• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    CYBERWOLF: promin, mas pravdu... my jsme se o tom bavili s kolegou, ktery ma 'technicke vzdelani' a bral jsem to nekriticky jako bernou minci, ted po prostudovani chemickych slozeni zjistuji, ze jsem zil v bludu. vlastnosti li-ion baterek jsou mozna jeste horsi, protoze iniciatorem je vzdusna vlhkost. prisli jsme na to uplnou nahodou, kdy v nejakem projektu (model letadla) nejaky borec upevnil baterku tak, ze ji provrtal samoreznym sroubem, a logicky pak drive ci pozdeji dojde k samovzniceni. mno, stane se :-) jen takovy model nechces nechat doma na nabijecce (coz se prave stalo).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: Prý je elektrolyt obvykle složený ze solí lithia a LiPF6 rozpuštěných v organických rozpouštědlech, jako je ethylenkarbonát (EC) a dimethylkarbonát (DMC).

Ta organická rozpouštědla věřím, že hoří celkem ochotně. Některé typy baterií z trhu úplně zmizely, např. Lithium-mangan, je možné, že to nebylo jen vysokou cenou manganu, ale třeba i kvůli tomu, že elektrolyt třeba obsahoval něco, co úplně mezi lidi pouštět nechtěly (i když zrovna Lithium-mangan byly celkem vyhlášené, tedy asi hlavně životností a tím i bezpečností...)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    TLOUDEV: pokud si dobře pamatuju, napalm palmit a naftalin rozpuštěný v benzínu - to v těch baterkách zcela jistě nebude. Nebo jsi tím chtěl říct něco jiného, ale nechtělo se ti to psát?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV: no, LiFePO akorát trochu čouděj, id CYBERHIPPY jistě poreferuje :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XCHAOS: tam neni rozpor. vzduch je iniciator, pak to klidne hod do vody...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: Elektrolytem je obvykle lithiová sůl v organickém rozpouštědle.

TLOUDEV: To je trochu v rozporu s tím, že to hoří i ve vodní lázni, ten přístup ke vzduchu :-) Jako všude, kde je hodně energie najednou, ti vznikne problém, když se uvolní najednou a neorganizovaně... benzín bouchne, většina plynů taky, i stlačený vzduch by bouchnul, relativně nejlepší je nafta. Nechci se domýšlet, jaký průšvih by udělal setrvačník, který by se náhle zasekl :-))
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    vzniti se to samo za dvou odminek:
    1/ je to nabite
    2/ ma to pristup ke vzduchu
    tzn propichni nabitou baterku a zacne horet.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Když tu baterku pořádně stáhneš a bude fakt hodně a dlouho hořet, tak z toho grafitu třeba uděláš diamant :-D

Ne, vážně, tam nejde o to, že by to bylo tak zásadní palivo, ale že to hoří. A vznítí se to "samo" vyvinutým teplem neočekávaného a hlavně nechtěného stavu, kdy dojde k mechanické destrukci (nafouknutí) článku a tedy ke zkratu.

A těch plynů je tam bohužel dost, můžeš si vybrat :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XCHAOS: ano.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV: jakože elektrolyt obsahuje to samé, co napalm? :-)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XCHAOS: hledej Napalm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TLOUDEV: mě vlastně není úplně jasný, co na těch bateriích hoří a za vzniku čeho (jaké je třeba složení kouře, apod.). Lithia v lithiových bateriích zase tak na hromy není. Lithium, stejně jako sodík, je hořlavé, ale jsou zplodiny tohohle požáru náhodou vůbec plyny? Dále je v bateriích grafit. Ten nehoří tak jednoduše, jako třeba uhlí, ale při požárech baterií je teplota tak vysoká, že chytne (?)
    KARLS
    KARLS --- ---
    KURVADRAT: Já jen vim, že čím dýl je nedobiju, tím rychleji klesá soc pod min a víc to kecá, ale to neni za den no.. Jestli ti je to regulérně vymlasklo, tak netušim...
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    KARLS: Manualne to obcas nabiju na 100%, ale me slo o to, ze Min SoC jsem nastavil na vyssi, ale menic to nastaveni zacal po par dnech ignorovat.
    KARLS
    KARLS --- ---
    KURVADRAT: Jestli jsou delší dobu nedobitý do plna, tak zkus nabít manuálně na 100%, aby se srovnaly články. Jednou za čas to chce. Možná pak nastavit min soc na víc, pokud jenom stagnují.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Ma tu nekdo zkusenosti se Solaxem? Mam prvni rok X3 hybrid G4 a v pulce prosince jsem Min SoC nastavil z 10% na 20%. To proto, ze jsem pocital s tim, ze se baterky nenabijou moc casto, tak aby nebyly vetsinu casu uplne vybite. Asi ctyri dny se baterky vybijely jen do 20%, ale od pateho dne sly zase na 10%. Tusi nekdo proc se tak muze dit?

K prosincovym datum, 9,89kWp udelalo v Praze 205kWh (6,45kWp JV, 3,44kWp JZ)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Fire at one of the world's largest battery plants forces evacuations in California | Georgia Public Broadcasting
    https://www.gpb.org/news/2025/01/17/fire-at-one-of-the-worlds-largest-battery-plants-forces-evacuations-in-california
    Moss Landing battery plant fire evacuations lifted; 'no threat to human health' found
    https://www.mercurynews.com/2025/01/16/moss-landing-power-plant-fire-evacuations-road-closures/
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    8,01 (3,9 JV 20°, 4,1 JZ 45°)
    prosinec 172 kWh
    GW10
    P západ
    EDYYYY
    EDYYYY --- ---
    Anketa? Aspoň kdo máte jaký střídač, baterky a výkon s orientaci ;)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    To je stejnej článek kterej to tu odstartoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam