• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Je to pohádka, ale krásná.

    Při zkoušce z fyziky na univerzitě v Kodani dostal jeden ze studentů následující zadání: „Popište, jak lze určit výšku mrakodrapu pomocí barometru.“ Student velmi rychle odpověděl: „Upevníte dlouhý kus provazu k vrchu barometru, pak spustíte barometr ze střechy mrakodrapu na zem. Délka provazu plus výška barometru se rovná výšce budovy.“ Tato vysoce originální odpověď tak rozzuřila zkoušejícího, že studenta vyhodil.
    Student se odvolal na základě toho, že jeho odpověď byla nepochybně správná, a univerzita jmenovala nezávislého arbitra, aby případ rozhodl. Arbitr usoudil, že odpověď byla opravdu správná, ale neukázala žádné zjevné znalosti fyziky. K vyřešení problému bylo rozhodnuto zavolat studenta a dát mu šest minut, během kterých by měl ve slovních odpovědích prokázat alespoň minimální obeznámenost se základními principy fyziky. Student seděl tiše pět minut, čelo zamračené přemýšlením. Arbitr mu připomněl, že čas už uplynul, a student na to odpověděl, že má několik velmi závažných odpovědí, ale nemůže se rozhodnout, kterou použít. Když mu bylo doporučeno, aby si pospíšil, student odpověděl: „Zaprvé můžete vzít barometr na střechu mrakodrapu, hodit ho přes okraj dolů a měřit čas, než barometr dopadne na zem. Výšku budovy lze spočítat podle vzorce H = 0,5 g t2. Pro barometr to ale bude smůla. Nebo, pokud svítí slunce, můžete změřit výšku barometru, pak ho postavit na zem a měřit délku jeho stínu. Pak změříte délku stínu mrakodrapu a potom je jednoduchou záležitostí pomocí poměrné aritmetiky spočítat výšku mrakodrapu. „Pokud byste ovšem chtěli být vysoce vědečtí, mohli byste upevnit krátký kus provázku k barometru a zhoupnout jím jako kyvadlem, nejdřív k zemi a pak ke střeše mrakodrapu. Výška se vypočítá z rozdílu v gravitační síle. Nebo jestli má mrakodrap venku únikové schodiště, bylo by jednodušší vyjít nahoru a označovat celou výšku budovy pomocí délky barometru a pak to sečíst. Kdybyste ale chtěli být jenom nudní a ortodoxní, pak byste mohli použít barometr k měření tlaku vzduchu nejdřív na střeše mrakodrapu a pak u země, potom převést rozdíl tlaků v milibarech na stopy a dostali byste tak výšku budovy. Protože jsme ale trvale nabádáni, abychom uplatňovali nezávislé myšlení a používali vědecké metody, bylo by nepochybně nejlepší zaklepat na domovníkovy dveře a říct mu: Kdybyste chtěl pěkný nový barometr, dal bych vám tenhle, když mi sdělíte výšku tohoto mrakodrapu.“
    Ten student byl Niels Bohr, jediný člověk z Dánska, který získal Nobelovu cenu za fyziku.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    JAZZZ: :)))
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    RAGNAROK: I know that I know nothing. Oh hell, what does that matter? Socrates & Sherlock Holmes
    JULYZ
    JULYZ --- ---
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JAZZZ:
    Na druhou stranu citat Sherlocka je pekny neze bych s nim nejak doslovne souhlasil

    Sherlock Holmes: Oh hell, what does that matter? So we go round the Sun. If we went round the moon or round and round the garden like a teddy bear it wouldn't make any difference. …
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    JAZZZ: Přesně. Ono ve finále není důležitý 'co' realitu filtruje, ale 'že' ji filtruje. Pan Dietrich Trincker, německý fyziolog na univerzitě v Kielu, o tom už v roce 1965 napsal, že "Of all the information that every second flows into our brains from our sensory organs, only a fraction arrives in our consciousness: the ratio of the capacity of perception to the capacity of apperception is at best a million to one. That is to say, only one millionth of what our eyes see, our ears hear, and our other senses inform us about appears in our consciousness."
    A nebyl sám, kdo na fakt, že 'víme, že nic nevíme', a že to co víme je vlastně zanedbatelný zlomeček skutečnosti, poukazoval. To je dle mého skromného názoru dostatečně zásadní psycho na to nebrat věci, včetně sebe, tak neskonale vážně, jak je to mezi lidmi zvykem. Protože my ve skutečnosti opravdu víme prd... :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    TLUSTEI: nemam rad opravovani psychedelickych memu, ale tady mi to neda.
    kdyz koukam na cernobilou televizi, tak nemam takovy pocit ztraty informace jako kdyz koukam na barevny program v japonstine. tim chci rict, ze ten filtr nejsou oci, ale mozek. jako takova parafraze na "vim ze nic nevim" se mi to ale libi :)
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    HANEBNIK
    HANEBNIK --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Varování: knihu jsem nečetl, ale jak pravili na Twitteru, "knihu prodává název" :-) A sem to prostě patří.

    https://www.kosmas.cz/knihy/187152/nastin-metafyziky-operativni-celostnosti/
    Tato kniha představuje transpersonální teologii, antropologii a kosmologii založené na cyklickém prístupu ke skutecnosti a experimentální metafyzice. Autor navazuje na Jochena Kirchhofa, Henryho Corbina, Henryka Skolimowskiho, Jamese Hillmana, Šrí Aurobinda, Egona Bondyho a Ladislava Klímu. Ve své práci usiluje o novou formulaci a aplikaci obecného referencního rámce vší skutecnosti, který by umožnoval smysluplnou interakci a transformaci celku lidské zkušenosti.
    HANEBNIK
    HANEBNIK --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    It is not daughter to understand the mother.

    - Gabrielle Hoppe
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    Forget what you know: Jacob Barnett at TEDxTeen
    http://www.youtube.com/watch?v=Uq-FOOQ1TpE
    MAMELUK
    MAMELUK --- ---

    je to ze hry Antichamber (je ted na humble bundle) a co jsem chvilku hral tak super
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---

    “The physical stimulus ‘13’ is the same in each case but is perceived differently because of the influence of the context in which it appears.
    We EXPECT to see a letter in the context of other letters of the alphabet, whereas we EXPECT to see numbers in the context of other numbers.”
    NEBRASKA
    NEBRASKA --- ---
    SINECURVE: Tulící se bytosti, kouřový hříbky a baculatý stromy :)
    HACECKO
    HACECKO --- ---
    SINECURVE: krajina po atomovem vybuchu, jeste pred tim nez vznikne hrib
    WIREBORNE
    WIREBORNE --- ---
    Alex Wissner-Gross: A new equation for intelligence | Video on TED.com
    http://www.ted.com/talks/alex_wissner_gross_a_new_equation_for_intelligence.html
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    SINECURVE: králíčka
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---


    Cloudy day over the sea...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam