• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERRAYoO( ) psychedelické memy ( )O๑.. ॐ ..๑O( ) psychedelic memes ( )Oo
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ALWA: vyjádřil bych to takto: poctivé a na praxi založené duchovní tradice k nějakému primárnímu principu, ať už pojmenovávají jakkoli a vztahují se/člověka k němu jakkoli, docházejí. i v "západních" tradicích se pracuje s rozšířenými stavy vědomí a i v našich oblstech vždy byli "lidé Ducha", kteří ke spojení s "ním" docházeli různými cestami, někdy skrze moudrost získanou vědomým bytím v souladu s přírodními silami, jindy jinak.

    většina velkých náboženství má své vnitřní jádro nezávislé na vnějším ritu, církevní politice atd.
    křesťanská mystika a její metody jsou velmi blízké bhaktijóze a mantrajáně a znají i ticho moditbu Srdce, tedy meditaci/kontemplaci Boí přítomnsoti.
    židovská kabala pracuje s hierarchiemi duchovních bytostí a rozšiřováním vědomí směrem k nim
    súfijští dervišové se dostávají do vytržení, kde překračují osobní rovinu a směřují k Dokonalosti..spojení s Bohem
    novoplatonici směřovali k onomu Jednomu (již u Platóna byla jednotící idea Dobra)

    Bůh byl láska vždy...ale člověk byl vždy člověk :) se všemi svými vývojovými fázemi, selháními, tendencemi ke zneužití moci, dezinterpretacemi slov moudrých...:)

    ..

    V Indii se zas "dobrovolně" upalovaly manželky mužů, nechce se mi hledat další příklady, ale bylo by jich požehnaně, sexuální zneužívání najdeme ve všech klášterních tradicích od Aše po Tibet...

    RADIQAL: vysvětlení tendencí k monoteismu může být spousta. to kořenové vidím jinde..v samé postatě skutečnosti. skrze zkoumání fenoménů světa, sebe a z tohoto zkoumání povstávajících zkušeností, člověk nutně dojde k existenci jednotícího prvku.. Vědomí, které poskytuje možnost existence a dává tvůrčí impuls všemu ostatnímu. sory za zkratky
    ALWA
    ALWA --- ---
    ve smyslu " Kdyby vedeli, ze jsme ten samy stav mysli ......

    ALWA
    ALWA --- ---
    RADIQAL: Myslim, ze to souvisi telem. Ten mem uz nepohledam, ... Vychodni cast sveta reprezentujici zajem o zmenene stavy vedomi, jakkloli realne, a zapad, ritici se naproti technologickym vyvojem. Pro kolektivni vedomi druhu zajimava moznost spojeni. Navic podporeno fakty o poloze planety, konci toho a zacatku tamtoho. Kdy jindy byl buh laska? Mzslim v civilizovanem svete. Neni to tak dlouho a upalovali jsme carodejnice. My, oni, jedno. Ten mem s tim Budhou, Kristem a Alahem ....
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SILVESTRAGON: Úspěch muže být nejen kvantitativní, ale i kvalitativní. (…) skupiny věřících a praktikujících, pravidelně pronikajících trans-sensuálními připojeními do energetické matrix vesmíru z temné hmoty (…) mohou být majoritě neznámí, leč (vesmíru) velmi ú/pro-spěšni.

    Tendenci náboženství k monotheismu pěkně vysvětluje tady pan Šmachtenbergr: https://thegreatsimplification.libsyn.com/daniel-schmachtenberger-bend-not-break-2-maximum-power-and-hyper-agents Podle jeho zkoumání to souvisi … s pluhem. Světe div se (nechtě příliš spoilovat), tenhle - asi deset milénií starý - vynález přinesl tolik nadbytku (zásob - kalorií - bohatství), že bylo potřeba hierarchických struktur - ergo monoteismy.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CRS
    CRS --- ---
    CRS
    CRS --- ---
    The speech is free, the lies you have to pay for.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    kolega z práce, řešíme stigma a jeho působení na národy:
    "if one wants the population to elevate beyond what they are, then a new language has to be used, one that appeals and describes the world and events in a more elevated way"
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    ALWA
    ALWA --- ---
    a mem za ty dlouhy reci......

    ALWA
    ALWA --- ---
    MATHES: Protože válka, pane, válka je KŠEFT !
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    87HIGHFLYER: z evolučního hlediska považuju za nejúspěšnější takový vyznání, co nahromadí nejvíc věřících. ALWA to možná myslel jen pro danej region, což je taky diskutabilní, každopádně evoluční tendence všech náboženství konvergovat k jednomu božstvu si myslim neexistuje
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SILVESTRAGON: jak to spolu souvisi?
    MATHES
    MATHES --- ---
    TMA: tomu moc nerozumim. koketovani s monolaterii probehlo treba v Egypte nekolikrat, ale nikdy se z toho nestal monoteismus, nez tam dorazil Islam, ktery vytlacil ostatni nabozenstvi. Jedinej priklad (o kterym vim, je mozny, ze jich je vic), kde byl tenhle vyvoj je jedna z vetvi hinduismu. Proto uplne nechapu kde se bere ta "logicka evoluce".
    SILVESTRAGON
    SILVESTRAGON --- ---
    ALWA: Z evolučního hlediska jsou nejlidnatější státy, kde monoteismus nemají
    TMA
    TMA --- ---
    MATHES: Základem každého monolatrického náboženství, které má špetku sebeúcty je: "Můj bůh je lepší než kterýkoli tvůj bůh." Když se rozprostře tohle náboženství na velkém geografickém prostoru, tak je snazší to zjednodušit na: "Můj bůh je lepší než všichni ostatní bohové." Od toho je jen krok k "nejsou jiní bozi".

    Monolatrii získáš stejným procesem uvnitř jedné komunity. Jedna skupina kněží se rozhodne, že bude hlavní a z toho jsou věci jako "nebudeš mít žádného boha přede mnou"...
    MATHES
    MATHES --- ---
    ALWA: jakoze z evolucniho hlediska bylo nutny prejit na monoteisticky nabozenstvi, ktery svoji existenci popiraj jiny monoteisticky nabozensky a diky tomu mohly zacit pravy nefalsovany nabozensky valky? promin, asi nerozumim a nechapu proc to bylo nutny.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    IXTREMIST: tak mi to vysvětli plz :)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    IXTREMIST: co to meleš?
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ALWA: proc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam