ANDY_WARHOL: fakt je, že vracení menších přebytků do místní sítě s sebou žádné extra náklady nenese.. .pouze je tam nějaký háček, že elektrikáři jsou nervózní z toho, že když dřív vypnuli hlavní transformátor, tak si byli jistý, že v síti není napětí, zatímco teď musí být ty přípojky domácích elektrárniček nějak chytrý a vypnout se, pokud má být síť vypnutá, což se nějak teda vyřešilo (přiznávám, že nevím jak)
navzdory mému letitému zájmu o ostrovní systémy a autonomii a odpor k byrokracii apod. musím konstatovat, že prostě rozumný a férový odběr přebytků sítí dává smysl (i když pak zase musíš hlídat, aby se někomu nevyplatilo připojit k síti energocentrálu, že jo... i když to by v ideálním světě hlídala obec, resp. jasně to limituje výkupní ceny přebytků tak, že musí být nižší než cena energie z energocentrál...)
myslím, že celá ta věc je myšlená tak, že systém dimenzovaný tak, aby pokryl tvojí spotřebu po většinu roku, jak to popisuješ, vygeneruje v létě přebytky, které ti prostě mají šanci cenu toho systému v podstatě pokrýt a pak ještě poskytovat nějakou menší rentičku (nebo min. vybarterovat se za to, co odebíráš v zimě).
já najednu stranu fandím tomu hraní ze soláry, kdy si to lidi osahají - na chatách, na dodávkách, nebo jako já na elektrokole - ale fakt je, že v momentě, kdy vím,že se bez zálohování ze sítě stejně neobejdu, to prostě asi ten odpor k vracení přebytků do sítě chce překonat (a to teda i ze strany té sítě, kdy to prostě nejde nařídit shora, ale podle mě by rozvodná síť měla do budoucna uvažovat, že jsou nejen distributoři, ale že energii i vykupujou... že prostě jen koncovým stanicím vyhlašujou, kdy je jí moc a kdy málo a za kolik je, a lidem by se pa klidně vyplatilo nasdílet baterku svýho zaparkovanýho elektromobilu jako místní záložní zdroj pro síť a tak... mluví se o tom furt, ale cesta k tomu je právě, aby to nebyla byrokracie, ale spíš prostě něco jako technická specifikace, kdy se tvůj elektroměr či mikrokrid někam sám zaloguje a ty nemusíš řešit žádnou byrokracii...)