Pokud praskne jen pár strun, nemusí to být ještě fatální. Lze samozřejmě dokoupit je samostatně či dočasně hrát jen na dvě struny. To už ale nejlépe posoudí sám ladič :) Koneckonců můžeš si ho nejprve pozvat za nějaké drobné jen na zhodocení situace.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Mam noty. Mam i klavir. Klavir neni naladeny. Potrebuju ladice.

    Bohuzel, nehrala jsem x let, takze vubec nevim, jestli klavir pujde naladiot a kolik si takovy ladic je schopny rict. Mohli byste me poucit, abych si nepripadala jako uplny pitomec? A je mozny ze by klavir naladit nesel, a potreboval, co ja vim, vyment struny? (Pokud to bude drazsi nez nejaky master keyboard, tak na opravu budu kaslat :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    tohle neni spatny http://www.youcanplayit.com/
    maj celkem pekny navody pro zacatecniky na youtube http://www.youtube.com/watch?v=k6w8vZDRaps&feature=relmfu
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    LEFTY:
    VIDEO: Na klávesy se naučíte za pár týdnů. Začněte s námi od první lekce - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/video-na-klavesy-se-naucite-za-par-tydnu-zacnete-s-nami-od-prvni-lekce-1jg-/hobby-domov.aspx?c=A100514_153649_hobby-domov_bma

    ... brat s rezervou :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    dostal jsem k vánocům keyboard (výukovej, žádnej hi-end). Poradíte nějakou učebnici pro samouky?
    Mám Sarauerovu školu z roku 1956, ale možná bych raději něco explicitnějšího, klidně s videem atd.
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    OOHN
    OOHN --- ---
    Ahoj,
    nemáte prosím někdo nějaké informace o cenách, které si účtují profesionální hráči na klavír za hodinu výuky?
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    MISERY: Jj, ač jsem klavírista, byla jsem donucela okolnostmi si pořídit digipiano. Ale alespoň na občasné cvičení stačí :-) myslím, že je to ideální varianta pro většinu z těch, kdo tu chtějí hrát vlastně na nějaký klávesový nástroj :-)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    UNREALONE: jsou to dva různé nástroje... už jenom proto, že jeden je "živý" a druhý elektronický... a klavíristům se většinou na klávesy zrovna dvakrát dobře nehraje. Pokud je někdo "vyučený" klavírista, tak to znamená, že se učí různé úhozy (to neznamená jenom hrát vázaně nebo staccato, ale také poslouchat kvalitu tónu) - takže má naučené pohyby, které jsou mu na klávesách na dvě věci a spíš mu dokonce překáží. Prostě klavír není jen o mačkání kláves. Dnes má většina lepších kláves např. dynamiku - umožňuje dělat odlišnou sílu tónu, ale ani omylem se na nich nedá naučit úhoz. Ale klávesy mají zase jiné výhody a možnosti, které nemá klavír, většinou je to jiná technika hraní levé ruky, možnost elektron. doprovodů, změna "barvy" nástroje...
    Obecně, jak už tu bylo napsáno, se vyplatí investovat do kláves, které mají tuhost (odpor kláves) podobnou klavíru - bude se ti pak lépe mezi nástroji případně přecházet
    MISERY
    MISERY --- ---
    Já bych doporučila všem, kteří chtějí hrát spíš pro vlastní potěšení (a pár přátel), než pro nějaké velké koncertování, aby si pořídili digitální piano. Má hned několik nesporných výhod.
    1) nemusí se ladit - šetří to peníze i čas a hlavně jste ušetřeni iritace ve chvíli, kdy chcete cvičit, ale pořádně nemůžete, protože máte rozladěné piano a nemáte čas/peníze zavolat ladiče
    2) můžete hrát kdykoliv chcete - stačí si nasadit sluchátka a nikdo nebude rušen
    3) mnohem snáze se stěhuje - na přenos stačí 2 lidi a většina se jich vejde i do malého auta, zatímco na velké pianino s celopancířem jsou potřeba 4 lidi a dodávka

    Mám s tím opravdu léta praxe (hraju přes 20 let), stěhovali jsme klasický pianino 4x a digitální piano snad 10x a klasický pianino bych už nikdy stěhovat nechtěla.
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    UNREALONE: pokud nezainvestujes tak budes mit klavesy, ktere maji jinou odezvu pri stisknuti klavesy nez bezny piano. Klavesy maji synteticky zvuk (vytvoren elektronicky) a tak ti muzou nabidnout i vetsi skalu zvuku nez jen ten "klavirni". Na druhou stranu diky jinemu "ponoru" klavesy muzes primo ovlivnit u klaviru zvuk (u klaves bez kladivkoveho mechanismu to jde taky, ale pouziva se tam jina technologie a imho ne moc dobra).

    spis si rekni, co chces v budoucnu hrat - jestli syntetickou hudbu a casteji na klavesy, tak je volba jasna. pokud te zajima i "klasicka" tvorba, tak bych spis zvazil klavir (nebo aspon digitalni piano), at si ruce zvyknou na tezsi uhoz.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    NIMUI: řekl bych že klávesy budou to samé co klavír ne? jediný rozdíl vidím v tom, že klavír má dospělé klávesy a když se někdo naučí na klavír tak klávesy zvládá, ale opačně to tak úplně být nemusí...? nevím jak je to s pedálem...myslel jsem že klávesy jsou prostě méně realistický klavír...s tím, že to umí ještě hrát i "jiné nástroje" ne?
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    UNREALONE: Zvaž, zda chceš hrát na klavír nebo na klávesy - doporučila bych to druhé.... je v tom dost rozdíl, i ve výuce, pokud by došlo na shánění učitele... Je lepší pracovat prostě s tím nástrojem, který skutečně máš. Ale úplnou klaviaturu bych doporučovala určitě :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CORNELA: kamarád měl "stage piano" a to mi připadalo už dost "normální"

    ...uvažoval jsem jestli nezkusit jen midi klaviaturu, ale s tím se pak člověk zas nevyblbne bez počítače nebo syntezátor protože ty zas umí loudit fajn zvuky, ale na naučení bude možná lepší něco "normálního"
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Ahoj už delší dobu přemýšlím o tom že bych se začal učit na klávesy / piáno. Chvíli jsem měl půjčený keyboard od bráchy, ale nemám základy a tak to k ničemu moc nebylo.
    Myslíte že má smysl se učit z nějaké knížky "škola hry na..." nebo bude lepší učitel / kurz?
    Taky mě napadlo - když už bych se chtěl učit, tak by to asi chtělo vlastní klávesy a cvičit...jak moc je důležitá třeba délka klaviatury? díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam