• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHAAUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI
    JAGA
    JAGA --- ---
    www.topvision.cz/nabidka/hard-skills/psani-bez-trapeni---jak-psat-lehce-svizne-a-jasne/
    Po dlouhé době zase učím kurz tvůrčího psaní, tentokrát je to spíš pro firmy a různé profesionály, kteří si chtějí vylepšit styl a získat trochu rozletu, ale třeba někoho takového znáte???
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Marie Iljašenko a Tereza Riedlbauchová v Paměti:

    ODJINUD
    ODJINUD --- ---
    tam pošli něco blbýho a raduj se, jak vostatním pomohls.. a třeba to i vyhraješ, hehe
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NATASHA: tak někomu stačí k radosti málo… já teda fakt nevím, proč bych měl mít radost z toho, že nějaký/á XY vyhrál/a literární soutěž. A ty peníze? Pokud nejsou moje, má to ve vztahu k mé radosti též určité hranice, to ti teda povim. Nejsem ještě tak zdatný františkán. Nicméně máš pravdu, cesta je vytyčena, jen se na ní udržet a nebudit pohoršení. :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VINCENT_BU: Ty to máš teda složité. Já mám radost, když se v poezii děje něco dobrého, a vůbec se to nemusí dít kolem mne.

    :)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NATASHA: nemohu, Natasho. i kdyby nic jiného, a toho jiného je věru pořád dost, už jen pomyšlení na to, že bych svou účastí ohrozil – třeba, třeba – i Tvé ocenění, mi svazuje ruce. promiň, ale s takovým rizikem do soutěže nepůjdu. a pokud neohrozil, proč bych se někam hlásil? jedině dělat stafáž, pravda, to by možná šlo…

    (Kéž by tak bylo lze žít a psát i bez výhry… bez výhry v Drážďanech, nutno dodat, protože výhra v Praze je k ničemu. Proč nejsou Drážďany v Praze?)

    O té pozici. To není o pozici. To je o tom, že ty další básně jsou objektivně slabší, pokud má soutěž něco znamenat. Dotace tomu dodává hmatatelnost.

    :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VINCENT_BU: Myslím, že málokdo bude vyvozovat svou pozici na poetické scéně z toho, že nezvítězil v takto vymezené literární ceně.

    Pro mne je příjemné, že taková přeshraniční iniciativa trvá. A z výhry lze třeba chvíli žít & psát, což se tu řešilo nedávno, že :) a nebo vydat knihu.

    P.S.: Přečti si ta pravidla.
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NATASHA: přece z principu soutěže. všechny básně, které nejsou oceněny, patří k těm slabším, což vztahuji rovnou na jejich autory a autorky (v tom je možná to neporozumění). obvyklá synekdocha.

    ledaže by se vítězný soubor losoval, to by možná šlo. nečetl jsem pravidla, máš pravdu :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VINCENT_BU: Moc nerozumím. Četls pravidla? Výchozí hodnocení je pouze mezi básněmi. Anonymně. Jak tedy může být někdo slabší?
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NATASHA: demotivující je ale princip "jeden na úkor ostatních". Kdyby se to rozpočítalo mezi např. 10–15 knih, mohli bychom i my slabší beze studu vyplnit alespoň přihlášku. A to nepopřeš, že v literatuře působí i slabší, neoceněné knihy. Z tohoto pohledu je na naší Magnesii sympatické to, že všichni dostanou tak nějak stejně…

    Připomíná mi to jinou zprávu z dnešního dne. Opakovaně slyším, že německý lyrik Jan Wagner získal 50 000 € v rámci Georg-Büchner Preis. Proto bych nic nepodceňoval. Člověk začne na nevinné nule. Pak si řekne, že 5 000 € vlastně ničemu nevadí. A jednou skončí u desetinásobku. Je to zrádné. :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Milí autoři, ještě máte čas se přihlásit. Cena je pro výherce dotována částkou 5 000 eur, což je poměrně motivující.

    Drážďanská cena lyriky 2018 – Tvar
    http://itvar.cz/prilezitost/drazdanska-cena-lyriky-2018/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A pak by tu byl ještě jeden pražský výskyt, a sice příští čtvrtek.

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Pokud jste tu někdo z Frýdku a okolí, rády vás s Olinou uvidíme — už tento pátek:

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Srdečně zvu :)

    CICHLASOMA
    CICHLASOMA --- ---
    Petr Král - Kuželky a Černohorci. Autorský večer. Knihovna Václava Havla, 31. 5., 19:00.

    Kuželky a Černohorci – Tvar
    http://itvar.cz/akce/2017/05/kuzelky-a-cernohorci/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    A ještě jedna pozvánka do pražského café Fra na příští úterý - pro holubofily.


    úterý 9/5/17, 19.30
    Dopplerův efekt
    Stručné úvahy o Miroslavu Holubovi

    Čtou a debatují Justin Quinn, Ondřej Buddeus,
    Jitka N. Srbová, Jonáš Hájek, Jan Zikmund
    Úvodní slovo a moderuje Jonáš Hájek



    Básník a imunolog Miroslav Holub (1923–1998) měl od začátku básnické dráhy čtenáře doma i (později) v zahraničí. Má je podnes. Přesto bije do očí ostrý kontrast mezi věhlasem za hranicemi, zejména v USA a Velké Británii, a mlčením, jímž Holuba po roce 1989 častuje vlast. Je Holubova „světovost“ trikem či pouhou náhodou, kterou jsme my Češi prokoukli? Nebo jen zase nedokážeme odpustit? A co vlastně? A jakou roli v tom sehrála železná opona?

    Literární dílo Miroslava Holuba vyšlo ve třech svazcích v nakladatelství Carpe diem v letech 2003–2005 (I. Básně, II. Cestopisné prózy, III. Eseje a sloupky). Do češtiny Holub překládal mj. Zbigniewa Herberta (Studium předmětu, s Vlastou Dvořáčkovou) a Charlese Olsona (Profese poezie). Od vydání prvního zahraničního výboru z Holubových básní (Selected Poems ve slavné edici Penguin Modern European Poets, 1967) letos uplývá padesát let.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    VINCENT_BU: Ano, ano, přijďte, pohovoříme :)
    UFOSSS
    UFOSSS --- ---
    [ Hlas romským ženám / ostatniother / 18.4.2017 / CR - Praha - kavárna klubu Cross ]

    O zkušenostech romských žen a jejich postavení v rámci romské komunity i v rámci celé společnosti si budeme povídat s Renatou Berkyovou, Ivetou Kokyovou a Martinou Horváthovou. Uslyšíme něco z literární tvorby Tery Fabiánové a Ivety Kokyové, Martina Horváthová pak bude povídat o ženách skupiny Manushe.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam