• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHAAUTORSKÁ ČTENÍ A JINÉ LITERÁRNÍ AKCE A UDÁLOSTI
    LITERÁRNÍ WEBY A ČASOPISY:
    PORTÁL ČESKÉ LITERATURY
    POTÁPEČ - LITERÁRNÍ ROZCESTNÍK
    WAGON
    DOBRÁ ADRESA
    iLITERATURA




    PŘEHLEDY LITERÁRNÍCH AKCÍ:
    VYCHYTRALÝ GOOGLE KALENDÁŘ NA BLOGU ONDŘEJE LIPÁRA
    ODKAZY NA LITERÁRNÍ AKCE NA SERVERU TOTEM.CZ



    PROSBA: Pokud můžete, umístěte ke své akci vedle grafické pozvánky také aspoň stručné textové shrnutí (tj. datum a čas, místo, program), se kterým si poradí čtecí zařízení.
    rozbalit záhlaví
    VAN
    VAN --- ---
    JAEGER: jj, to sme dva, ohledne toho warhoula...jinak nechci se zastavat kocoura,ale je to muj velky pritel jiz dlouho,a chpu i vase pripominky, neni to dobry vystoupeni a nikdy ani nebylo..le mozna jim nejde o formu (projevu)...mozna jim jde uplne o neco jineho...takze se na Vas tesim dnes v Litce,bye,bye...***
    JAEGER
    JAEGER --- ---
    VAN: fletnista nebyl avantgardni, fletnista byl totalni zoufalec. A to nemluvim o jeho moralnim profilu.

    Pro ty vnimavejsi: pokud se vam zda, ze nemam Andyho Warhola rad, ze ho primo nesnasim, mate pravdu.
    JAEGER
    JAEGER --- ---
    Nemohu nez potvrdit pane FINova slova. Pote, co jsme se sli obcerstvit do Nosferatu, potkali jsme tam jednoho kolegu z Nyxu, kteremu jsme o prekot vypraveli nasi hruznou zkusenost v neuspesne snaze se ji zbavit.

    Chapu VAN a jeji b-hu ci satanulibou snahu poradat kulturni akce, ale zasadni problem spocival v neucelene koncepci, ktera spocivala v nahodnem usporadani kamaradu pod vlivem a jejich neskutecne stupidni tvrobe. Ten pan, co smeje se sam sobe zrejme jako dobremu zertu vykrikoval ona idiotska hesla byl literarnim "vrcholem" vecera a vseobecne uznavany neumetel WARHOL svou nehrou pripravil predevsim nasemu trojlistku nejeden bolestivy okamzik.

    Resume? Bud se vykaslat na organizovani jakychkoliv front nebo zacit odzadu a poradne.
    FIN
    FIN --- ---
    VAN: ehm, laskavou a vlídnou povahou proslulý nejsem, tak se nediv následujícím řádkům...

    návštěva fronty na banán mě (opět) poučila (připomněla) několik důležitých věcí...
    a) v rámci literárního večera/odpoledne, má-li vůbec za něco stát, mělo by vystoupit autorů toliko několik. tři, čtyři... možná, jsou příspěvky opravdu stručné a krátké, i pět, ne však víc. proč? pozornost laskavých posluchačů se otupuje jako pozornost kohokoliv jiného a má své meze.
    b) lze udělat poněkud delší nápor, ale to musí být dílo/díla skutečně mimořádně kvalitní, ostrá a vtipná, aby pozornost nadopovaná tou ostrou chutí a vtipností vydržela vzhůru déle. to ale nebyl případ onoho čtení v marathonu - co vidělo oko finovo, byla partička lidí, z nichž určitá část byla zmaštěňá (zhulená) nad únosnou mez a přiblble se pochechtávala nad vystoupením jednoho svého člena, jehož dílem bylo vykřikování levicových revolučních hesel. chyb hned několik:
    b1) zmaštěnci svůj model evidentně nezvládli. jenže já se nepřišel podívat na to, jak někdo hulí a neumí to, kapišto? já jsem přišel v marné naději na nějakou literaturu. mimochodem, připomnělo mi to, jak dobré bylo, když jsem svého času zakázal v kapele hulit a chlastat před vystoupením a o co se zlepšila následkem takového zákazu naše vystoupení (což nakonec musel uznat i kytarista, takto jedna z vůdčích osobností hnutí "legalize it");
    b2) toto ostatně musela pozorovat i moderátorka, která nějaké uspořádání večera/odpoledne v podstatě nezvládala a chvílemi se zkoušela smát s ostatníma a chvílemi měla dost nešťastný výraz, když bylo očividné, že se jí to sype pod rukama;
    b3) onen autor si ta hesla rozhodně nevymyslel, ale někde je vyhrabal. přece jen ani kolegové, ani já už nejsme úplní mlékaři a ještě si pamatujeme dobu, v níž ta hesla zaznívala. když tvorbu, tak proboha vlastní;
    c) jednoho dobrého autora jsme nakonec zaznamenali – shodou okolností to ale nebyl člen fronty na banán, ale náhodný kolemjdoucí.

    shrnuto: bylo to jedno z nejnepovedenějším čtení, které jsem kdy viděl, a svůj podíl na tom rozhodně mají zmaštění a rádoby(takže neúspěšně)vtipní kopíráci/plagiátoři „revolučních hesel“. prostě hrůza.
    když jsme vyšli ven, nadechl jsem se, jak je mým zvykem, a chtěl říct několik sprostých slov nahlas a důrazně. leč laskavá natasha se na mě podívala a s tváří nezvykle prostou svého jinak věčného a tolerantního úsměvu řekla: „no dobře, uznávám, tohle byl průšvih“. a v tom slově „průšvih“ téměř zaznělo průser (které by jí samozřejmě jinak přes rty jen tak neprošlo). s jaegerem jsme se na sebe podívali a zasmáli se velice cynicky a andy warhol, jinak tragédie (při falešně pískaných stupnicích skučel i jaeger s nehudebním sluchem), byl takto jen přesně zapadající cihličkou do jinak stejně hrozné a velice nepovedené performance.
    VAN
    VAN --- ---
    rada prijdu a teze se poucim:))))
    VAN
    VAN --- ---
    FIN: zdravim pohorseneho Fina, Dana, Sveda,nebo kdo vi, co este ses:).fletnista avantgardni byl vskutku moc, lec Fronta na banan, plna trpasliku je vtipny nadprirozeny ukaz,ne?
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    rád se poučim.
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: musím říci, že jsem chvíli přemýšlel nad tím, jak jsem mohl být nepochopen...
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Pokud se přijdeš podívat v pátek, Kocoure, uvidíš, jak si představuju, že by čtení mělo vypadat - respektive dosud podle mých zkušeností nejvíce funkční model takového večera. Následnou kritiku samozřejmě vítám.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Vypečená akce je věru eufemismus, byla to podle mě naopak značně nedopečená akce. Ale my měli nevýhodu publika, které nemělo osobní vazby na vystupující a nebylo informováno o lokálních žertech, takže jsme suše hodnotili literární úroveň - a ta všeobecně nebyla valná.
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    tak to jo, to byla vypečená akce. organický celek je nezvladatelnej kolos a leckdy i já se neovládám. aspoň sem nebyl ten flétnista. ale budulínek byl dobrej ne?

    (je to k věci?)
    FIN
    FIN --- ---
    KOCOUR_V_BOTACH: jsem jeden z těch dvou zachmuřených gentlemanů, co onehdá seděli s půvabnou Natashou v Marathonu na čtení jedné avantgardní skupiny prokládaném performancí jednoho avantgardního flétnisty a zuřivě se snažili neblejt do piva. takže sice nevím, který z těch avantgardních trpaslíčků jsi, ale už jsem tě asi viděl.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    K věci, přátelé.
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    kdo si, sněhurko? znáš mě, trpaslíčka?
    FIN
    FIN --- ---
    KOCOUR_V_BOTACH: nemohl bys, prosím, mluvit chvíli normálně a ne jako naprosté pako?
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    pudete na tu akci do týnský? já du na rebeku, je to moje klisna.
    FIN
    FIN --- ---
    jen počkej, až někde narazíš na frontu na banán :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ha (člověk aby si všechno našel sám):
    http://kk.czechcore.cz/
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KOCOUR: Pozvánky vítány, škoda, žes to neupřesnil nějakými jmény (aspoň jménem oné avantgarrdní skupiny).
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    a taky pozvánka:
    dneska v sedum večer je čtení poválečnejch avantgardních (totálně realistickej a jinejch) básní v krtkově koloně v sochařský ulici. taky tam možná přečte nějaké aktuální básně někdo ze současných mladých avantgardistů
    ňáký děvky se tam možná i objevěj... jste zváni.
    KOCOUR_V_BOTACH
    KOCOUR_V_BOTACH --- ---
    beatbox a beat maj stejně leccos společnýho.zatimco vy to popíráte, já sem už viděl jak to někdo uvedl do praxe. (ale já to nebyl, aby nedošlo k omylu.)

    smaž to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam