• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Next Big Future: Graphene oxide supercapacitor commercial prototype targeted within 2 years
    http://www.nextbigfuture.com/2017/02/graphene-oxide-supercapacitor.html
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    QNEDLEEQ: jednoduse - pokud je vnitrni odpor clanku dostatecne maly, a mas regulator na bazi PWM - napriklad MPPT tak muzes ty regulatory radit paralelne. Takze pokud pouzijeme autobaterii co ma vnitrni odpor 20mOhm a nabijeci proud je 2A tak vysledny rozdil je 40mV coz je vzhledem k napeti na clanku nula prd. Muzu ty mppt nasobit klidne peti - tak jsem to chtel s tema solarama. Zkousel jsem tri normalne paralelne a nejak se to nehadalo - vse je o vnitrnim odporu.

    Spise me u tohodle trapi narazovy vitr kolem 120km/h co tam nekdy bejva :-(
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    500r/m 10W 12V 5 blades Mini Vertical Axis Wind Turbine , Swept area 0.1sqm small windmill Max 15W wind generator-in Alternative Energy Generators from Home Improvement on Aliexpress.com | Alibaba Group
    https://www.aliexpress.com/...68-8cbc-6a75d7a47c56-10&algo_pvid=09e381b9-1f0a-4168-8cbc-6a75d7a47c56
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    QNEDLEEQ: prave :-(
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no tak konečně mluvíš nějak rozumně. No tak to nějak zkusíme asi změříme ten co je doma a zkusíme podle toho odvodit co a jak dál. Je potřeba to asi zkusit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, za slunečného letního dne to dá hodně. problém je jediný: že většina roku není slunečný letní den. popravdě, většinu roku nejsou dny ani slunečné, ani letní.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: nepřeháníme trošku? Kolik mi dá 50w panel pod mrakem? To celé násobíme 5.

    Promiň chybí mi tam písmenko. 10Wh . Omlouvám se.
    Tak i kdyby mi to celé dalo 1w pod mrakem. tak za slunečného dne mi to dá třeba 200 wh.

    Jedná se o speciální aplikaci kde nekoukám na ztráty ale na to aby mi to fungovalo. Bohužel ani vítr tam není co k čemu. Nárazově 100km/h a jinak i klid. Je to průser.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: co takhle se shodnout, že pokud jsem teda takový idiot, tak i jako lhář budu vlastně neškodný, a dál mě prostě na NYXu přestat řešit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: řeš baterku. 10W * 24h * 30 * _minimálně_ 3 měsíce v zimě ber jako že nula. pro skutečně kontinuální 10W odběr potřebuješ tedy podle tohohle vzorečku minimálně 21 kWh baterií (tedy v podstatě 20 autobaterek). Může se to zdát šílené,

    Celoročně žádáš napak asi 88 kWh. Celkové množství vyrobené energie z panelu bez suntrackingu, v optimální pozici je 1000 * Wp. Celoročně by sis tedy mohl vystačit s panelem jen 80-100W ale to bys těch baterek musel mít ještě víc. Obecně v 3 měsících před zimou bys musel mít výkon, aby pokryl celý odběr (a v téhle době už nemůžeš počítat, že získáš třeba třetinu celoroční kapacity... spíš získáš jen čtvrtinu). Předimenzovat ty panely 2x (tzn. 2x 80 nebo 100W panel)

    Jak to trochu zlepšit? max.to má cenu sklonit trochu víc na jih, jako optimalizace na zimu, když máš míň baterek a víc panelů... obecně, když máš víc panelů, situace se nepatrně zlepší. Můžeš panely zapojit paralelně a jeden třeba sklonit prudčeji a druhý spíše tak těch asi 45 stuňů (ovšem oba na jih - množství vyrobené energie ráno a večer je i při optimálním natočení zanedbatelné, ale tohle všichni ti, co mají fixní instalace na jih a každé ráno sní o výhodách sun-trackingu, samozřejmě nevěděj :-) nejsou tak velké...)

    Problém je jen ten, že čím víc panelů přidáš, tím větší přebytek výkonu máš v létě (a pokud ho nevrátíš do sítě, je to v podstatě zbytečné znehodnocování panelů).

    systém s 2x100W panelem a 20ti autobaterkama je nepatrně naddimenzovaný (v zimě to není nikdy úplná nula) - ale jen nepatrně. na léto je naopak slušně předimenzovaný.

    kažopádně, pokud ho skutečně postavíš, tak jsem ochoten vsadit nezanedbatelnou částku (ještě bych si ty výpočty samořejmě jednou překontroloval, protože mám dlouhou historii špatných dosazení... ale se základníma věcma, jako že poptáváš 8760 * 10 Wh, podle mě počítám správně.. a nebo upřesni, kolik kWh skutečně za rok chceš odebrat a můžeme to přepočítat, např. snížit počet baterek)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    co resit neco co ma smysl? Rad bych navrhnul system co mi da minimalne 10W v lete i zimne bez nataceni po cely den za rozumnou cenu.

    Dat pet panelu pod 45 stupnema vuci zemi do pul kruhu - 180 stupnu a pouzit 5ti kanalovej MPPT nabijec? akumulatory idealne na 6V vybito a 7,5V nabito kvuli vydrzi - zvetsime kapacitu. Co myslite?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: označit člověka, který dosadí m/s místo km/h (protože jenom ajsnboňáci mají vzorečky, kam dosazuješ km/h a všude jinde ve fyzice se počítá s m/s) za "lháře" - hhmmmm... tohle je zajimava formulace a docela by me zajimalo, jestli jsi to tak napsal schvalne, aby ses z toho mohl vykroutit, nebo jen nahodou. Jo, oznacil jsem te za lhare, opakovane a na zaklade cele rady duvodu. Ne, neoznacil jsem te za lhare _protoze_ sis spletl jednotky. Pokud si to myslis, _prosim_, ukaz mi moji zpravu, ktera te k tomu nazoru vede. Kvuli sptelenym jednotkam jsem jenom rekl, ze jsi idiot, ne lhar. To by mel pochopit i idiot 8)
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jsou tu jisté jemné nuance. např. označit člověka, který dosadí m/s místo km/h (protože jenom ajsnboňáci mají vzorečky, kam dosazuješ km/h a všude jinde ve fyzice se počítá s m/s) za "lháře" je poněkud nepřiměřené, že.

    prostě člověk se mýlí. když ho na to někdo upozorní, tak je to ok, pokud ten omyl tak nějak sám nahlédne, tak se racionální člověk pak sám dobrovolně opraví. potud ok, a podle mě i tenhle proces jde pojmout tak, aby se lidi neunudili k smrti.

    pokud ale někdo mýlícího se člověka soustavně označuje za "lháře", tak tam končí legrace a začíná trolling.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: získali jen svou přítomností utnout jakoukoliv debatu No urcite. Tuhle tezi jasne dokazuje to, jak hluboka a prinosna diskuse se rozvinula v klubu "Solarni letadla" pokazde, kdyz si toho udajneho trolla zabanoval. Oh, wait... 8))

    A jen tak pro informaci, za "trollovani" se porad pocita i to, kdyz ti napisu, jak straslive nesmyslny "vypocty" predvadis? Jen abych vedel 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak v podstatě i já soudím, že výsledkem 20 let politiky "nekrmení Trollů" bylo, že získali jen svou přítomností utnout jakoukoliv debatu (a v případě zabanování si strašně stěžovat). Takže podle mě místo nekrmení trollů je potřeba perfektně ovládnout vedení války s trolly jejich vlastními prostředky...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    REDGUY: ne urazil ses sam. ty ses mi uplne sumak. ale to, proc tobe xchaos neni sumak je pro zmenu pro me zajimavy fenomen ke studiu :-*
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JAZZZ: Aha, tys me jen snazil urazit
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    no zabavny mi to tady moc neprijde, ale pouceni se tu obcas nachazi. ja to vidim predevsim jako dobry material ke studiu komunikancich patologii.

    z ceho prameni ta touha dokazat svoji pravdu nekomu, kdo ji evidentne vubec nechce prijmout? tak silne nutkani, ze do toho clovek investuje tolik casu, ze by si behem te doby s trochou snahy dokazal vydelat hromadu penez, nebo uzit spoustu legrace? proc tohle vyvolava produkci dopaminu? mozna je to zpusob jak bojovat s vlastnim pocitem nejistoty "zvysim si sebevedomi tim, ze virtualnimu protivnikovi dokazu, jaky je do debil". asi jo.

    na kazdopadne pokud je to win-win, tak preju prijemnou zabavu :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Hele vole chaos http://plzen.idnes.cz/...erie-trolejbus-novy-0v2-/plzen-zpravy.aspx?c=A170213_143023_plzen-zpravy_pp

    Když to ujede 12 km po městě tak mašina musí dát 3km. Jediný o čem pořád nemluvíš je to - jaky podíl mají solary na střeše.

    V těch blitkach to člověk nenajde. Takže odpověz. Je to vole vlak na baterky dobíjeny solarem a nebo vole vlak co jezdí na solary na střeše?

    Podle mě rozdíl, nejen dle mě. To potom můžu říct že jsme Pico složili solární auto, proto že solar dobíjel baterii ze který se hrálo vařilo a jezdilo. Protože s ne hybrida nalepily panely ;-)

    Kurva tak jak to teda je? Solární vlak jezdí na solary na střeše a nebo na baterie co se nabíjení ve stanici?

    Viděls film - Drž hubu? Tam říká doktor, že kdyby se měly postavit ústavy pro blbce tak je to nemožné kolik by jich bylo.

    Buď to vysvětli - svoji logiku a nebo halt řekni. Kurva udělal jsem chybu je to halt jinak a není co řešit ne? Kurva pletu se denně dělám chyby jako jinej denně ale halt se tomu nepostavim prdeli a řeknu jo moje chyba a teď halt znovu a lépe.

    Myslel jsem že vzdělávání člověka obohatí ale v práci jedinej kdo dělá sracky jsou ty vzdělaný. Krabice co má komponenty nad montážními otvory - jediný co ti řeknou. Dělej si s tím co chceš mi o tom víme ;-) ale už to není náš problém :-* treba dnes box na zeď na domek uprostřed pole. Musíš celý rozebrat přidělat krabici. Pak panel a nakonec to složit zpět, pokud možno do panelu udělat závity, protože pak tam matičky zespodu nedáš atd. Lol no tak jak to teda je?

    Co ta jednotka na kolo? :-*
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A pak ze nejsi schopnej se nic naucit 8) Vyborne, ted jeste neco z fyziky, ne ze tlachani 8)

    XCHAOS: neříkali o mých četných omylech, že to jsou záměrné lži. - v tom pripade by stacilo, kdybys prestal placat takovy nesmysly, ze "vedomne lze" je spolecne "je tak tupej, ze tezko uverit, ze je schopnej samostatnyho zivota" jsou jedina dve aspon vzdalene funkcni vysvetleni. Mozna vzdycky, kdyz neco napises, tak se na minut zastavit, poradne to po sobe precist a zeptat se, jestli kazde fakticke tvrzeni zvladnes dokazat jinak nez "tvrdim to", "verim ze", "to cislo se mi hodi do kramu" a "kdyby to tak nebylo, solar by na tom byl spatne a to se nesmi" 8) Podivej, pokud uz jsi sam tak daleko, ze uznavas "cetne omyly", mozna se podle toho zacit ridit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam