• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ty jo, tady občas taky prší. Jsem se zasekl u fajn motelu, jenže mi došly ruble a kartu tu neberou... :-(

    Tohle by byla celkem fajn krajina na solární cykloturistiku, jenže jak na potvoru 2 dny protivítr a dnes mraky a déšť.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    xchaos kvui tomu jak tu na nej myslite dostal skytavku a zastavil se na ceste do saratova,. takze prosim prestanme na nej myslet, aby mohl v klidu pokracovat v zavode. dekuji :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    CHILDINTIME: ironie pochop
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    REDGUY: Je to stejny jako se solarnima kolama. Pro typickyho invalidu a jeho typicke cesty to asi zbytecny bude, ale umim si predstavit pripady, kdy to pohybove omezenym lidem zvetsi sobestacnost a to je pro ne dulezity. I kdyby takovy modul meli pouzit parkrat za rok nebo si ho vypujcit fakt jen na vylet tak to muze byt zajimavy. Tohle uznas? Nebo jednoduse zadny invalidni nikdy a nikde svete nebude chtit mit moznost si samostatne dobijet svuj vozik.

    Jen jsem oponoval k schozeni takovyho napadu trivialni argumentaci, ze se prece solary nevejdou do dveri.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    MINDA83: skladaci ne? samo se slozi a usadi na zadni cast ... bude to mit 60*80 slozeny ... boze takova lehka vec lol
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    CHILDINTIME: olary na dobijeni by mohli byt jenom pripojitelny jako nejaky modul pro cestovani No jasne. Protoze invalidi cestujou tak, ze proste na tom svym voziku vyrazi smer Balaton. /facepalm
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jestli sis nevšiml, tak moje solární letadlo je variací na létající auto, jak bude vypadat v bezjaderné civilizaci. - no jasne. Dosli argumenty, takze prichazi tangenicalni unik smerem pryc od nepohodlneho tematu. Jako obvykle...

    jestli si zdroj energie vezeš s sebou, nebo ne. To totiž hodně mění pravidla hry. - ano, meni. Misto toho, abys energii pekne predzpracovanou v rafinerii/elektrarne nacepoval z pumpy/zasuvky, tak si celou tu rafinerii/elektrarnu tahnes s sebou. A ty jsi proste prilis hloupej na to, abys pochopil, ze vyhody, ktere to prinasi, jsou v naprosty vetsine pripadu prilis mizive na to, aby vyvazili nevyhody.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    THEODORT: Tak co si myslis o [ XCHAOS @ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ] ? "nechápu, proč není větší zájem např. o solárně dobíjené invalidní vozíky."? Je to sofistikovanej XChaosuv humor, nebo proste je jen idiot, kterej nechape, ze poklud neni problem sehnat invalidni vozik s dojezdem pres 50km a elektrika ze zasuvky stoji kolik stoji, tak pro typickyho invalidu s elektrickym vozikem je prinos solarniho nabijeni prakticky nulovej?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CHILDINTIME: tak tohle už přece řešení má - panely si dáš na střechu domu/paneláku a když si doma si vozík dobiješ a pak na ven máš baterku. A úplně stejně se dají řešit kola, letadla, lodě, cokoliv... a to tady Xchaosovi tvrdíme tak 6-8 let a on to ne a ne pochopit :D
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CHILDINTIME: akorat bude blby, ze si kazdy tyden budes muset kupovat nove, protoze ti je ukradnou
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    MINDA83: tak trosku predstavivosti ne? Solary na dobijeni by mohli byt jenom pripojitelny jako nejaky modul pro cestovani, ktery kdyz potrebujes do budovy nechas venku a na jizdu na zachod apod ti staci baterie primo ve voziku.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    MINDA83: zajedes do more pod hladinu, jako korejska solarni ponorka
    problem solved
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    Solárně dobíjený invalidní vozík? Jakou plochu panelů by takový vozík potřeboval? Dva motory po 200 W. Takže panel 150 cm dlouhej a 100 cm širokej. Hm a do 80 cm dveří se vleze jak? Na WC pro vozíčkaře se s délkou 150 cm otočíš jak?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: náhodou, nechápu, proč není větší zájem např. o solárně dobíjené invalidní vozíky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---


    XCHAOS v důchodu :D
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    bla bla bla
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: lítací auta jsou kapitola sama pro sebe :) jestli sis nevšiml, tak moje solární letadlo je variací na létající auto, jak bude vypadat v bezjaderné civilizaci.

    Všechno je to o tom, jestli si zdroj energie vezeš s sebou, nebo ne. To totiž hodně mění pravidla hry...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    INDIAN: no já vláčím 1 kg Victron protože umí programovat napětí baterie až do 48 V... je luxusní, ale kecá pokud jde o množství vyrobené energie. Mám dva další wattmetery se sondami (bočníky) až za ním a ty se liší minimálně (5 % - můj ma řídítkách je nejpesimičtější, druhý dodal pořadatel za účelem logování) a oba tvrdí asi o 10% míň.

    Možná Victron měří energii která protekla před stepdownem... nebo jde o reklamní trik.

    Je asi dobrej, ale drahej jak kráva. Na 12/24V systém bych asi použil něco levnějšího. Ale když už, tak 48V systém a LiFePo baterky (ale to asi není nic pro dodávkáře/bydlibusy)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HERR_FLICK: tohle mi Victron přes bluetooth posílá taky :-)

    HERR_FLICK: hele, já jsem spíš pacifista, i když jsem ulítlý na strategiích jak Civilization, Age of Empires, Freeciv... ale tyhle hry se od reality liší v jednom detailu: neřeší výdrž jednotek v poli či na moři.

    Americká armáda v Afghanistánu začala experimentovat s použitím solární energie aspoň na věci typu klimatizace stanů. Zjistili totiž, že zásobovat energocentrály v poli pomocí náklaďáků, které žerou další ropu, má z logistického hlediska šílenou režii.

    Ve vietnamské válce sehrála obrovskou roli Ho-Či-Minova stezka, což bylo v podstatě masové nasazení cargokol.

    Na solární ponorku se z hlediska taktického nasazení musíš koukat jako na běžnou dieselektrickou ponorku, se všemi výhodami a nevýhodami (např. menší než jaderná, tišší provoz na baterie, apod.). Solární dobíjení má u ní strategický význam: určí, jak dlouho může v době míru někde vyčkávat, aniž by sahala do zásob paliva. Solární panely mají dvojí využití, i jako skládací sběrače dešťové vody.

    Je jen otázkou času, než se doktrína solárního odstrašení nepřítele ujme...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    HERR_FLICK: oki dik.
    a co se tyce ty baterky, kterou teda az budu muset porizovat novou ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam