• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHAAUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI
    PETR36
    PETR36 --- ---
    FIN: Děkuju, Fine.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: hm, tentokrát se tak úplně netrefil... rozhodně bych neřekl, že "...Orel velmi, taková zajímavá nezvalovsko-kolářovská taškařice..." to je vysloveně blbá a netrefná definice.

    osobně si myslím, že je to jedna z poezií, které mohu s klidným svědomím označit za krásnou a zároveň strašnou. je to síla.
    FIN
    FIN --- ---
    můj osobní referát z onoho večera podala přesně natasha
    [ NATASHA @ AUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI ]
    a já již mohu jen doplnit za sebe, že:
    * kukal pavel působí na mě - kromě onoho poklidného lyričení - dojmem rozporuplným: chvíli poslouchám klidné lumírovsko-ruchovčení a pak bing! falešný tón, nepodařený verš. bohužel pravidelně se opakující. asi jako by někdo hrál pokojovou skladbičku ke krbu (symfonii skutečně ne) a každý 10. tón pravidelně zvrzl. to mi pro mě osobně ještě snesitelnou konzumaci půvabně rakousko-uherské formy (ach, my staromilci) dost ztížilo.
    * moderátorku bych zastřelil - nebyla pedagogická až příliš, ale naprosto nesnesitelně. někdo podotkl, že moderátor musí udržet autory, aby se mu příliš nerozkecali - dejme tomu, ale lze tak činit s vkusem a ne debilně a skákáním do řeči. jestliže petr kukal = 1, pak pavel kukal = 3 a moderátor = 5. měla by na tom zapracovat.
    * no, richard, no. já mu ten talent ku hře na hudební nástroj i závidím, hajzlíkovi.
    * apolinaira jsem minul, neboť jsem opustil večer a odebral se vedle (po obou kukalech). po nedávných zkušenostech se ve mně vypěstoval jistý ostražitý a takměř živočišný mechanismus "jak je něco "překvapení" a nebylo avizováno předem, prchej"... dlužno říci, že dle prapodivného výrazu na tváři ricarderonově, s níž po nějaké době uprchl do baru za námi, jsem asi dobře udělal. pochváleny budiž zdravé přírodní instinkty.
    * pivem mě polil jaeger - a to jsem o chvilku předtím chytil v letu chajimovu sklenici. tohle už jsem nestihl - no, nejsem neo. uklidňuje mě snad jen to, že jaegere vzápětí polil i sám sebe při mém předstíraném gestu.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    24. 11. v Týnské. Detaily již brzy.
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Sniff. Zda se, ze probehlo presne to na co jsem se tolik tesila. Chtela jsem hlavne slyset Petra a Ricarderona. Njn, doufam, ze bude nejake priste.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ano, houslový Ricarderon, nechápu, jak mi to mohlo vypadnout. To asi bude tím špatným vínem, co se v UniJazzu servíruje :)
    PETR36
    PETR36 --- ---
    Určitě by se taky mělo říct, že při čtení hrál Ricarderon na housle a že hrál krásně. Zvuk, který z toho nástroje vyloudil před poslední básničkou ze sbírky "Služský hřbitov", se mi zařízl mrazením až někam do míchy...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SHADOWALKER: Chudinko :/

    Ke včerejšku:
    Inu, prostor UniJazzu je přívětivý, skutečně jsem možná sama proti sobě, když tam stále někoho verbuju :) Nakonec tam nebude k hnutí.
    Pavel a Petr Kukalové sdílejí příjmení, ale nikoliv krev, jak se ukázalo - já jsem netušila, že jsou zcela nepříbuzní, takže jsem byla překvapená :)

    Přiznám se, že Pavel Kukal pro mě nebyl hlavním bodem večera - jeho pozvolna plynoucí lyrické krajinomalby v seifertovském stylu (on se tomu srovnání brání, ale je to opravdu nabíledni) se do mě nezakusují, nezažívám při nich nic než pokojné poslouchání.
    Přišla jsem kvůli Petrovi a taky kvůli němu jsem byla ráda, že jsem v UniJazzu byla - shodneme se s Finem ve vkusu, cyklus Orel velmi, který pro Fina četl, pokládám za výjimečný.

    Po čtení poesie následovalo ještě čtení z Apollinaira, které nebylo avizováno, a myslím, že mělo být - nebyli jsme na ně připraveni. To bych vyčetla organizaci večera; pořad připravila Věra Dumková, která působila na můj vkus poněkud příliš pedagogicky, ačkoliv chápu, že držela program v kolejích, ze kterých by možná autoři po svém příliš vybočili do vzpomínek na dětství, studia a vydané sbírky.
    Přiznám se, že Pavel Kukal mi právě už tím svým proslovem, ve kterém se zdánlivě přátelsky, ale především žárlivě otřel o "úspěšnějšího" (neboť více vydávaného) svého kamaráda Romana Szpuka, silně nesedl. Asi je to ode mne kruté, ale zdá se mi, že čtyři sbírky, které dosud vydal, jsou až dost.

    Po literární části večera jsem se odebrali do barové, a posléze jsme s Finem, Jaegerem, Chajimem a Zmyjkou zabředli do konverzace, kde klíčovou roli hrály nosy (jak jinak :) a polévání se pivem.
    PANZUZU
    PANZUZU --- ---
    tak já mám ve čtvrtek čtení v brně - v komíně - na staré hasičce - 19.30
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Prosim poreferujte nekdo o vcerejsku, mne je strasne blbe, tak jsem to musela vzdat. :(
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    NATASHA: Bezesporu.:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    ...též sama básnířka se vizuálně velmi povedla :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    NATASHA: Doplňme, že kniha se vizuálně velmi povedla.:)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    31. 10. v kavárně Obratník (Jindřicha Plachty 28, Praha 5) pokřtí Marie Šťastná svou druhou sbírku - Akty. Akce začíná v 19 hodin, její součástí bude také uvedení jiného titulu z nakladatelství Protis, Kecanice od Michala Šandy.
    NATASHA
    NATASHA --- ---


    Vytvářením zdánlivě prázdných míst odkrývá Ladislav Nebeský zcela unikátní rozměr textu a nové možnosti jeho vnímání. Tento soubor se skládá z „pseudotextů“, jejichž tématem je nepřítomnost či spíše neviditelná přítomnost abecedních znaků, které jsou kódovány znaky jinými a tvoří metaforické sdělení, které přes „matematizující“ způsob svého vzniku nerezignuje na klasicky obrazné básnické poselství. Na podobném principu může vznikat také neviditelnost vícenásobná. Skutečnost znaku se tedy v prázdných místech proměňuje v křehkou, ale nedotknutelnou neexistenci, která není omezena svou formální reprezentací a jež zároveň umožňuje prožít lákavou a vždy napínavou hru, přičemž předpokládá srozumění a kooperaci čtenáře. Zkusme číst a vnímat Bílá místa, jejichž přítomnost nemusí být zhmotněná na papíře, vyslovená a už vůbec ne viditelná, ale která právě díky této jejich povaze lze spatřit a prožít jako svébytnou báseň.
    (anotace knihy)
    FLODA
    FLODA --- ---
    Veci Marie Stastne mam rad, kdybych byl v pha zasel bych
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    ŘÍJEN V ŘETĚZECH

    Server Totem.cz vás zve na pravidelné autorské čtení do Literární kavárny v Řetězové 10, Praha 1, v pondělí 23.10. od 19 hodin.
    Jako hosté vystoupí Marie Šťastná a Ladislav Puršl.
    Přijďte i vy přečíst svou poezii či kratší prózu!
    Hlaste se na mail Kelly@totem.cz či egil@totem.cz
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FUNG:
    Hudba bude každopádně výborná :-)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Cena Josefa Škvoreckého

    Pan Josef Škvorecký kromě společnosti (Společnost J. Škvoreckého) a tří škol (Gymnázium, Vyšší odborná škola, Literární akademie) propůjčil své jméno další připravované události na poli české literatury. Pověstnou třešničkou na dortu jeho vlivu a významu pro českou literaturu se stává nová literární cena, jejíž první ročník vyhlašuje Literární akademie už tento podzim.

    Jak sám název soutěže napovídá, cena Josefa Škvoreckého je určena pro nejlepší beletristické dílo. V tomto roce se soutěže mohou účastnit knižní tituly vydané od září 2006 do května 2007. Projekt sám nabývá významu už jen tím, že vítěz si odnese 250 tisíc korun českých. V porotě mimo jiné zasedne Josef Škvorecký se Zdenou Saliverovou, Jiří Dědeček, Michal Viewegh, Václav Krištof, Alexandra Berková, Petr Borkovec, Milan Uhde, Josef Chuchma, Petr Třešňák… atd. Novinkou, pro internetový svět literatury jistě ne nepodstatnou, je to, že v porotě zasednou i zástupci literárních serverů (Jitka Srbová, Rebecca Marten, Michal Konštacký a další).

    Jakou prestiž si nová literární cena vydobude, ukáže čas. Slovy Jiřího Dědečka však není dobrých literárních cen nikdy dost a díky za vše, co dobrou českou literaturu podpoří.

    Zdroj: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=220090
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam