ABDULAH: za odkazy dík, každopádně. 5A / 80W každopádně není špatná hodnota, akorát např. pro to, co potřebuju stavět, bych takové jednotky potřeboval min. 4 (v podstatě pro každý panel jednu). pak to ale cenově ani hmotnostně už tak výhodně oproti jedné centrální nevychází.
ani tyhle hotové jednotky mi pak neřeší ten problém integrace řídící jednotky motoru s MPPT, což máš pravdu by nějaké Arduino asi zvládlo, akorát místo sledování "jednorozměrného" stavového prostoru oslunění panelu by sledovalo "dvourozměrný" stavový prostor - hledalo by to při daném požadavku na příkon motoru a daném oslunění panelu optimální kombinaci. souhlasím, že by to šlo, a že vyjít z existujícího řešení asi má smysl.
poslední dobou ale začínám pochybovat, kolik bych rekuperací vlastně získal, protože si všímám, že když mám dobrý brzdy, tak si z kopců troufám jezdit stále rychleji (tzn. potenciál padne na překonání odporu vzduchu). samozřejmě dobrzdit před zatáčkou musím, ale spočítal jedno zbrždění těžce naloženého kola z 50 km/h na nulu asi na 3 Wh... a toto je ekvivalent v podstatě několika minut na přímém slunci...
takže popravdě nevím, jakou cestou půjdu... rekuperace má smysl spíš kvůli šetření brzd a dobrému pocitu, než že by fakt výrazně pomohla...
jako ale ta malá jednotka by se hodila na malé věci (např. mám 10W DIY solární USB nabíječku, prozatím bez MPPT...). nebo by se hodila.. na solárně dobíjené bezpilotní letadlo :-)