• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHAAUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI
    LITERÁRNÍ WEBY A ČASOPISY:
    PORTÁL ČESKÉ LITERATURY
    POTÁPEČ - LITERÁRNÍ ROZCESTNÍK
    WAGON
    DOBRÁ ADRESA
    iLITERATURA




    PŘEHLEDY LITERÁRNÍCH AKCÍ:
    VYCHYTRALÝ GOOGLE KALENDÁŘ NA BLOGU ONDŘEJE LIPÁRA
    ODKAZY NA LITERÁRNÍ AKCE NA SERVERU TOTEM.CZ



    PROSBA: Pokud můžete, umístěte ke své akci vedle grafické pozvánky také aspoň stručné textové shrnutí (tj. datum a čas, místo, program), se kterým si poradí čtecí zařízení.
    rozbalit záhlaví
    FIN
    FIN --- ---
    MAEROR: jo, s tím bude nepochybně méně práce...
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    FIN: Mám ti to vytisknout a poslat poštou? :----)
    FIN
    FIN --- ---
    ne, fine, to nevidíš, to se ti jen zdá
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    FIN: Tvůj model A znamená pro pořadatele soutěže spoustu práce navíc, kterou musí někdo dělat. Pořád si myslím, že model B je pro všechny zúčastněné jednodušší - nenutí účastníky soutěže platit poplatky (tedy nutí, ale skrytě, což většinou lidem tolik nevadí), nekomplikuje život eventuálním počítačově negramotným (jak účastníkům, tak porotcům) a nevyžaduje, aby se někdo prohrabával stovkami veršů, snažil se pochopit, co patří k čemu, a složitě se s tím formátoval (a neříkejte mi nic o inteligenci a praktickém formátování - poté, co jsem měla v ruce x studentských prací, jsem pochopila, že samozřejmého není v téhle oblasti opravdu nic).

    Poznámka: Předpokládáme-li na druhou stranu, že všichni poroci a účastníci a) jsou počítačově gramotní, b) vlastní tiskárnu a nejsou škrti na papír a toner, c) mají k dispozici internetbanking, takže se nemusí trmácet kvůli padesáti korunám do banky, d) píší krátké básně, které se vejdou na jednu stránku (nebo jsou inteligentní a v rámci úspory papíru jich naházejí šest za sebou na jednu a šest za sebou na druhou), je samozřejmě pro všechny zúčastněné včetně pošťačky lepší varianta B.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    MAEROR: Dvanáctku musej přečíst, grázlové.:) Loni jsem to tak udělal a vyneslo to tam druhý místo, pane veselej a chytrej!:)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    Básně vrazím dvěma sloupci a velikostí písma 6 :-p

    (P.S. Lupa je přece na internetu.)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    12 básní vrazím dvěma sloupci a mám jich na stránce 6.:)
    FIN
    FIN --- ---
    ARGANNAH: btw, párkrát jsem byl porotcem CKČ, představu o vláčení stohů papíru ssebou mám.
    FIN
    FIN --- ---
    ARGANNAH: ale no tak, pro svatého nalitého*... nedělej si ze mě legraci. tohle přece nemůžeš myslet vážně...

    1) model A, říkejme mu "představa inligentního světa s využitím technických možností, které nám 21. století nabízí":

    sedí někdo - kdokoliv - určený na vybírání mailů přišlých do soutěže na adresu soutěž_název_rok@naše_slavné_muzeum.cz.
    píp, je tady mail.
    otevřu, mrknu a vidím. hele, básně. kouknu do browseru - je na kontě 50 korun se zprávou "od lea nováka, klutěnická 133, přibice"? není.
    dávám reply na mail, otevírám předem připravenou a uloženou šablonu znějící "vážený pane/paní, jak víte, podmínkou je uhrazení nákladů na tisk, které hradí každý účastník, do té doby není možné porotě předat. s pozdravem, vaše technická asistence" a mačkám enter - odesláno, vyřízeno
    na kontě JE 50 korun se zprávou "od lea nováka, klutěnická 133, přibice" - kliknu. ejhle, pětiřádková báseň na stránku. zruším pár konců stránek, máme 3. mačkám print, 4 kopie.
    hromadný mail porotcům (na jedno odeslání): máte tady dalšího, k vyzvednutí kdykoliv - anebo přepošlu mail, kdyby se vám nechtělo, hoši, už zase chodit až sem, a přečtete doma, líbá technická asistence".

    easy, smooth, nothing complicated

    2) model B, oblíbený zejména u části českých akademiků a spol. starší generace a úřednictva neboli "jak dělat věci postaru, ale s novou technikou"...

    přichází, již po 45., dosti nasraná pošťačka. tady máte další tunu. bum, třísk! sekretářka přenáší ze schránky nahoru do kanclu, řeže obálky, třídí kopie do 4 sloupečků. a pak volá každému jmenovanému "přijdete si dnes, zítra anebo počkáte 3 - 4 dny, abyste si toho odnesli víc naráz?"

    no, vážně nevidím, v čem není model A lepší...



    * pořekadlo petra ze sioraku


    doufám, že ti neušlo, že v obou případech budou stovky stránek - i při tisku i při vybalování a třídění pošty, takže na tom se nic nemění (i když můj model nabízí možnost přeformátování dle potřeby a praktické i prostorové úspory vybrané týmem porotců, nikoliv libovůlí soutěžících (zkrátka si porotci některé grafomanie upraví sami, v modelu B je budou muset nosti po štosech)), takže tenhle faktor se nemění, jen model A je nepochybně flexibilnější a praktičtější.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    FIN: Nejde jenom o náklady. I kdyby ti každý účastník měl povinně zaslat padesát korun jako úhradu za papír, toner a opotřebení tiskárny (což asi víme, jak by dopadlo), určitě by sis báječně užil, kdybys musel doma tisknout stovky stránek* kvůli nějaké pitomé soutěži: už vidím, jak bys další rok ochotně zase seděl v porotě.

    ---------
    *12 básní, každá na jednu stranu, to máme dvanáct stran na účastníka, dejme tomu, že se přihlásí padesát lidí: to je 600 stran tisku připadajících na jediného člena poroty.
    FIN
    FIN --- ---
    ARGANNAH: vzhledem k cenám služeb české pošty a nepoměru tisk separé u mnoha osob pár stránek vs. hromadný tisk na jednom místě při velkonákladech zdá se mi myšlenka tvého ohodnocení nákladů nanejvýš podezřelá.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Viděla jsem tenhle přístup dokonce i u velmi prestižních odborných časopisů.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    FIN: Hele podívej se na to obráceně, je jednodušší a z hlediska nákladů rozpočítaných na jednoho člověka i levnější, když to vytiskne autor a pošle poštou, než aby si každý člen komise chudák musel doma (nebo v blanském muzeu) tisknout stovky stránek papíru s hromadou povětšinou nejspíš mizerné poezie, a to ještě nejlíp na vlastní náklady. Přesně stejně se třeba, pokud si dobře vzpomínám, chová Jazykové centrum na FF UK - oni prostě odmítají přijímat práce v elektronické podobě, protože jim jich chodí tak strašně moc, že by je stálo majlant věčně to tisknout, a je mnohem jednodušší a z hlediska výloh rozpočítaných na jednotlivce levnější, když si to každý student vytiskne sám.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Navrhni jim to, e-mail je součástí podmínek :)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: a porota taky chce ušetřit na výtisku na vlastní tiskárně, a proto lidi budou jak pitomci za doby socialismu posílat 4 kopie poštou, což, kromě promarněného času, asi vyjde i dráž... nemohla by porota uvést číslo účtu, na který bych jim poslal 20 - 30 korun, aby si to inteligentně vytiskli, čímž bych přispěl na kulturu a odškrtl si modré políčko v deníčku?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Porota zjevně nechce číst na monitoru. Řada lidí se tomu pořád brání.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: kristapána, "psané na PC nebo strojem, zašlete ve čtyřech kopiích poštou na adresu" kdy už konečně pochopí, že žijí v digitálním věku???
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MUZEUM BLANSKO vyhlašuje
    37. ročník LITERÁRNÍ SOUTĚŽE FRANTIŠKA HALASE


    Soutěže se může zúčastnit každý autor ve věku od 15 do 35 let svými dosud nepublikovanými básnickými texty.

    Soutěžní texty v rozsahu maximálně 12 básní, psané na PC nebo strojem, zašlete ve čtyřech kopiích poštou na adresu:
    Muzeum Blansko, Zámek 1, 67826 Blansko. Zásilku viditelně označte HALAS 2009.

    Uzávěrka soutěže: 15. července 2009

    Soutěžní texty hodnotí porota ve složení Vojtěch Kučera, Martin Stöhr, Bogdan Trojak, která určí vítěze a navrhne nejlepší práce k otištění v materiálech pořádající organizace. Za užité práce nebudou poskytovány autorské honoráře. Pořadatel si vymiňuje právo publikovat z prostorových důvodů též úryvky ze zaslaných prací. Literární soutěž bude vyhodnocena za účasti autorů i poroty v říjnu 2009.

    Bližší informace k soutěži viz e-mail: lsfh@centrum.cz
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    NATASHA: Mimochodem, na webu jsou i živé přenosy.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    V Brně začal Měsíc autorského čtení.
    Program zde:
    http://www.autorskecteni.cz/cz/program
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Dnes v UniJazzu:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam