• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    už jsou domluvený s Německem na dodání čisté uhelné elektřiny :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ABDULAH: prikupia od holandanov ne? :)

    electricityMap | Live CO2 emissions of electricity consumption
    https://www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=BE
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Belgičany v zimě čekají výpadky proudu. Nedostatek energie způsobí odstávka jaderných bloků — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...ny-v-zime-cekaji-vypadky-proudu-nedostatek-energie-zpusobi-odstavka
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    ANDY_WARHOL: tak ono dneska by nebyl problem mit ve sklepe menic z 3kv dc na 230ac ci i pobyte tahnout ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERHIPPY: k vysokonapetovemu prenosu ma dobre video electroboom :)

    Why Use AC Instead of DC at Home??
    https://www.youtube.com/watch?v=S7C5sSde9e4
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    XCHAOS: prosímte nesir bludy. Ty invertor se ti hned vypnou, když nejde napětí tlz venku. Je to vlastnost, která je vyžadována z důvodu bezpečnosti. Třeba když je požár, tak aby po vypnutí proudu opravdu celý dům nebyl pod proudem.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    XCHAOS: ...tak v Cine koli nutnosti prenosu obrovskeho mnozsta energie na velke vzdialenosti buduju UHV DC prenosovu sustavu... v sucastnosti maju najdlhsiu UHV DC linku z veternej farmy v Hami do Zhengzhou (哈密-郑州 2192km) o napeti +-800kV a s prenosovou kapacitou 8GW
    ...a do konca roku 2018 ma byt dokoncena prenosova UHV DC linka medzi Zhundong–Wannan (准东-皖南 3400km) o napeti +-1100kV s prenosovou kapacitu 12GW

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No proste to co Evropa+USA rostly 150 let Cina stiha za 50 :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: oni tu elektřinu nejsou schopní dopravit z Gobi do Číny, takže jsem slyšel, že hodně stěhujou celý fabriky do Gansu a Xinjangu. např. vyčištění vzduchu v okolí Pekingu prý vyřešili direktivní přesunem celých fabrik, co dřív pálily uhlí, právě do tohohle regionu. (což je pochopitelně zas problém kvůli nedostatku vody, asi jak pro průmysl, tak pro lidi...)

    vedení se teda snažaj tahat nový, zrovna trasou, kterou jsem jel přes hory stavěli nový vedení vysokýho napětí podél několika už existujících. každopádně v té Gobi fouká fakt hodně (naopak u soláru bych viděl jako problé, že tam občas můžou být docela mraky...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No jo, Cina jede, skoda ze se to tyka i uhli, za poslednich 15 let zdvojnasobili spotrebu elektriny
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: a takhle se lopatky k větrníkům vozej v Číně po dálnici:


    Množství instalací téhle velikosti se tam neměří na stovky nebo tisíce, ale fakt min. na desetitísce (zrovna před místem, kde jsem tohle fotil, bylo na jedné straně dálnice několik řad na úseku asi 70 km v kuse a na druhé straně na obzoru ,nejspíš podél starší železnice, počítám, min. jedna řada na úseku 130 km v kuse). Ono se to v podstatě ani nedá vyfotit, ale je to skutečně megalomansky pojaté.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Nepouzivane nepocitam, to by bylo tak pet :-) (stary nokia connector, mini usb a jeste neco). Ale nevim jak presne by mi ve svete kde kazde dva roky vznikne novy format pomohlo mit natazene dvojnasobne mnozstvi kabelu (byt na nabijeni staci tenci) a instalace za chvili obsoletnich zasuvek, kdyz celorocni spotreba vsech techto zarizeni je pod 10kWh a ztraty na invertoru jsou 10%. Za tu cenu muzu mit dalsi solarni panel, ktery mi za svoji zivotnost vyrobi minimalne dvakrat vic energie
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: tak si jich už asi hodně vyhodil.. já jsem děsnej kramář :-/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Doma mam presne dve nabijecky (jednu na 2x iphone + ipad a jednu micro usb - tablet pro dite)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tohle je borec (neni to teda solarni ale na ostrovni system dobry)
    Reaper Wind Turbine Part 4: Carving The Master Blade
    http://www.youtube.com/watch?v=WrSBWwP7AdU
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: fakt je, že vracení menších přebytků do místní sítě s sebou žádné extra náklady nenese.. .pouze je tam nějaký háček, že elektrikáři jsou nervózní z toho, že když dřív vypnuli hlavní transformátor, tak si byli jistý, že v síti není napětí, zatímco teď musí být ty přípojky domácích elektrárniček nějak chytrý a vypnout se, pokud má být síť vypnutá, což se nějak teda vyřešilo (přiznávám, že nevím jak)

    navzdory mému letitému zájmu o ostrovní systémy a autonomii a odpor k byrokracii apod. musím konstatovat, že prostě rozumný a férový odběr přebytků sítí dává smysl (i když pak zase musíš hlídat, aby se někomu nevyplatilo připojit k síti energocentrálu, že jo... i když to by v ideálním světě hlídala obec, resp. jasně to limituje výkupní ceny přebytků tak, že musí být nižší než cena energie z energocentrál...)

    myslím, že celá ta věc je myšlená tak, že systém dimenzovaný tak, aby pokryl tvojí spotřebu po většinu roku, jak to popisuješ, vygeneruje v létě přebytky, které ti prostě mají šanci cenu toho systému v podstatě pokrýt a pak ještě poskytovat nějakou menší rentičku (nebo min. vybarterovat se za to, co odebíráš v zimě).

    já najednu stranu fandím tomu hraní ze soláry, kdy si to lidi osahají - na chatách, na dodávkách, nebo jako já na elektrokole - ale fakt je, že v momentě, kdy vím,že se bez zálohování ze sítě stejně neobejdu, to prostě asi ten odpor k vracení přebytků do sítě chce překonat (a to teda i ze strany té sítě, kdy to prostě nejde nařídit shora, ale podle mě by rozvodná síť měla do budoucna uvažovat, že jsou nejen distributoři, ale že energii i vykupujou... že prostě jen koncovým stanicím vyhlašujou, kdy je jí moc a kdy málo a za kolik je, a lidem by se pa klidně vyplatilo nasdílet baterku svýho zaparkovanýho elektromobilu jako místní záložní zdroj pro síť a tak... mluví se o tom furt, ale cesta k tomu je právě, aby to nebyla byrokracie, ale spíš prostě něco jako technická specifikace, kdy se tvůj elektroměr či mikrokrid někam sám zaloguje a ty nemusíš řešit žádnou byrokracii...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: v cenách na klíč je logicky největší položka práce. mě osobně to překvapuje, protože spousta práce kolem FV je vlastně slaboproud... pravda, do chvíle, než připojíš invertor nebo mikrogrid, pak už je to elektikařina a musíš mít papíry.

    vlastně šetříš na tom, že tvůj systém nebude zkolaudovatelný, protože předpokládám, že tu Vyhlášku 50 nemáš.... skutečně žijeme v systému spousty dílčích byrokratických regulací, který uměle zvyšuju cenu práce, aby lidi nechcípli hladem.

    (mě k solárním kolům samozřejmě taky dovedlo to, že 48V < 50V, tedy pod hranicí toho, co lze prezentovat jako slaboproud a kde jsou různé předpisy a revize zdaleka nejmírnější.. blbý je, že elektrika na lítání je většinou 72V, ale tam stejně přibejvají daleko zásadnější regulace, týkající se lítání... plně nabitá baterka k elektrokolu se ovšem stejně drží kolem 53V, ale pro potřeby byrokratů se pracuje s nominálním napětím :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: ano ročně. pokud uvažuješ z hlediska toho, že se dům za 10 let zbourá, tak se to jistě nevyplatí.

    já holt jsem ze starý školy - žiju v domě, který je 100 let starý, takže se na to koukám z hlediska toho, kolik by ten dům ušetřil za 100 let, kdyby v něm byly všechny dráty natahaný správně (tady se samozřejmě bojím, že třeba USB standard přes sebou takovouhle budoucnost nemá, i když ta základní USB zástrčka je snad největší DC nabíjecím standardem od 12V autozásuvek...)

    (jestli tebe netrápí, kolik se ti doma válí různých adapterů, s bambilionem různých nestandardních napětí a konektorů, které dávno přežily původní elektronickou hračku, kterou měly napájet... to právě není o tom, že ekologické myšlení je nějak v rozporu s pohodlím, ale spíš že ti začne docházet, co všechno je ve vzorcích spotřeby kolem tebe absurdní a nepohodlné... prostě kolik designu je špatného a ty nemáš alterntivu si vybrat něco jiného...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: ach jak tě chápu :-) mě zrovna čeká prodírání se formulářem ART181 a určitě bych tohle dělal nerad i pro svoji solární elektrárničku :-/
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JIMIQ: právě, nechci nic registrovat. Chci si to prostě udělat sám podle svého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam