ABDULAH: řeš baterku. 10W * 24h * 30 * _minimálně_ 3 měsíce v zimě ber jako že nula. pro skutečně kontinuální 10W odběr potřebuješ tedy podle tohohle vzorečku minimálně 21 kWh baterií (tedy v podstatě 20 autobaterek). Může se to zdát šílené,
Celoročně žádáš napak asi 88 kWh. Celkové množství vyrobené energie z panelu bez suntrackingu, v optimální pozici je 1000 * Wp. Celoročně by sis tedy mohl vystačit s panelem jen 80-100W ale to bys těch baterek musel mít ještě víc. Obecně v 3 měsících před zimou bys musel mít výkon, aby pokryl celý odběr (a v téhle době už nemůžeš počítat, že získáš třeba třetinu celoroční kapacity... spíš získáš jen čtvrtinu). Předimenzovat ty panely 2x (tzn. 2x 80 nebo 100W panel)
Jak to trochu zlepšit? max.to má cenu sklonit trochu víc na jih, jako optimalizace na zimu, když máš míň baterek a víc panelů... obecně, když máš víc panelů, situace se nepatrně zlepší. Můžeš panely zapojit paralelně a jeden třeba sklonit prudčeji a druhý spíše tak těch asi 45 stuňů (ovšem oba na jih - množství vyrobené energie ráno a večer je i při optimálním natočení zanedbatelné, ale tohle všichni ti, co mají fixní instalace na jih a každé ráno sní o výhodách sun-trackingu, samozřejmě nevěděj :-) nejsou tak velké...)
Problém je jen ten, že čím víc panelů přidáš, tím větší přebytek výkonu máš v létě (a pokud ho nevrátíš do sítě, je to v podstatě zbytečné znehodnocování panelů).
systém s 2x100W panelem a 20ti autobaterkama je nepatrně naddimenzovaný (v zimě to není nikdy úplná nula) - ale jen nepatrně. na léto je naopak slušně předimenzovaný.
kažopádně, pokud ho skutečně postavíš, tak jsem ochoten vsadit nezanedbatelnou částku (ještě bych si ty výpočty samořejmě jednou překontroloval, protože mám dlouhou historii špatných dosazení... ale se základníma věcma, jako že poptáváš 8760 * 10 Wh, podle mě počítám správně.. a nebo upřesni, kolik kWh skutečně za rok chceš odebrat a můžeme to přepočítat, např. snížit počet baterek)