• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak za cervenec prumerna prodejni cena 1,906/kWh, celkem prijem 1106 korun, faktura od PRE 962 korun, takze hezky v plusu i pres cca 730 mesicni poplatek

Tolik k tomu co se vyplati, nebo nevyplati
    Celkem zisk z FVE 3205 korun
    S trochou stesti da prosinec tisicovku :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vecerne spicky budu pre velke baterkove parky asi zlata bana, pokial budu mat dostatocnu kapacitu aby sa pocas dna nabijali a zarabali este aj na odbere energie

Přehřátí britského trhu s bateriovými úložišti může být varováním pro Německo
    https://oenergetice.cz/akumulace-energie/prehrati-britskeho-trhu-s-bateriovymi-ulozisti-muze-byt-varovanim-pro-nemecko
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Souhlas, nicméně když to řídím dle spotového trhu, tak udělám podstatně víc cyklů, nechci tvrdit, že to je celej cyklus za den, ale nebude to často od toho daleko.
    No každopádně musíme dát dohromady data od zákazníků a nějak to analyzovat i vzhledem k různým tarifům, dodavatelům, konfiguracím a odběrovým křivkám...

Já si právě dělám novou hračku a už se to rýsuje :-D

CAL
    CAL --- ---
    JIMIQ: funny story: na tomhle jsme v práci projebali pár mega a to jsme v tom byli namočení proti ostatním traderům jenom trochu. Před létem ceny futures vypadaly jako strašný misprice ... no, nebyly.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: a nebo blackout :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No, pršelo… to nekdy v lete bejva a nekdy zase ne :) proto nemuzes dopredu pocitat s tim, ze nekdy 2029+ se nebude dat elektrina prodavat
    Uhelky se vypnou, plynovek bude malo, do toho nejaka neplanovana odstavka jadra a mych 12 vyuzitelnych kWh mi odberatele vyvazi zlatem :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přiznám se že takto to vypadá na klasickou 16ku, ale to výstupní napětí mi do toho vůbec nezapdá. Stejně tak jako mi nezapadá DC-DC stepup na úrovní baterie a nikoli měniče. Ale třeba je k tomu nějaký důvod. Důležité technické informace tam naprosto chybí. :-(

JIMIQ: NJN Idnes. :-) No a nebude to tím že pořád pršelo?
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Má, ale ne tak jako JIMIQ:
    Reálně totiž za život nedají třeba ani 2000cyklů, tedy je dobré si říct realisticky. Budu počítat z 1500-2000cykly (úplnými mea culpa). čili aby to dávalo návratností smysl. Muselo by ta energie být na prodej ne za 1,5Kč/kWh, ale za 4,5kč a to už je scifi.

Naštěstí tohle není celá rovnice. Protože část energie pošleš distributorovi přímo.

Tedy v reálu bych neřešil životnost baterie jako takové, spíš bych omezil spodních cca 20% a horních 10%, řešil aby měli ideální teplotu a nedobíjeli se nízkých teplot. Vysoké asi nehrozí. A omezil bych nabíjecí a vybíjecí proud. Pokud to tak je tak bych si na cykly vůbec nehrál. A snažil bych se to nějak rozumně vyždímat a dobře prodat nebo naakumulovat.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO:
    CUKI:
    A má tedy smysl to vůbec počítat?
    Přirovnávám to k pneumatikám - když si je budu šetřit, tak je vyhodím kvůli tomu, že budou steřelé a ne kvůli tomu, že bych je sjel.
    U baterií to vidím podobně - budu je šetřit abych za 10 let zjistil, že jsou sice docela v pohodě, ale kdybych je nechal "pracovat" tak mi vydělali na nové a lepší...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a tolik k tomu, že ceny pro prodej budou jen a jen klesat
    Tržní ceny elektřiny byly v červenci výrazně vyšší než loni - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cena-elektriny-trh.A250806_130547_ekonomika_ven#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

spolu s Lex OZE 3, který zavádí legislativní podchycení akumulace, si myslím, že to bude v pohodě
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To by mě docela zajímalo: https://cz.goodwe.com/Ftp/Downloads/Datasheet/CZ/GW_LynxD_Datasheet_EMEA-CZ.pdf

asi mi chybí představivost jak to s LFP poskládat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: mám tři moduly GoodWe Lynx D, tak si to můžeš zjistit, mě to nějak nezajímalo :D
    ale má thermal management
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jo přesně, taky si myslím, že ty cykly má nějak moc smysl řešit (je to spíš informace o kvalitě a i ta je poměrně hodně orientační). Za životnost toho článku není možné tolik cyklů asi udělat. Na druhou stranu je potřeba to do toho výpočtu také promítnout.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jo to je asi pravda pro výpočet se počítá celej cyklus, ale je to fakt teoretická hodnota. Čím víc článků tím větší pravděpodobnost failu a hlavně menší možnosti BMS a hlavně balanceru.

A ty tam máš 128článků? :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ak je to lifepo, tak by som sa nejakymi cyklami moc nezaoberal, za 7 rokov pouzivania mam nejakych cca 1100 cyklov a SoH 94% a to je mala baterka, takze ide skoro kazdy den 20-100

myslim si ze taka baterka dojde skor vekom nez cyklovanim, dalsich 7 rokov vydrzi este celkom urcite pretoze ju bms drzi v optimalnych hodnotach a nie je vystavena nejakym extremnym teplotam
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo, blbě jsem to napsal, panely jsou včetně střídače, 16 panelů s optimizérama nestojí 90 tisíc
    já si pamatuju výslednou cenu a ten výpočet jsem vypustil, zkusil jsem ho teď speciálně pro tebe zrekonstruovat :D
    já myslel že cyklus do životnosti se počítá celej, ne 80%. Jinak obvykle vybíjím jen do 40%, výjimečně do 20%
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jinak tedy nevím jak to počítáš, ale pokud je to přepočteno na cykly, tak je to 22,2Kč/cyklus (využitelné 12kWh tedy 1,85Kč/kW) takž asi 74 Euro/MWh?

Za předpokladu že se nic nepo...

Za to místo těch panelů bych do toho počítal střídač, Protože ten bude po cca 10 letech na odpis, ale odejít může mnohem dřív.

Panely vydrží hodně přes 25let, ale zase morálně je vyměníš asi mnohem dřív.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: V tom případě je taky dobré započítat to o kolik se ti sníží hodnota, protože za tu cenu už se dá poskládat i vysokonapěťová baterie ze skutečných kvalitních článků a ne nějakej Pylontech bastl s malých článků. Ale prostě balancing více clánků už je problematický a ztrácí se své možnosti. Třeba JK omezuje své jednotky tuším na 24 článků
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: v noci docucy nemám, dle app ČEZ distribuce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam