• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: mno, pravděpodobnější je prostě válečné zničení... resp. nemůžeš říct, že kdyby se místo survivalového gadgetu vyrobil nesurvivalový

    traveleři bývají sociální, já jako "asociální" traveler na solárním kole jsem trochu mimo kategorie.. trochu outdoor, trochu survival, trochu "dodávkář bez dodávky"...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: janě pro travellery tvýho kalibru to je něco jinýho. ale mainstremovej turista, vybavenej pičovinkama z DX.com by se třeba mohl spokojit s tou lavičkou :) prostě jsem se nechal myšlenkama unést k zbytečné výrobě všelijakých nesmyslných produktů. surivval gadgety připravující technikou zhýčkanou mládež na přežití ve světě zničeném mimo jiné výrobou těch nesmyslných gadgetů, jsou jen taková třešinka na dortu absurdity :)

    pokud tomu může solární lavička aspoň trochu zabránit, tak má smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak já potřebuju solární nabíječku na kopci, kam chci jít já, a hlavně teda tam, kde přespím... protože největší význam to má třeba ráno při balení stanu a snídání a tak...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: takové lokace spravuje kraj. když můžou na kopci postavit rozhlednu, tak tam může být i solární USB nabíječka a na rozdíl o dměsta tam alespoň bude k něčemu dobrá. dává to smysl, proč by si jí měl každý outdoor maniak kupovat aby mu rok ležela v šupleti, aby si s ní na výpravě na boubínský vrch slavnostně dobil telefon kvůli vrcholové selfie. sdílená solární nabíječka dává smysl, ale musí být tam, kde jí lidé většinou můžou potřebovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jenže vyhlídky a horské chaty obvykle nemívají městský rozpočet :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    USB nabijecka v mestske lavicce si akorat koleduje o zvandalizovani a telefon si nabijes v kazde kavarne/restauraci se zahradkou/obchode proste vsude

    sularni USB zasuvka na lavicce na vyhlidce , nebo v horske chate je uplne jiny use-case a opravdu dava smysl. proc se tu vubec resi kabely od lamp, navratnost pomniku a nesmrtelnoust chorusta? podstat diskuze tim trpi a pritom by to tady mohlo poravdu byt k necemu dobre, jenom se spolu lidi musi naucit mluvit :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: ale to se přece bude odlišovat podle toho, jak daleko je ta lavička od lampy :-) jinak obecně myslím, že k tomu nebude "politická vůle"... stejně jako se lavičky nedělají pohodlné pro bezdomovce, ale naopak často úmyslně nepohodlné...

    město je v podstatě složitý útvar, kde se někteří snaží zoufale udržet a jiní se jich zbavit (a toto napříč vrstvami, bezdomovci jsou jen extrém). sdílení free solární energie na lavičky je hezká utopie, sdílení nabíječky k mobilům je samozřejmě jen veřejná bezplatná služba, bez jakékoliv další myšlenky. samozřejmě bude fungovat, jen když půjde elektřina (to ostatně mobilní síť nejspíš taky..)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no u nás většina soch je snad ještě z Rakouska uherská a starší. Jaká je návratnost pomníku druhé světové? Co třeba nás obří park co nechal vystavět kníže. Co myslíš že má větší cenu. Solární lavička odhadem za 100kkc která v parku pod stromama nepoběží vzhledem k neidealnimu osvětlení. Nebo park za nejaky mego plný stromů keřů a míst kam dát v létě deku? Něco má halt lidem připomínat co se dělo a něco sloužit obecnému blahu a zlepšení nálady lidí. Možná budou časem pomníky zvěrstev dnešní doby konzumu a zisku. ;-) Nemyslíš? Pš: jakou návratnost má třeba taková armáda? Myslím si že nebýt dnešní systém je tahle civilizace někde jinde. A neřeší se takový kraviny.

    Pš: nedá se setkat s téma chytryma panama ohledně té jednotky? Dostal jsem nápad ale nemám techniku na měření ;-) že by se konečně postavila.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: ohanel jsi se,ze energie neco stoji,tudis by bylo vhodne vedet kolik stoji takova lavicka,aby se dala spocitat ekonomicka navratnost oproti natahnout kabel od nejblizsiho zdroje. Coz jsou detajly ktere tebe moc netrapi,jednou se ohanis cenou za elektrinu a pak ti je uplne jedno kolik takovy nesmysl stoji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: jaká je návrtnost třeba takové kašny, nebo sochy? nebo samotné té lavičky? :-)

    pokud nějaké obci přijde cool mít solární lavičku, je to jejich věc. (minimálně, já bych se jim mohl přihlásit do výběrového řízení na solární lavičku, ale třeba sochař bych byl strašně špatný :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    LINKOS: pst :-D jo ve vsem pravda :-)))
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ABDULAH: no, myslím, že před instalací něčeho takového musí udělat kamerový systém. Pak je to odolné vandalům. :) Ten se taky musí samozřejmě někam připojit, že, a někdo ho musí hlídat, že.

    XCHAOS: ano ty účty někdo platí, stejně jako někdo musí zaplatit instalaci takové lavičky. Návratnost?

    JAZZZ: energicky pozitivní čističky už jsou a vůbec technika se celkem mi přijde posouvá kupředu v tomto oboru. I první generace biopaliv by mohla být řešena mnohem lépe a udržitelněji, ale o tom to není a ani nebylo. To můžeme prodiskutovat klidně jinde.

    Souhlasím s tebou, že solární lavička je z pohledu udržitelnosti nesmysl. Dobrý leda pro děcka aby mohli sedět s nabitím mobilem u facebooku v parku.

    XCHAOS: hele xchaosi a u takové lavičky ti nevadí promrhaná energie, když budou děcka zrovna nabíjet mobily ve škole? Jsi tu docela dlouho trolil jak je neefektivní mít solár na parkovacích hodinách, jaké to je plýtvání křemíkem a tady už to je zase naopak?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: mě už také nezivim a jediné v čem má pravdu - pokud osoba chce tak má celkem smůlu. Pokud chce město na svém pozemku tak není problém. A tohle by muselo město.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: pokud vim, tak tahani kabelu xchaose sveho casu zivilo :)

    faktem je, ze tvoje vecna pruda je stejne otravna jako ty jeho obcasne tldr litanie. kazdy paralympijsky trolli zavod potrebuje vicero bezcu ;)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: kecas kraviny jeden jistič je v rozvaděči a z něj vede kabel pro celý mesto třeba. Každá lampa má pojistku. Každá je na různé fázi pro rovnoměrné zatížení. Chtěl bych vidět jak naše město platí za každou lampu lol. Rozvaděč jak kráva milion stykačů a kabelů. Dobře troliku další postřeh? Dělal jsi někdy veřejné osvětlení. Já asi na čtvrtině Chrudimi a co. Když mělo město zájem tak se protáhl kabel navíc přes 20 lamp a hned byla zásuvka. Jde o to aby papalasi viděli pro ně nějaký hlas nebo tak. Jinak tě pošlou do háje.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    RSZ: pokud na tom má zájem město tak by to šlo. Navíc rozumný člověk tahá kabely v trubce a protáhnout jeden navíc není problém. Ovšem pokud to dělají lidé jako xchaos tak nevím.
    RSZ
    RSZ --- ---
    XCHAOS:
    JAZZZ: já zkoušel dokonce připojit nově postavený osvětlení (veřejnýho prostoru) k veřejnému osvětlení které patří městu, trvalo to rok a půl, nějaká připojená lavička by nejspíš neprošla vůbec (btw. lampy jsou pořád pod napětím a v každý lampě je stykač?).
    Kontakt na pána pořád mám, tak si vymodeluju zkušební projekt lavičky a schválně se od něj nechám poslat do prdele a vysmát se mi:)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: kazda lampa ma svuj jistic, tak by nabijecka mohla byt primo na ni a pod ni klasicka lavicka. to je dobre reseni do mesta.

    survival offgrid solarni lavicka, co ti zachrani krk, protoze si diky ni zavolas pomoc se zlomenou nohou a vybitym telefonem uprostred lesu .. to je naopak velice dobre usecase :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: A zkoušel si někdy natáhnout po městě kus kabelu? já jo, takže vím, že to není až tak snadné, jak si myslíš. Nemluvě o tom, že ty účty za elektřinu taky někdo platí, i u malých odběrů platíš sazbu za jistič, apod.

    kouzlo energetické decentralizace je mj. v tom, že ti pak nechodí žádné účty... samozřejmě, celé je to o tom, jakou to bude mít životnost (cokoliv ve veřejném prostoru jí obvykle má docela nízkou, ale to by měl i USB kabel připojený na drát, jak navrhuješ...)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: jo pokud by byla na vyhlidce uprostred prirodniho parku dva dny cesty do nejblizsiho mesta, tak tleskam. ve meste v parku je to ale zbytecnost.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JAZZZ: No tak zase me ta solarni lavicka prijde jako dobrej napad. Na rozdil od typickejch greentardskejch fantasmagorii, je to vec, ktera funguje a dela presne to, co od ni ocekavas. A pokud nahodou ne, protoz je dlouho hnusne, tak to v podstate nevadi, protoze (a) nemas zadny SLA a (b) kdyz je hnusne, lidi jsou doma a nevysedavaj na lavickach 8)
    Nevim jakou presne ma ekologickou stopu, ale jsem si vcelku jistej, ze bezne pouzivame veci, ktery ji maji vyrazne horsi. Takze u me dobry, uz proto, ze to je neco, co ukazuje ze solarni energie muze pri rozumne aplikace dobre fungovat a pomahat. Jen by me teda zajimalo, jak je odolna proti vandalum se sprejem 8(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam