• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Bydlím v betonovém pasivním domě (ač dneska jedu převážně dřevostavby). Který jsem navrhoval před skoro dvaceti lety. Beton je tam z důvodu, že dům je z poloviny pod zemí.
    Byt vs. dům je dost otázka. Nejsem si jistý co je ve výsledku ekologičtější. U obou řešení dokážu vymyslet kde to či ono je lepší.

A neubírej za chvíli bude mít 22. narozeniny :-D
    Bohužel to moje Ducato je zrovna segment, kde elektrika smysl nedává a dlouho dávat nebude. Pořídit si něco na elektriku není ekologičtější. To auto za deset let najede 100k. Což je daleko za průměrem co vydrží dnešní auta. A ani za tu dobu se ta uhlíková stopa nevrátí. Druhý fakt je ten, že za pár dní vyrážím s tím autem mimo Evropu, kde to prostě nedobiju. A pokud se něco podělá, tak ho sám neopravím a pravděpodobně někde na offroadu ani nevyprostím.
    Větší smysl mi dává nahradit malé auto na denní užití, což v plánu mám, ale zatím není moc za co. Protože se při tom podělaném greendealu úplně zapomnělo na to, že původní myšlenka byla ekologie.

A kde je ta hranice? Především je třeba snížit konzum! A v tom by nám ta lepší celní politika mohla pomoci. Například by mohla vyřešit dovážení odpadu. A je jedno jestli přes Temu nebo českej e-shop. Prostě výobce by měl garantovat nějakou životnost těch produktů v rámci kategorie.

Dokážu si představit pravidlo, že daný výrobek ve své kategorii musí držet záruku po dobu, kterou v průměru vydrží horních 50% stávajících výrobků. To procento se postupem času může měnit, ale na počátku by to neměl být žádný problém. Další pravidlo které bych zavedl je reálný recyklační poplatek na vše! Včetně výstavby. A nemůže to být dle kategorie, ale dle reálných nákladů. Tak aby se vyplatilo to výrobci řešit a snižovat.

Recyklační poplatek na ledničku jsem koukal, že byl asi 6E :-)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Souhlasím, že z environmentálního pohledu je to hodně složité a hledám si cestu jak to hle vlastně řešit. Ale prostě nevěřím na regulace (hlavně teda proto, že nefungujou).
    JInak bydlím v pasivním slaměném domě, odpad mám téměř nulový, jezdím v elektrickém autě atd. Ale když to vezmu z environmentálního hlediska, tak bych vlastně mohl bydlet v bytě a bylo by to ekologičtější. Máme zakázat rodinné domy? Kde je ta hranice?
    A to nezmiňuju tvoje 20 let starý ducato :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: To co to z pohledu environmentálního obnáší, není jen tvoje věc. Proto by ta výroba měla být transparentní a dokladovatelná.
    Z ostatního pohledu to co máš doma, souhlas.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI:
    OMNIHASH:
    Prostě to funguje tak, že si lidi koupí na to na co mají. Normy se dodržují, jen když na to zákazník má. Pokud nemá, tak se na to vysere.
    Další věc je ta, že mě irituje ta arogance, že si někdo myslí, že má nějaký právo určovat mi co musím mít na svým baráku (nepočítám to, že když se chci připojit k DS, tak musím splnit jejich podmínky). Ale pokud tím nikoho neovlivňuji, tak co je komu potom? Nejhorší na tom je, že to už vlastně všem přijde normální a dokonce, že je to nutné...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: U he3da je úplně jinej problém. Tam je zásadní faul, že ta technologie lisování prostě nikdy nebude levnější jak dokola pořád prezentuje. Ona to už nějakou chvíli žádná garážovka není. Pokud to bude dělat opravdu ve velkém tak se dostane níž v rámci desítek procent. Ale to je vše. Proto taky tak zoufale hledal investory. A ta technologie prostě nemá větší perspektivu. Protože dneska je na cca desetinásobných cenách co čínská konkurence.

Naopak měl mířit na segment, kde by byl nenahraditelný. Například nabíjení v mraze z něj dělá velice zajímavý produkt pro poměrně nezaplněnou díru na trhu. Kdyby EU byla co k čemu, tak zatíží olověné baterie nějakou ekologickou daní a pak by urval obrovský segment autoprůmyslu. Ale tímto tempem ho převálcuje nějaká SSB.
    A to použití tam mohlo fungovat už mnoho let. Protože startovací/palubní baterie opravdu nemusí být těžká olověná a nemusí jít o spotřební zboží. Ta baterie tam může být po celou životnost auta.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Nabeh vyroby je beh na dlhu trat, vidiet to aj na Prochazkovej baterke he3da, ale stale je to lepsie nez sa nechat zaplavit nenezpecnymi vyrobkami

Nebezpečné zboží, milionové ztráty. Přesto lidé objednávají z Temu ve velkém - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-nebezpecne-zbozi-milionove-ztraty-presto-lide-objednavaji-z-temu-ve-velkem-40559496
    CUKI
    CUKI --- ---
    Třebas Slušovická NS HC-16ka. A i po revoluci Tesla vytvořila kompaktní 386krbičku s externím zdrojem. Velikost hodně orientačně cca 300x300x40. Byl to tedy jen interní vývoj pro Spoje. Ale jedna se mi dlouho válela doma a ten case možná ještě někde mám.

Taky jsem chvíli dělal brigádu pro firmu, která vyvážela know-how výroby 12ti vrstvých PCB do Malajsie a Číny. Dneska to know-how nakupujeme mi od nich. Není to smutné?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: tak to nevim, já si pamatuju jenom didaktika.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Tu továrnu postavíš v Číně za půl roku další půl rok příprava. U nás tak 5let+
    Navíc už na to roky nemáme know-how, ale pamatuju si dobu kdy jsme počítače dokázali i vyrábět a to na úrovni světové konkurence i v zaostalém Československu. Pokud dneska začneme, budeme 20let vývoje za konkurencí. Jo počátky budu bolet, ale lepší pozdě než nikdy. Pokud začneme dnes, bude to nesmírně obtížné, pokud zítra bude to ještě horší.

Například zrovna ten technologický vývoj můžeme brát z peněz pro NATO. Protože to spolu neuvěřitelně souvisí. Namísto toho budeme kupovat nepotřebné F-35, které nám jsou k ničemu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: jako příklad z aktuálního světa máme RAMky. Běžá spotřební elektronika. Proč to nezačne dělat víc firem? Asi nejde o to, že by se to nevyplatilo s těmahle cenama (rozklikni si "transparentní historie ceny"): https://www.mironet.cz/corsair-vengeance-rgb-96gb-2x48-ddr5-7200mhz-c40-dimm-xmp-30+dp755560/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: tak dotace ti zaplatí půlku, pokud bude panel za třetinu, tak se ti vyplatí i bez dotazce.

Pokud máš dojem, že je snadný začít vyrábět panely, střídače, baterky, cokoliv, můžeš s tím začít. Je to snadný, ne?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    STETKINS: to není pravda, záleží na to, co od nich čekáš. Tohle jsou strašlivý ekonomocký faily, kdy se směle ignoruje všechno kromě pouček. Svět ale nefunguje na tom, že si kupujeme nejlevnší věci a čekáme na dokonalou konkurenci, ale v každým opatření (pokud to dělá příčetná vláda) jsou kromě ekonomickej ještě mraky jinech důvodů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Tak na střechu není třeba lézt. Navíc drtivá většina je na dotace. Takže podmínka dotace jen místní zdroje. Pokud budou učiněny nějaké výjimky tak jedině na něco co fakt nedáme a jen dočasně. Ale prostě pokud neumíme jako druhá největší ekonomika světa vyrábět klíčové produkty pro naší spotřebu, tak je to špatně.

Co je na tom tak složitého vyrábět FV panely? Baterie? Komplet denní elektroniku,...?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: jako myslíš, že přijdou policajti, vlezou ti na střechu a řeknou "ale, ale , pane, odkudpak máte tyhle panely?" Já myslím, že ne. Protože kdyby jo, tak to už se můžem přestěhovat do tý Číny a nepoznáme rozdíl.

Nějaký passport je jenom účetnictví, které se kreativně zpracuje a bude to dobrý. Stejně jako ESG a další řepi. Nevyřeší vůbec nic a nejvíc problémů udělá těm, co to nebudou ojebávat. Zrovna Číňani moc dobře vědí, že papír snese všechno.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Právě proto píšu že ta pozitivní motivace má smysl. Pak ty výrobky na černo tu budou nelegální i provozovat a nebude to tak jednoduché obechcat.
    Mě prostě sere jak "v zájmu ekologie" jedeme ten slavnej green deal, ale ve skutečnosti akorát chráníme něčí business. O ekologii to není ani v druhé či třetí řadě. Protože ty naše provozy které tím rušíme přesouváme na východ, kde to žádnou velkou regulaci nemá plus tedy ta doprava.

Co je na tom tedy přesně zelenější?

Přitom řešení je jednoduché. Stačí vyřešit passport výrobních vstupů. Vůbec nemusí jít o žádné klasické cla. Prostě jen podporovat zelenější výrobu.

Další problém který vidím, je že jak z USA tak s Čínou jedeme dost nerovný systém celní politiky.

STETKINS: Jasný, pro zákazníka je to zdražení. Ale to neznamená, že to nemá smysl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: tohle mě na tom levičáctví hrozně baví. Víme, že tu máme nesmyslný regulace, nesmyslnou byrokracii, nesmyslný normy, ale místo toho aby se pracovalo na odstranění nesmyslů, tak do toho "systému" přivedeme další regulace, byrokracii a normy, které by to měly vyřešit... Prostě styl, pořád to řežu a pořád je to krátký...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Je to takové rozhodování jako jestli chceš zlomit levou nebo pravou nohu. Protekcionismus vede k tomu, že si tu prostě budem oprašovat pár vyvolených co za to buď nestojí nebo brzy stát nebudou a nechat si zaplavit trh zas znamená být odkázaní na to, že ty levný čínský bazmeky nikdy nezdraží a vždycky dovezou, což samozřejmě zdraží ve chvíli, kdy bude trh dostatečně zdecimován a nebudou alternativy, nebo nedovezou, protože jim nejdem dost naproti. No a rozjet výrobu něčeho složitějšího prostě není otázka týdnů nebo měsící. Na tom je, mimochodem, pěkné i to, jak aby se vešli do antimonopolních zákonů, mají na všechno x firem, které jsou fakticky loutky CCP.

A víte v čem je fór? Když budou moc velký cla, tak to dovezou načerno :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: souhlas, ale řešení není ani nedělat nic, resp nechat současnej stav :(
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CERMI_FOX: No naivní je podle mě řešit přebujelou byrokracii a přeregulovanost dalšími bariérami. Proti clům hovoří hlavně to, že prostě nikdy nefungovali. Je to přesně "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky".
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: to je naivní představa - reálně si tohle řekne každý, takže každý nakoupí čínský se slevou. Takže evropští výrobci zkrachují a následně mají číňani v podstatě monopol a už do toho rozjetého vlaku těžko zpět naskočí.

Evropský výrobce mimochodem nikdy nebude moct cenově konkurovat komukoliv jinému, protože tu mám o hodně vyšší daně a řádově vyšší byrokracii, což je samozřejmě problém, který se clama nevyřeší. Teda "vyřeší se" jen z pohledu státu jako příjemce daní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam