Být v radosti ! Najít tuto radost, která je ze všeho, co je člověku uloženo, tím nejvíce božským. Radost - jediná, která pozvedá a živí, rozvíjí a strhuje, budí odvážný optimismus a skutečně se podílí na lidském činu. Pro mne existuje jen jediný způsob jak žít: nabrat výšku, vystoupit tak vysoko, až se přes povrchní chaos jednotlivostí, byť sebebolestivějších, otevře pohled na významnou pravidelnost určitého velikého údělu lidstva. Vystoupit a prohlédnout - o to jsem se vždy sám pokoušel.
Čím se v životě dostávám dál, tím stále více cítím, že skutečný klid spočívá v tom, že se člověk "zřekne" sebe sama a rozhodně připustí, že být v běžném slova smyslu "šťastný" nebo "nešťastný" neznamená vůbec nic. Osobní úspěch či neuspokojení nezasluhují, aby se u nich člověk zastavoval, když přijdou, ani aby se trápil, když nepřijdou nebo se opožďují. Cenu má jen věrná činnost pro svět - v Bohu. Než to člověk pozná a než podle toho začne žít, musí překročit jakýsi práh, zažít jakési obrácení od toho, nač jsou lidé zvyklí. Jakmile však k tomuto kroku jednou dojde - jaká svoboda pro práci a pro lásku ! ... Můj život je teď pln toho "zřeknutí", které v sobě cítím růst, zároveň jak roste hluboká chuť ke všemu, co je skutečné v hloubi skutečnosti.
PIERRE TEILHARD DE CHARDIN