ROBIN_SNNS: Já si myslím, že jakmile to má kladívkovou mechaniku, aspoň nějakou dynamiku a sustain pedál, že to pro začátečníka stačí... Mě tyhlety diskuse, co je a co není piano trochu připadaj, jako kdyby se někdo chtěl učit řídit auto a okolo do něj všichni hučeli, že v trabantu se opravdový auto nikdy řídit nenaučí... A tzv. "opravdový auto" je podle jednoho poslední model Audi, podle druhého formule 1 a podle třetího SUV. Samozřejmě, že je něco jiného řídit formuli 1 a Favorita nebo Trabanta, ale není pravda, že se nemůže začátečník naučit aspoň něco třeba v ojetém Favoritu, než přijde na to, že mu to nestačí a potřebuje něco lepšího. Nevím, možná to není dokonalá analogie, ale mám pocit, že ze začátku se stejně všichni učí hlavně číst noty (udržet se na silnici...), zahrát stupnice, akordy, souhra obou rukou (zároveň jednou rukou řadit a druhou točit volantem...), časem používat pedál... A není pravda, že když se základy naučí na jednodušším nástroji, tak že by nemohl přejít na lepší protože získal "neodstranitelné zlozvyky"... Podobně jako když se někdo naučil řadit "s meziplynem", že by nemohl později jezdit v autě s automatickou převodovkou :)