• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale asi stejne je ten goodwe levnejsi varianta, ne? Tohle bylo maximum co jsme si ted mohli dovolit. A holt kdyz za deset let rupne tak se pak poridi lepsi
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hele, mne to nevysvetluj :) tak tomu asi nerozumej dost dobre, snad aspon ten goodwe nainstalujou spravne :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tohle byl Solax X3 Hybrid s baterkou Triple Power. Takhle mi to rekl typek co to projektuje, ze tenhle umi jen dva moduly a jeden ne. Proto mi navrhli ten GoodWe 🤷‍♂️
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    JIMIQ: Solax muze mit jen jeden modul baterek T58, proc by nemohl?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale zase bude v garáži, která je na severní straně a od baráku tepelně izolovaná, tak nehrozí přehřátí :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: postupně :D ten rack umí až 4 moduly a střídač umí dva racky, takže celkem využitelných 40kWh
    teďka přes léto/zimu to budu analyzovat a někdy příští rok bych těch 40k za další modul dal

CERMI_FOX: bohužel goodwe, protože solax neuměl jeden modul baterek a dva bych teď nezaplatil a ano, je na 10kW
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: panely maj dlouhou životnost, pokud je nezničí krupobití (ale to by myslím kryla pojistka). Bál bych se spíš o ten střídač a otázka jak na tom budou baterky.
    Co máš za střídač? 35k je docela levné, solax stojí skoro 2x tolik (10kW předpokládám, když tam máš 8kWp)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ku 8kWp by som dal aspon 24kWh baterku, ale to by sa uz nafukla znacne cena :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    135 tisíc z těch 251 je práce, montážní materiál, dokumentace, byrokracie...
    panely s optimizéry jsou 54 tisíc a teprv ten zbytek se po 10-15 letech bude muset měnit
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: a bude opravdu půlka komponent tou dobou na hranici životnosti?
    Měnič stojí 35k, panely a kostra co je drží vydrží 25+, baterky uvidíme...

ale já jsem fanoušek, tak tu návratnost neberu až tak vážně
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: moc nerozumím tomu výpočtu návratnosti, ať počítám jak počítám, tak budeš na nule, tedy na pořizovacích nákladech za 13let, vydělávat budeš až od té doby. Nicméně půlka komponent bude tou dobou na hranici své životnosti. Kdežto akcie tou dobou při odhadovaném růstu 6% p.a., což mi přijde spíše konzervativní, budou v plusu 284k.
    Samozřejmě je tam politická otázka inflace, dřív platilo, že enegie spíš zlevňují, poslední roky kvůli politickým vlivům teda zdražuje ....

Proč se ptám, protože mě doslova vyfoukli dotaci před nosem, tak jsem to počítal bez toho a došel jsem k podobným číslům jako ty, ale interpretoval jsem to jako "nevyplatí", zvláště když do toho připočtu ještě nutnost periodických revizí/oprav a subjektivní koeficient rizika, že dělníci něco podělají a že je to další krám, o který je se třeba starat (teda na druhou stranu je to zas hračka, tyhle dva faktory se asi vykrátí :) )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    dotace jsou pouze pro domy zkolaudované před 1.1.2021, my jsme kolaudovali v srpnu 2024
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: proč bez dotací?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    dnes jsem objednal 8kWp (V-Z přesně napůl), 5,4kWh, bez dotací, 251 tisíc
    odhaduju že ročně to ušetří 18-19 tisíc (4054kWh-4279kWh), plus sdílení pro tchánovce, kteří nám za to darují 30k
    18-19k z 221 je 8,14%-8,6%, což je lepší než dlouhodobý průměr akcií
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Zdravím vespolek, snažim se varovat další montéři před podvodem: nenavazujte spolupráci s Dominikem Minarčikem. Na FB skupině už pár lidí varovalo jeho podvodné jednání. Za odpracovaný měsíc montáž FVE letos v únoru mi zaplatil sotva jednu zálohu. Jsem v tom stejně v mínusu. Namaže vám med kolem huby, ve výsledku nedostanete skoro nic. Kryje si záda tím, že na stavbě je víc podvodních šéfu party, ten můj zhrábnul peníze a nedá nic. Celou dobu stejně nepočítali s tím, že mi dají víc, než tu ubohou zálohu .Je to moje hloupost, že jsem si dopředu nezjistil, kdo je to zač. Konec sdělení, děkuji za pozornost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERHIPPY: okopíroval ode mě klaxon!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: to je nejaka solarna plachta alebo je to viko take prohle?
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    automatické čištění solárních panelů
    https://youtu.be/xwbNHPoc7R4
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam