• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    ...Není to právě to, co děláme? Zrcadlíme svět podle toho, jak jsme lesklí. Oko vidí nebo nebo peklo nebo jen zelenou zemi, podle stavu mysli...

Anker Larsen, Kámen mudrců, s. 111
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    hodne dobra kniha:

EARTHDANCE: Living Systems in Evolution - Elisabet Sahtouris
    http://www.ratical.com/LifeWeb/Erthdnce/erthdnce.html

This book is a work of philosophy in the original sense of a search for wisdom, for practical guidance in human affairs through understanding the natural order of the cosmos to which we belong. It bears little resemblance to what we have come to call philosophy since that effort was separated from natural science and became more an intellectual exercise in understanding than a practical guide for living.
    _ELPH_
    _ELPH_ --- ---
    is it easier to answer or harder to try to make all the questions ask themselves why?
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    PERPLEX
    PERPLEX --- ---
    "Byli jsme vedeni k představě věcí nekonečně zázračnějších než představy básníků a snílků minulosti. Ukazuje to, že imaginace přírody je mnohem, mnohem větší než imaginace člověka. Například o kolik pozoruhodnější je pro nás to, že jsme připoutáni vlivem záhadné přitažlivosti k otáčející se kouli - polovina z nás vzhůru nohama -, která si miliardy let pluje prostorem, než představa, že jsme neseni na hřbetu slona nadnášeného želvou plovoucí v bezedném moři."
    Richard Feynman
    k tomu tematu doporucuju dve posledny glosy zde [ XCHAOS @ Entropie, teorie superstrun, atd.. - jak nas svet funguje a proc? existuje pro vse ve vesmiru nejaky spolecny jmenovatel ] (zlaty rez na atomarni urovni a ta nova Verlindeho teze o gravitaci:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Sám sebe klame ten, kdo zapírá mne
    vždyť chce-li vzlétnout, mými křídly mávne

NYA
    NYA --- ---
    Ten, kdo si myslí, žže je víc nežž ostatní, musí jít na hřbitov.

(the limits of control)
    MUTEK
    MUTEK --- ---
    [russell] has a description of feeling of a godless universe as about a kind of exhilarating universe: there's something hygienic about it, something bracing about it. whereas the idea that there's this suffocating presence gazing at your every moment and thought and gaugin everything you do is a bit oppressive.

collin mcginn o ateismu a bertrandu russellovi (ktereho jsem teda necetl, takze aspon takhle)
    YBUKO
    YBUKO --- ---

Vaclav Havel v dopisu Milanu Uhdemu
    LOST_DOG
    LOST_DOG --- ---
    We enter symbiotic relationships in order to get security we need, in order to get relief from our anxieties, our aloneness and helplessness; but these relationships also bind us, they enslave us even further because they support the lie we have fashioned.

Ernest Becker - The Denial of Death
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Snaha předvídat budoucnost je předem ztracená záležitost. Ovšem stále se zvyšující měrou je to hra, kterou musíme všichni hrát, poněvadž svět se mění závratnou rychlostí a my potřebujeme mít alespoň nějakou představu o tom, jaká ta budoucnost vlastně bude, protože to budeme my, kdo v ní bude žít, pravděpodobně už příští týden.

Douglas Adams
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    Want to Change the World? Start With Your City
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Víra, že některé knihy byly napsány Bohem (jenž z nepochopitelných důvodů udělal Shakespeara mnohem lepším spisovatelem, než je On sám), nás činí bezmocnými ve snaze konfrontovat nejmocnější zdroj lidského konfliktu v minulosti i přítomnosti. Jak to, že absurdita této představy nás hodinu co hodinu nesráží na kolena? Můžeme bezpečně říci, že jen málo z nás by si myslelo, že tolik lidí by něčemu podobnému mohlo věřit, pokud by tomu fakticky nevěřili.

Představte si svět, v němž generace lidských bytostí věří, že některé filmy natočil Bůh nebo že zakódoval určitý software. Představte si budoucnost, v níž se vraždí milióny našich potomků kvůli odlišným interpretacím Hvězdných válek nebo Windows 98. Existuje vůbec něco směšnějšího? A přesto to není o nic směšnější než svět, v němž žijeme.

Svět, v němž žijeme, je skutečně směšný, pokud si uvědomíme, že primárním zdrojem násilí jsou v něm staré knihy, které netolerují existenci fanoušků jiných starých knih.

Sam Harris - The End of Faith: religion, Terror and the Future of Reason
    VODA
    VODA --- ---
    Nezajímá mne, jak se živíte.
    Chci vědět po čem toužíte
    a jestli se odvažujete snít
    o naplnění tužeb svého srdce.

Nezajímá mne jak jste staří.
    Chci vědět jestli jste ochotni pro lásku a své sny,
    pro dobrodružství, že jste naživu,
    riskovat i to, že budete vypadat jako blázni.

Nezajímá mne, které astrologické planety
    se sváří s vaším Měsícem.
    Chci vědět, jestli se umíte dotknout střechy svého smutku,
    zda vás životní zrady a zklámání otevřely
    nebo jste se naopak stáhli a uzavřeli
    ze strachu z další bolesti. Chci vědět,
    jestli dokážete snést bolest
    moji nebo vaši, aniž byste se snažili ji ukrýt
    nebo umírnit nebo odstranit.
    Chci vědět jestli umíte sdílet radost, svou nebo moji:
    umíte-li divoce tančit a nechat extázi, aby vás zaplavila
    od kořínků vlasů až po špičky prstů u nohou,
    a přitom neříkáte varovně: buďte opatrní, buďte realističtí,
    pamatujte, že jsme jen lidé.

Nezajímá mne, jestli je příběh, který mi vyprávíte, pravdivý.
    Chci vědět, jestli dokážete zklamat ostatní,
    abyste mohli zůstat pravdiví sami k sobě:
    jestli snesete obvinění ze zrady a nezradit svou vlastní duši.
    Chci vědět, jestli jste věrní, a tedy i důvěryhodní.
    Chci vědět, jestli jste schopni vnímat krásu,
    i když není každý den hezky,
    a jestli dokážete najít zdroj svého života v Boží přítomnosti.
    Chci vědět, jestli dokážete žít s chybami svými i mými, a přece
    stanout na přehu jezera a křiknout do měsíční záře: "Ano!"
    Nezajíma mne kde bydlíte a kolik peněz máte.
    Chci vědět, jestli dokážete vstát po noci plné žalu a zoufalství,
    vyčerpaní a potlučení až na kost a udělat,
    co je třeba, pro své děti.

Nezajímá mne, kdo jste a jak se stalo, že jste tady.
    Chci vědět, jestli dokážete stát se mnou uprostřed plamenů a necouvnout.

Nezajímá mne, kde nebo co či s kým jste studovali.
    Chci vědět, co vám dává sílu znitra,
    když vše ostatní odpadne.
    Chci vědět, jestli umíte být sami se sebou
    a jestli opravdu máte
    rádi společnost, která vám zůstane v tyto prázdné chvíle.

inspirace: Oriah Mountain Dreamer,
    Native American Elder, May 1994
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    A causality paradox is a phenomenon in temporal mechanics in which history changes with the erasure of a species' historical existence. If this happens, a new timeline is created in which all of the history in which the species played any part whatsoever, directly or indirectly, is altered. This effect occurs because, since the species never existed, the influence it would have had if it had existed never occurred.

Fermi paradox - If unlimited technological progress is possible, then there should be clear evidence of technologically advanced species in the cosmos; there is no such evidence; therefore unlimited technological progress is impossible.
    LOOKASH_II
    LOOKASH_II --- ---
    “The world is a burning house. The people, unaware that the house is on fire, are in danger of being burned to death. But Buddha in compassion devises ways of saving them”
    (The Teaching of Buddha, 296th edn., p. 36).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam