Rick Strassman o epifýze, která by (nejen) podle něj mohla být centrem mozku.
"Jedním z nejvýznamnějších důvodů, proč mně epifýza tak fascinuje, je její funkce v životě naší duše. Důležitost a potenciál takových úvah se staly ještě naléhavějšími, když jsem se jako student medicíny v polovině 70.let učil o překvapité shodě mezi funkcí epifýzy a buddhistickou vírou v reinkarnaci. Nedokáži ani vyslovit, jak silný na mně ten objev udělal a jak mě posílil v mém předsevzetí hledat spirituální úkoly epifýzy a spolu s ní i molekulu duše.
Zjistil jsem tehdy, že buddhistická Tibetská kniha mrtvých učí, že je třeba 49 dní, aby se duše mrtvého "reinkarnovala". To znamená, že od okamžiku smrti trvá sedm týdnů, než se duše "zrodí" do jíného těla. Velmi jasně si vzpomínám, že o několik let později jsem pocítil třes jako při zimnici podél páteře, když jsem si přečetl knihu o vývoji lidského plodu. Objevil jsem totiž stejný 49denní interval, kterým se vyznačovaly dvě hlavní události ve vývoji embrya. Je zapotřebí 49 dní od početí, než se objeví první znaky lidské epifýzy. A je třeba 49 dní, než se u plodu rozliší pohlaví na mužské nebo ženské. Zrození duše, zrození epifýzy a sexuálních orgánů - u všeho je potřeba 49 dní, než se stanou patrnými."
(DMT: Molekula duše)