• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    JAZZZ: nic neni dobrýho a špatnýho... dualistickej přístup si volí člověk a podlemě to tak nefunguje :)
    PABLITOS
    PABLITOS --- ---
    Ti, kdož věří,
    že všemu vládne osud,
    by se nemýlili,
    kdyby na té pravdě
    tolik nelpěli.
    Sir Thomas Browne
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SALAMAN: překlad slova "Karma" je "'Čin". činy můžou být dobré nebo špatné, pokud jsou posuzovány lidmi. Když budeš zlý na svoje děti, tak ti druhý den nespadne na hlavu piáno, ale ty děti se o tebe nebudou starat až to budeš potřebovat.
    Jsou ale měřítka kde Karma nemá smysl, protože je to jen lidský dualistický koncept. Atomy nejsou ani dobré ani zlé.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DRAGON: no je v tom nemam rozpor:)) samozrejme je mnoho druhu situaci, udalosti, mnoho stavu vedomi a mnoho rovin byti:)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    já bych řekl že se stanou ty věci co jsou potřeba (a to ne z hlediska nejakeho konkretniho jednotlivce) a tím bych to uzavřel.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    AIM_FREEMAN: teda, nevím,jak z toho vyplynulo, že to má být náhodný trest za špatné chování - nikdo tvrdí, jste něco provedli a že vás takhle někdo trestá. jen to říká, že vesmír nezná spravedlnost, jen příčinu a následek, a že špatnosti, co se člověku stanou, mají mnohem prozaičtější (a především světský) původ. žádný princip "dobrým lidem se stanou dobré věci a špatným špatné, protože si vesmír tak přeje".

    DRAGON: v pohodě :) já to mám víceméně podobně, jen jsem tím chtěl říct, že nevím, jak vypadal buddhismus v prvopočátcích, co z něj potom lidi vytvořili a co se s ním stalo teď. relevantní je pro mě to, že to, co se mi dostalo do ruky, je sekulární filosofie, co má nějakou hlavu a patu, toť vše.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ok, popojedem.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    AIM_FREEMAN: ten priklad nepostrada logiku. Ten priklad ti jasne rika, ze to, ze se ti deje nejake bezpravi, neni dusledek toho, ze si vcera provedl neco ty. Je to napriklad pro mne naprostej nesmysl.
    To co rikas, ze se clovek nevrly bude setkavat s dalsimi nevrlymi lidmi... to je naprosto nelogickej blabol. A da se tomu verit pouze v okamziku, kdy zacnes verit necemu takovymu, jako ze kdyz nezavolas babicce, tak ti to zitra nekdo oplati :) Klidne muzu bejt clovek, kterej je naprosto cistej a pozitivni a klidne zitra nekde pujdu a sejme mne auto, protoze zrovna nekdo bude psat smsku za volantem a ja se zrovna podivam na nebe na slavika, co mi bude zpivat na cestu Odu na radost :D A pak prichazi preklad okamziku: ty si reknes "hm, karma", ja si reknu "kurvafix, priste se uz ani na chodniku na nebe koukat nebudu, budu radsi davat bacha, co jezdi okolo" :)
    Ty si vyber, kterej pristup je jednodussi, logictejsi nebo spravnejsi. Ja mam vybrano :)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RAHUF: ne, to si neber osobne, ja s tim, cos napsal, vicemene souhlasim. Jen ta vec, ze je nabozenstvi podle potreb upravovany... je to strasne vtipny, vzdycky se pod fousy ten blaznum smeju, kdyz slepe veri tomu, co nekdo prepsal a zitra, az bude nutne, to prepise znovu :)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    když je na vás někdo ošklivý, tak to není proto, že jste včera zapomněli zavolat babičce, ale protože mu třeba ráno umřela kočka.
    to jsi vybral dost nestastny priklad. to co pises vypada jako by mela karma byt nejaky nahodily trest za spatne chovani. ten priklad postrada logiku.
    ale treba ze nevrly clovek bude mit tendenci narazet na nevrle lidi, potkavat situace takoveho druhu, jake je jeho pusobeni (vyzarovani) do sveta. resp. jedna se o kvalitu a nikoli o nejake linearni trivialni zretezeni ve smeru minulost -> budoucnost.

    DRAGON: jo, ale nevylucuje to, ze nektere situace jsou natolik unikatni, ze k sobe muset pritahnout ty konkretni duse.

    DRAGON: navic kdyz clk kouka na theravadovy sutry, tak vidi, jak je karma buddhismem prorostla. ta to cele dava do pohybu:)) samozrejme u tantrickych smeru je to jine..
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    DRAGON: dobře, moderní výklad, whatever :D četl jsem všehovšudy jednu knížku, fakt nevím, jak to bylo původně, co vlastně Siddhárta řekl a co ne, a je mi to docela upřímně jedno.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    RAHUF: moderni verze budhismu... to vzdycky slysim a rolujou se mi ponozky :) to je neco jako nova verze prekladu bible. Sem zvedavej, co se stane z prekladem bible, az sem priletej ufoni (kdyz to prezenu) :-)

    uz z podstaty se nebudu dobrovolne hlasit k necemu, co je kazdych 100 let reformovany jak to momentalne vyhovuje spolecnosti/masam/etc.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MORDEMY: no a tomu prave presne neverim. Skrtil ho tim retizkem ne proto, ze ho predtim ukradl, ale protoze byl zrovna po ruce nejbliz, kdyby mel po ruce snuru vod trenek, tak ho skrti snurou od trenek.
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    MORDEMY: cloud atlas je tak povrchni a tragickej pokus o vyzmikani par penez z tohohle tematu ze bych ho sem vubec netahal
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Nejsem žádný expert, ale moderní verze buddhismu (alespoň ta, co ji propaguje Society for promotion of Buddhism) karmu nijak moc neuznává, jen říká, že všecho má svoje příčiny a následky, ale ne na nějaké metafyzické úrovni. Jinými slovy, když je na vás někdo ošklivý, tak to není proto, že jste včera zapomněli zavolat babičce, ale protože mu třeba ráno umřela kočka.
    MORDEMY
    MORDEMY --- ---
    Karma je to co je ukazany v Cloud Atlas. Je to kauzalita, ale zdaleka ne vedecka - veda odmita ty presahy [viz. scena SPOILER! jak Hankse ten divoch malem uskrti tim rezitkem, kterej predtim ukradl protoze byl lakomej] a popisuje je jako nahody.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Já myslel, že karma neřeší dobro/zlo... Karma je pouze jiné slovo pro (vědeckou) kauzalitu, ne?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    nebo to taky znamena, ze karma a podobny veci jsou ciste osobni veci, ktere podlehaji skupinove philoso-halucinaci a je to zcela nezavisle na tom, co udelate nebo kde se narodite. Ono v dnesni dobe podlehat skupinove halucinaci neni nic tezkeho, kdyz si uvedomite ze cca 85% lidske populace je vericich.

    Ja na karmu verim asi tak, ze kdyz provedu neco zleho, budu si to vycitat. To je pro me jediny mozny nasledek, klasicke budhisticke karmicke konsekvencialni dogma jde zcela mimo mne.
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Anebo to ukazuje, že karma je překonaný koncept.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    TLUSTEI: co viem, tak Tibet bol miesto docela drsneho praktikovania docela drsnej magie.. takze kto veri povidacce o odmene a trestani, priklada vacsinou sucasnu karmu Tibetu na ucet jeho ne zrovna slunickove minulosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam