JAZZZ: abych ti tedy znovu objasnil o co mi jde
1, solar je pouzitelnej pro potreby jako mam ja napriklad - tzn mobilni bydleni, nebo pro lidi v mistech bez infrastrukutry, klidne i s infrastruktuou, pokud se jim porizeni ostrovniho systemu vyplati, ale taky tu mame prumysl, ktery ma radove vetsi spotrebu a potrebuje stabilni zdroje, nezavisle na pocasi. k tomu aby si dodaval elektrinu do prumyslu ti nepomuze ani obri baterky ala musk, to by se proste nevyplatilo, pripadne by na to proste nebylo misto (v kombinaci solary a vetrniky a pole baterii uz je to docela hodne mista, kolik by to zabralo aby byl zarucen dostatecny vykon soustavy pro toot pouziti). solarni ani vetrnou energii neodsuzuji (toé bych tezko mohl, kdyz ji sam vyuzivam), ale co odsuzuji, je to ekonadseni, ktere rika, ze vsude bude jen obnovitelna energie. to by ti preci melo byt jasne, ze je to nesmysl.
2, reaktory, ktere si preji ja, tak by prave naopak problem jaderneho odpadu docela elegantne vyresily, jak uz sem tu milionkrat psal, podsouvat mi ze bych chtel zamoriut zemi jadernym odpadem je opravdu rana pod pas a ja bych si nikdy nemyslel, ze by si takove demagogicke argumen ty proti me nekdy pouzival.
3, ani omylem jsem nepsal, ze bych si je predstavoval pro kazdou vesnici. ty male projektovane reaktory ti obospodari cela mesta. vzhledem ke konstrukci a zapouzdreni v zemi tam nido mit pristup k jadernemu materialu nebo odpadu nebude, cele moduly se v podstate zapusti do zeme a pak odvezou do tovarny zpet a vymeni za nove (po desitce let pouziti). ani kdyby se do toho nekdo dostal aby vyrobil aspon spinavou bombu, tak si moc nepomuze. bylo by to v podstae na urovni ukradeni ozarovaci jednotky z nejakeho zdravotnickeho zarizeni, a ja sem opravdu neslysel, ze by se o to nekdo pokousel...