STETKINS: Bydlím v betonovém pasivním domě (ač dneska jedu převážně dřevostavby). Který jsem navrhoval před skoro dvaceti lety. Beton je tam z důvodu, že dům je z poloviny pod zemí.
Byt vs. dům je dost otázka. Nejsem si jistý co je ve výsledku ekologičtější. U obou řešení dokážu vymyslet kde to či ono je lepší.
A neubírej za chvíli bude mít 22. narozeniny :-D
Bohužel to moje Ducato je zrovna segment, kde elektrika smysl nedává a dlouho dávat nebude. Pořídit si něco na elektriku není ekologičtější. To auto za deset let najede 100k. Což je daleko za průměrem co vydrží dnešní auta. A ani za tu dobu se ta uhlíková stopa nevrátí. Druhý fakt je ten, že za pár dní vyrážím s tím autem mimo Evropu, kde to prostě nedobiju. A pokud se něco podělá, tak ho sám neopravím a pravděpodobně někde na offroadu ani nevyprostím.
Větší smysl mi dává nahradit malé auto na denní užití, což v plánu mám, ale zatím není moc za co. Protože se při tom podělaném greendealu úplně zapomnělo na to, že původní myšlenka byla ekologie.
A kde je ta hranice? Především je třeba snížit konzum! A v tom by nám ta lepší celní politika mohla pomoci. Například by mohla vyřešit dovážení odpadu. A je jedno jestli přes Temu nebo českej e-shop. Prostě výobce by měl garantovat nějakou životnost těch produktů v rámci kategorie.
Dokážu si představit pravidlo, že daný výrobek ve své kategorii musí držet záruku po dobu, kterou v průměru vydrží horních 50% stávajících výrobků. To procento se postupem času může měnit, ale na počátku by to neměl být žádný problém. Další pravidlo které bych zavedl je reálný recyklační poplatek na vše! Včetně výstavby. A nemůže to být dle kategorie, ale dle reálných nákladů. Tak aby se vyplatilo to výrobci řešit a snižovat.
Recyklační poplatek na ledničku jsem koukal, že byl asi 6E :-)