• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEKlavir, dospeli zacatecnici


    Pouze pro NYXáky je zde k dispozici FTP s notama pro vzájemné vyměňování



    Pokud budete uploadovat své noty, uvádějte tam prosím celé názvy skladeb, nejlíp včetně autora (i když to bude v adresáři s autorem).
    Soubory, co patří k sobě, házejte do archivu (zip).
    rozbalit záhlaví
    MISERY
    MISERY --- ---
    BONIE: Jestli máš ráda soundtracky, tak co třeba skladby z filmu The Piano? Pěkné, celkem jednoduché, poslouchatelné.
    BONIE
    BONIE --- ---
    nechcete mi prosím někdo doporučit nějaké skladby na klavír? něco pro lehce pokročilého klavíristu na mateřské? typu Amelie nebo Sonáta měsíčního svitu apod.. nemám moc čas cvičit, ty moje šlágry už jsou ohrané a nějak mě nic nenapadá.. když tak děkuji!
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    super diky
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: jde mi o nejake stranky spise s popovyma pisnickama, ktere bych mohl prolizat a pripadne co by se mi zalibilo stahnout.. Neco ve stylu ultimate-guitar.com ale pro klavir
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    VITEKK: k čemu konkrétně?
    VITEKK
    VITEKK --- ---
    ahoj nemate nejake prima tipy na stranky s notama ke stazeni? zadarmo myslim.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    To je skoro na další audítko "Klávesy aneb najdi alespoň deset rozdílů od piána".

    Zajímavá diskuze, jenom bych podotnul, jakožto potvrzení, že klávesy a piáno (pianino) jsou opravdu od základu jiné nástroje. V podstatě klavír se podobá více kytaře (s rezervou pochopitelně) a klávesy spíše klávesnici (controleru) zapojené k počítači nebo syntetizátoru.

    Jediné společné mají rozložení not na klávesách a podobné základní techniky, ale cvičit na klávesy a hrát pak na klavír, opravdu není to samé (a naopak také).

    Ono stačí, když doma (nebo kde cvičíte) vetší klaviaturu (nebo menší) než kde pak vystupujete, to se mi často stává, že přehmatávám a musim koukat na ruce, což někdy jde hodně těžko.

    Ps.: Jenom podotýkám, že nejsem žádný velký hráč, ale hraju hrozně rád jako odpočinek od baskytary a bubnů, vlastně se mi líbí jak to spojuje vše dohromady a někdy tak i "komponuju" písničky do kapely, protože je tam prostě vše :)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SISTA: záleží na stavu nástroje - některý může mít kvalitní mechaniku a není náročné ho "jen" doladit. někdy je to větší problém. a jako u všeho, roli hraje i místo/město...
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SHEALA: ano, jak píše Sheala, nejde jen o dynamiku - na živém nástroji vytváříš úhozem i kvalitu tónu, jeho barvu - když do toho řízneš, bude to tón ostrý, když pohladíš, bude měkký, když zapojíš velké svaly, bude zvuk široký atd. - říká se tomu úhozy. Takovou odezvu klávesy s nahranou kvalitou tónu prostě mít nemohou, není jak ji tvořit. A podobnou roli hraje např. kvalita rezonanční desky... prostě i klávesy s dynamikou jsou pořád klávesy. Mají jiné možnosti, než klavír - mixování zvuků, transpozice, elekronické zvuky, znásobování zvuku, nahrávání, bubeník a já nevím, co všechno - klávesy nejsou můj obor :-) ale když na ně někdo umí, tak smekám (např. Marián Varga, ale to je přeci už jen starší generace).
    SISTA
    SISTA --- ---
    ja jsem si teda nechavala ladit klavir po asi 12ti letech, pan dojel z prahy cca 30 km az k nam na vesnici a se vsim vsudy za 1000kc...
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SHEALA: nejde jen o tu dynamiku, tech atributu je vic. ledaze si chces poridit "klavesy" s kladivkovou mechanikou (coz leze do penez).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NIMUI: i kdyz mas klavesy ktere umi takovy to... ehm, ze podle sily uhozu je sila zvuku? (Neznam jeste vsechny odporne termity)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SHEALA: No, tak rozdíl to je opravdu veliký :D Málokomu to dojde. To, že to má klávesy stejné barvy neznamená, že se na to hraje stejně... Tedy, pokud to člověk bere trochu vážně. Jsou to prostě dva různé nástroje - klasická kytara "španělka" je taky něco jiného než běžné jumbo nebo dokonce elektrická kytara! Ladiči často mohou pomoci i klavír docela dobře prodat, takže možná, že to bude cesta i k penězům na lepší klávesy ;-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NIMUI: Pujcovat rozhodne nechci. A tedka jsem si procetla par for a zjistila neprijemnou vec, ze v podstate hrani na klavir a na klavesy jsou uz tak odlisnej skill ze se bojim ze ten klavir je pomalu zbytecnej. (Mozna prehani:) Kazdopadne, protoze jsem clovek ktery miluje a tvori elektronickou hudbu, vaham a premyslim co teda s tim klavirem. Asi to udelam tak ze pozvu na konzultaci ladice, a uvidim :-)
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SHILENEC: No, musi tam byt ten rucitel - to je docela slusny pozadavek, ale jinak, kdyz se pravidelne ladi jejich ladici, tak kamaradka neplatila urcite nic navic - starali se ji o to "jejich" lidi... No, ale tak chce to na klavir nestavet kytky, no :D
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    NIMUI: to cumim, docela priznive ceny za zapujceni, otazkou je, kolik ti napali pozdeji za ruzne kosmeticke vady po tech par letech pouzivani :)
    SHILENEC
    SHILENEC --- ---
    SHEALA: muzu zkusit domluvit znameho, co mi ladil klavir, velice schopny (otec i syn ladi) a imho za rozumnou cenu. pm jestli budes mit zajem.
    NIMUI
    NIMUI --- ---
    SHEALA: Jo, souhlasim s Binary - ladeni je kolem 2000, kdyz je to dlouho neladene, bude to trosku drazsi. Rozhodne se vyplati ladice pozvat na konzultaci. A nekdy se nahodou vyplati i investice - mne stala vymena mechaniky a oprava rezonancni desky kolem 17tis (dnes by to bylo tak 25tis). Pry bude fungovat dalsich 30 let v pohode - a po 12 letech dobry stale dobry :-). V Brne take hledam spolehliveho ladice.
    Tu nejake odkazy: http://remesla-profese.sluzby.cz/ladic-pian/brno-mesto
    A tady jedna varianta pro pripad, ze by klavir nebyl funkcni :-) http://www.hudebnifond.cz/?utm_source=Google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Cesky%2Bhudebni%2Bfond
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    KAZUO_KIRIYAMA: eh?

    První větu považuji za hodně nemístnou...a to zdaleka nejsem brňák. Ad výměna - záleží na rozsahu výměny. Ale jak jsem psal, toto vždy nejlépe zhodnotí přímo ladič.

    Jinak děkuji dotyčné(mu) za smazání prosby, která se shodou okolností týkala klavírů... :/
    KAZUO_KIRIYAMA
    KAZUO_KIRIYAMA --- ---
    SHEALA: nevim, jak takhle daleko od civilizace, ale v Praze vysel pred casem slusny ladic kolem dvou tisic (naladeni + vycisteni). Co se vymen tyce, obecne plati, ze se do starych klaviru moc investovat nevyplati, tedy pokud nemas nejaky opravdu unikatni technicky kousek, nebo limitovanou edici od Augusta Förstera :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam