• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: bavil jsem se o tom s elektrikářem a podlahářem a prý si tě rádi najmou a dokonce ti dají i 2 000,- Kč na hodinu jestli taková kalkulace platí včetně spotřebního a instalačního materiálu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: BTW jak by ji si to nacenil ty?
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Ano marži na materiál mimo přidání částky za ten čas co mě to stojí objednat si nepočítám. Dopravu materiálu si počítám jen když je to nad rámec běžných cest. Od elektrikáře bych očekával že tam stejně pro něco pojede a hodinovka litr by to měla mít v ceně. A ano dopravu jsem nezapočítal protože netuším odkud by vyjel. jelikož tohle zvládne udělat každý průměrný elektrikář tak asi nepojede moc daleko. Já si třeba účtuju 10kč/km.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Za mě je takový rozpočet v pořádku, akorát se prostě jedná o realizaci svépomocí. Ano je tam započítaná práce, kterou si většina svépomocňáků nepočítá, ale chybí tam spoustu dalších věcí. Jako třeba doprava, ať už materiálu nebo osob. Marže na materiálu nula, takže předpokládám, že záruční servis si zákazník zaplatí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: To jsem dělal já, je tam započítaný reálný čas a vynásobenej průměrnou hodinovkou. Pokud děláš za 5k/hodina tak si to jen vynásob.

WARBABY8: Separační folie tam bude i bez topení, nebo ty ji tam nedáváš? Anhydrit a izolace také. Nevím kde se mám vylhat. Pokud budeš topit čímkoli jiným nebudeš tam mít izolaci a nebo podlahu? Započítám do topení věci, které jsou na víc a nebo to udělají dražší. Naopak u podlahovky můžeš odečíst finální prostor který ušetříš. Měl bych zam započíst taky střechu? Přeci jenom pokud by tam nebyla, tak by mi to mohlo navlhnout. :-D
    Příchytky tam jsou, ovládací kabeláží nevím co máš na mysli o to se stará termostat. Prakticky na to nesahám, když odjíždím pryč na 3 ěsíce tak to jednorázově shodím na 15°C Jo ještě mi tam vypadlo pár metrů husího krku, ale to taky je korunová položka. Projekt je věc projektu celého PD. To je právě to co ty nikdy nepochopíš. Tady souvisí všechno se vším. Nemůže přijít topenář a nějak si o spočítat. To musí mít návaznost na izolace, na tepelný zdroj,...

Jo a revize se u mě dělá vždy až na konci s komplet elektrikou. Jestli někdo taká revizáka po stavbách na každý dílčí okruh, tak se nedivím že to pak tolik stojí. A ano jeden jistič nevím proč by jich mělo být víc. Koukni na ty výkony. BTW v reálu topím pouze v obýváku, aby byla alespoň trochu vlažná podlaha. Ostatní okruhy se sepnou v úterý a v únoru. protože tam je teplota nastavená o 1-2 méně.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: hmm super... a co třeba separační fólie, příchytky, silová a ovládací kabeláž, revize, atd... to že si prase a hodíš to všechno pod jeden jistič ani nebudu komentovat.
    Samozřejmě nebudu komentovat ani to, že v tom nemáš vůbec izolaci, beton nebo anhydrit, atd. protože z toho se určitě vylžeš, že to do topení nepatří.
    No a tvrdit, že tohle včetně příprav, projektu a realizace je záležitost 8 hodin, tak to jsi fakt superman.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: kde sháníš takový lidi, který natahají dráty a komplet to celé zapojí za půl MD? Je to docela precizní práce, aby to bylo rovnoměrné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: ok materiál: 5x Termostat +čidlo https://www.kvelektro.cz/digitalni-termostat-elektrobock-pt712-ei-pro-podlahove-vytapeni-p1166537?hgtid=9c6f7067-fd8a-4d51-82b5-4b2b06bfe587
    1046Kč x 5 = 5230Kč
    krabice
    Krabice do sádrokartonu KOPOS KUL 68-45/LD NA | K&V ELEKTRO a.s.
    https://www.kvelektro.cz/krabice-do-sadrokartonu-kopos-kul-68-45-ld-na-p1453681
    180Kč

topné kabely: https://www.podlahove-topeni.eu/psv-10170-topny-okruh-se-zvysenou-ochranou-170-w-161-m-p19/
    PSV 10280 Topný kabel s ochranným opletením, 280W, 10W/m, 28 m
    https://www.podlahove-topeni.eu/psv-10280-topny-okruh-se-zvysenou-ochranou-280-w-280-m-p20/
    PSV 10350 Topný kabel s ochranným opletením, 350W, 10W/m, 34 m
    https://www.podlahove-topeni.eu/psv-10350-topny-okruh-se-zvysenou-ochranou-350-w-340-m-p21/
    PSV 10450 Topný kabel s ochranným opletením, 450W, 10W/m, 46 m
    https://www.podlahove-topeni.eu/psv-10450-topny-okruh-se-zvysenou-ochranou-450-w-460-m-p22/
    PSV 10550 Topný kabel s ochranným opletením, 550W, 10W/m, 53,7 m
    https://www.podlahove-topeni.eu/psv-10550-topny-okruh-se-zvysenou-ochranou-550-w-537-m-p23/
    1153+1423+1594+1811+1986=7967Kč

13377Kč materiál.

Práce výpočet místností a navržení kabelu 4 člověkohodiny
    instalace kabelů a čidel 2,5člověkohodiny
    zapojení termostatů 1,5 člověkohodiny.
    práce 1000Kč/hodina
    21377Kč

To jsem se moc neseknul.

16 sezón 2010-2026 celková protopená částka 38600Kč. Ve skutečnosti ještě trochu méně. Údržba žádná.

Kecám ještě spony 4x 86kč a pokud by jsi byl fakt důsledný tak do toho můžeš započítat kilo za jistič: https://www.kvelektro.cz/jistic-noark-ex9bh-1p-b10-100276-p1163099
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Ok. Tak mi rozepiš na položky cenu tvého topení i s prací za 20 000,- a dej sem jeho parametry. To by snad tvé soukromí moc nezasáhlo ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Až budeš mít cestu, klidně se někdy stav. Mnohokrát jsem ti to nabízel. Položkové rozpočty si ke svým stavbám vedu, ale asi by ti moc neřekly protože to není rozděleno na dílčí zakázky ale více či méně chronologicky dle postupu výstavby. U ostatních lidí pomáhám třeba z výběrkama zhodnotit a hlavně rozumně sepsat. Ale zase jsou to jen dílčí věci. Zrovna ty žaluzie byly třeba součástí dodávky oken a někdy samostatně. Od prvotního nástřelu se ale ta cena ztrojnásobila požadavky na montáž.
    Což byl vlastně ten point o kterém byla řeč některé věci jsou drahé, ale dá se jim vhodným návrhem vyhnout. Na tom se dá hodně ušetřit. Aby jsi si nemylel že tu chci někoho sdírat z kůže za kelímek jogurtu. Naopak jsem teď nabízel 800-1200Kč/h brigádníkům a marně.

Převedeno do tvého světa. Ty dostaneš zakázku za 250000Kč na elektriku. odvedeš adekvátně svojí práci, ale většinou by to dopadlo líp, kdyby to někdo dokázal navrhnou s ohledem na vše ostatní na stavbě Protože by se zjednodušili třeba další věci, a nebo opačně i ta tvoje zakázka aniž by jsi musel na hodinovce klesnout.

A tak je to na stavbě se vším. Někdo musí mít na stavbě předokenní žaluzie a někdo to dokáže vyřešit bez nich. Někdo musí stavět RD výhradně na 100t betonu a někdo dokáže založit stavbu efektivněji. A ta neefektivita se propíše do ceně naprosto zásadně i na dalších požadavcích. Například má otopná soustava 5 naprosto nezávislých okruhů stála i s prací asi 20k Kč, Jo není to TČ s úžasným COP které by mě reálně dokázalo stáhnout asi polovinu energie na topení, ale za jakou cenu ušetřím ty cca 2000Kč ročně? A jak moc bezporuchové a jak moc náročné na údržbu to je?

WARBABY8: Do existenciálních problémů se dostávají právě spíš ti co nevěnují návrhu dostatek času. Myslím že jsem dost lidí právě z takových problémů vytáhnul. Mé stavby stojí a reálně se používají. Já mám skutečné data od tvého chlebodárce nikoli jen nesmyslné výpočty pro stavební povolení. Na papíře bude pasivní ledacos v reálu je to ale horší.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: no právě, že za to může. Protože tady dává lidem zcestný rady, návody a reálně se stává, že spousta lidí, se díky takovým inteligentům dostává do existenciálních problémů. Já jen opakovaně žádal o to, aby svá tvrzení doložil a opakovaně se tak nestalo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: myslím že chápu tvé hoře, avšak si myslím, že CUKI za to nemůže a lidi ti prostě budou říkat že to máš drahý i kdybys to dělal za kelímek jogurtu. Navíc - dneska už pro nesmysly nemusíš na internetová fóra, řekne ti je AI, stačí se vytrvale ptát.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: ve slušné společnosti bývávalo zvykem, že člověk uměl svá tvrzení doložit. S tvým názorem na jednu stranu souhlasím, ale na druhou stranu, pokud musím každý den řešit zákazníky, montéry a další lidi, kteří jsou naočkovaný od lidí tohoto typu, tak už to opravdu tak jednoznačné není a samozřejmě se pak lidí diví, že ceny rostou, když se musí řešit nesmysly...

Kdyby sem dal položkový rozpočet, návrh, fotku nebo cokoli jiného, tak neřeknu ani pumpička, ale tohle jsou jen prázdné kydy, které jsou pro laiky naprosto dezinformační a akorát to způsobuje problémy.

Já si taky umím udělat FVE a elektro za polovinu ceny než když se to bude dělat komerčně, ale nebudu to vykládat lidem, kteří nejsou z oboru, protože vím, že oni takovou šanci prostě nemají a nehodlám je očkovat kravinama, protože vím, že jediné co bude následovat je zklamání.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem teď koukal na včerejší graf a ke svému překvapení jsem zjistil, že během odpoledního zatažení klesnul výkon na 0. Což mě trochu překvapilo, zas taková temnota teda nebyla. Trochu mě to vyděsilo, ale dneska je výkon tak jako normální, tak se snad nic nepošašilo.

CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To jsou dvě rozdílné věci. Chceš vidět " jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil" a " životaschopný koncept pro developery"

A ano dům je řádně zkolaudovaný se všemi revizemi. A ano najdeš tam věci, kde jsem se vyloženě nedržel zavedeným "pravidel" ale na cenu to nemá vliv, je to jen přizpůsobení vlastním představám. Většinou jde o blbosti. Například jsem trval na tom, aby podružný domovní rozvaděč byl nadedveřmi. 2 řady takže dospělá osob vše může ovládat ze země. Na montáž je potřeba stolička pokud nehraješ profi basket.

No pak třeba taková ta klasika že na kolaudaci by měla být prohozena ložnice s dětským pokojem, kvůli malé metráži ložnice. Ale to je zase můj požadavek, zkolaudovatelné to ale bez problémů je.

Jinak ne, nedělám to komerčně. To co postavím, ale pak dál pronajímám, a protože je o to velký zájem tak zpravidla to nestíhám ani dokončit a nafotit si to. Takže tyhle stavby jsou k vidění jen po čas výstavby.

A ten domek co jsme teď řešil byl spíše výjimka protože kamarád. Zpravidla stavím menší. 74m2 se vešlo do 2M. Respektive ještě tam tuším chybí nějaké povrchy uvnitř, ale pořád je slušná rezerva. Jen jsem tam dlouho nebyl, protože v zimě jsme byl pryč já a teď zase jsou pryč majitelé. Ale protože mám na tou stavbou dohled, tak mám představu o ceně a výběrových řízení subdodávek. Některé věci si majitel dělal sám, protože měl čas a chuť ale rozpočet je na komplet subdodávky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já myslím, že je naprosto jasné, že i kdyby CUKI ten barák za 2M psotavil, tak mu těch 10M nikdo nedá, protože se vždycky najde něco, co není dostatečně dobře. CUKI nemusí nikomu nic dokazovat, stejně jako mu nikdo nemusí věřit ani "dobrý den". Nikdo tu nikomu nic nedluží.

Takže já bych se přimlouval za uzavření tohohle masturbačního maratonu, protože už toho bylo tak jako dost.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: vzhledem k tomu, že spolupracuji s různými developery, tak pokud mi ukážeš životaschopný koncept, tak je do měsíce máš na stole.

Ano, tvých nápadů jak ušetřit, jsem třeba z pohledu elektra už zažil mnoho. Většina z nich patří do sekce samodomo, na normy kašlu nebo napadeno kutilem.

Pokud to děláš komerčně, tak se nebavíme o tvém soukromí. A jestli třeba fotka FVE, rozvaděče nebo jen část dokumentace k nim je tvoje soukromí, tak se na mě nezlob, ale to je jen výmluva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Musíš, protože dneska na práci nikoho použitelného neseženeš. Proto když tvrdím, že to jde postavit za tolik a tolik, je fér garantovat že jakoukoliv část té stavby za tu částku zajistím já sám.
    WARBABY8: A ty máš volných 10 míčů? Do toho: "Dám ti 10 mega, když mi ukážeš, jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil." bych šel, pokud to bude právně ošetřeno, že ty prachy dostanu. :-D

Jinak můj dům vidělo i dost lidí z Nyxu a nemám problém s tím když se někdo staví na nějaké mé stavbě na čumendu, taky jsem toho hojně využíval než jsem začal stavět jsem projel prakticky všechny zajímavé pasivní stavby, které v té době po Evropě byli. Jen je to prostě moje soukromí a proto žádné fotky zveřejňovat nebudu.

A taky jsem vedle v diskusi nabízel zcela zdarma ukázku toho, kde na nějakém reálném projektu ušetřit a co udělat jinak. Já v tohle nemám problém jít se svou kůží na trh.
    LACIF
    LACIF --- ---
    Bavíme se v dolarech, ze jo?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak to mám pro tebe skvělou zprávu. Dám ti 10 mega, když mi ukážeš, jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil. A Můžeš dalších 40 let cestovat bez práce. Jdeš do toho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam