• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: chceš poslat všechny komponenty? Nebo to vemes jako fakt? Arduina vzniklo právě na tohle ;-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: můžu si z arduina udělat watt metr za 300 i s displejem ;-) halovka a bočník. Display a zdroj na 5v. Muck
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: víš ono panely se dávají na silent bloky ;-) právě kvůli vibracím.

    Tak halt dražší jednotku s procesorem. Jen pochop že mppt jednotka je široký pojem ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: fajn, ale co když pro mě ten sběr dat je důležitý? protože se nechci řídit jen podle voltmetru, ale chci fakt vědět, kolik jsem ten nasbíral elektřiny, a porovnat to s ujetými km? (protože poměrně přesně vím, kolik Wh typicky spotřebuju na jeden km?)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: hele nevsim jsem si že by laciný jednotky měly sběr dat.

    Koukni třeba na tohle. Nastavis max napětí a nazdar. Proud dá podle panelu. http://www.ebay.com/...harging-Controller-Board-/142018600817?hash=item2110f7df71:g:pSgAAOSwvg9XV84S

    A moc mu nenadavej umí to vše co potřebuješ ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak vím, že vypadám jako blbec, ale já tam ten molitan nechtěl dát kvůli lepšímu chlazení.. a náhradní panel, co jsem si pořídil místo prvního zničeného možná jinak, byl pro změnu tenčí a ohebnější, a já si přiliš pozdě všiml, co s ním otřesy za jízdy prováděj... jak jsem psal už jinde, po bitvě byl Kapitán Obvious samozřejmě povýšen na generála, no...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: mno, to bylo předtím, než jsem rozbil druhý :-) jako uznávám, že je to problém, ale zase jinak je ta konstrukce po 4 letech první, která fakt drží pohromadě (rozuměj: dříve by se mi ulomilo něco na tom kole, v těch situacích, kdy se dnes přenesla vibrace na panel). Panel bude příště podložen po celé své ploše souvislým blokem molitanu. kdo nic nedělá, nic nepokazí (a aspoň je to rada pro mé případné následníky, že to solární kolo není až taková sranda, a že i když ta funkčnost je samozřejmá, konstrukčně to není tak triviální, jak se zdá...)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ABDULAH: to máš dobrý ceny, co bereš za jednotky?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: likvidujes cca jeden monokrystalicky ohebny panel mesicne? A to jsi ten kdo tu tak dlouho prudil,ze na tom parkovacim automatu je neefektivne vyuzit kremik.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jaký proud zvládne 100g jednotka? ok, mohla by tam být určitá výhoda v redundanci, ale u té jedné pokročilejší jednotky mám zase výhodu třeba v shromažďování dat na jednom místě....
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: ta jednotka stojí 250 - 300. A váží asi 100g :-) koukni na ebay.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: je to jedna z možností, ale stojí mi cenu a hmotnost dvou MPPT jednotek :-) když naproti tomu propojí paralelně vždy panely z opačných konců celého pole, tak je velká šance, že nikdy nebude celá série fakticky rozpojena jediný nadměrně zastíněným panelem. Ano, proud bude pořád kolísat - ale to mi pořád v pohodě uřídí jediná jednotka

    (což doufám demonstruju už příští rok, pokud se mi teda podaří dosáhnout toho, že přestanu likvidovat cca jeden monokrystalický ohebný panel měsíčně, jako teď ... což je BTW dost dobrý důvod odzkoušet si ty limity mechanické odolnosti v malém na kole, než se vrhnu na daleko dražší letadlo...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: a tu nejlépe uděláš více mppt jednotkama pusu kocoure
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: tak víc paralelně nikdo neříkal, že je problém. ale co z toho, když se běžně dělaj i 20 a 30A jednotky?

    mám jiný plán: zapojím si panely ne všechny do série, ale tak jako "šachovnicovitě", série bude sestavená vždy z paralelních dvojic... protože co mi zajímá, nejsou dvě nezávislé MPPT jednotky, ale spíš ochrana před částečným zastíněním celého pole...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: paralelně na baterii ;-) a neshorej a víš proč?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: čekejte si na co chcete....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: dvě mppt jednotky... máš na mysli zapojené jak, pro začátek?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Dvě mppt jednotky na úrovni dc dc měniče bez pulsního inteligentního nabíjení nemůžou odejít. Chapes to? Že mppt neznamená to že to není nabíječky ale dc- dc zdroj? Blbe ;-)

    Ať si pan Ch,trej projde ebay a mppt zdroje do 8a. Blbe

    Pš: kamosoj to jede už skoro rok :-p
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: na to čekáme všichni.

    A co by mělo odejít. Držet motor v "synchronním" režimu a podle změn proudu zjišťovat zda se přetáčí a brzdit nebo podtaci a přidat? Navíc pokud zjistím že mi odebírá min a naopak dodává vím že to můžu brzdit, celkem dobře. Počet otáček odpovídá frekvenci a počtu pólu. Když to zvládne měnič od Siemensu tak to běhat bude. Nevidím důvod ke změně skupenství součástek. Bez halovek je to dobré pro motory co nejsou čisté synchronní. Ale Zeptej se na tohle toho pána. Ju? Tenhle princip používá snad vše. Troliku

    Pš: balíčky klidně použij na primě měření otáček a rychlosti. :-) ale chování motoru musíš měřit jinak. Chapes to? Blbe
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jenže k čemu je mi třeba měřit otáčky bez halovek, když motor je stejně má? (zatím ani nevím, jestli radši nepřejdu na středový motor s buzením, bez magnetů...)

    ta násobná MPPT s dvěma aku mám mě napadla, až na to že mám tip od člověka, co možná přeci jen elektrotechnice rozumí víc (a hlavně jí dělá dýl) než ty, že by to fungovalo chvíli a pak odešlo.

    a kdo jiný než ty tady vede flejm? :-) až zase něco postavím, pochlubím se tady, neboj se....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam