• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HALEXE: Myslíš, že z těch jiných zdrojů energie někomu do kapes neteče? Bylo by dobré bavit se technicky o reálných číslech. Jasně akumulace energie je problém, ale řešení jsou. Jiné zdroje energie mají zas své plusy a mínusy. Taky si myslím, že to němci mohli udělat líp, ale fakticky to jejich ekonomiku nakopává. Šrotovné, Obnovotelná energetika, Uprchilcký byznys ... všechno jsou to způsoby jak utéct z lopaty další krizi.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JAZZZ: Jak jsem řekl, technicky lze provést téměř všechno, co lidi napadne. Ať to stojí, co to stojí ! Hlavně, že jsme na té správné cestě ke světlým zítřkům :) Už jsem viděl situace, kdy přestalo foukat i v severním moři. Pak bylo hodně veselo. Až tam toho Němci postaví ještě víc, bude ještě veseleji v takových případech. Aaaaa ! Já zapomněl na ta bateriová pole. Chtěl bych se taky připojit k lidem, kteří na tom všem neuvěřitelně zbohatnou a jejich bohatství poplyne z našich kapes.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: myslis, kdyz to porovnas s uhelnou elektrarnou o stejnem vykonu? velmi zanedbatelne procento energie se tak ze systemu odebere zatim co fosilni zdroje system meni tak, ze energie absorbuje vic, coz muzeme pozorovat ve forme castejsich a silnejsich hurikanu a nebo extremnejsich vykyvu pocasi.

    z jenoho senatora si kvuli tomu delali srandu :)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JAZZZ: nebude to mit vliv na klima?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    HALEXE: vetrniky v severnim mori nejsou zas tak daleko a Siemens vyrabi docela vychytanej menic, kterej to posila na pobrezi jako stejnosmerny proud.
    Offshore DC Technology - Siemens
    https://www.energy.siemens.com/nl/en/power-transmission/grid-access-solutions/dc-technology.htm

    vetrniky a prilovove elektrarny jsou velmi stabilni a silne zdroje energie. more ma obrovskou silu, protoze absorbuje hodne energie.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JAZZZ: Jasně ! Na moři! A pak řešíš problém distribucí na dlouhé vzdálenosti.
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    SHINIGAMI: Přesné !
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    SHINIGAMI: jj tak to bude ...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: na moři jich je míň a ty lopatky jsou obrovský a hýbou se relativně pomalu, takže když ji ten pták nemine fakt těsně, tak mu ta změna tlaku neublíži.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ: a kde nelitaj žádný ptáci?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SHINIGAMI: :D neco malo na tom je, ale prave proto se taky vetrniky stavi na mori, kde taky lip fouka
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    DIY Solar Tracking System Inspired by NASA (Parker Solar Probe)
    https://www.youtube.com/watch?v=wL9PcGu_xrA
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: jsou ale i případy přesně opačné: když máš (nevyužívaný) neoplocený pozemek, tak musíš investovat do jeho oplocení, apod.

    Jinými slovy - minimálně část historie vlastnictví je o tom, že někdo investoval do toho, aby z abundantního zdroje uměle udělal vzácný.

    Využití abundantního zdroje může na druhou stranu být až tak levné, jako že si dáš barel na vodu k rouře od okapu (když barel i okap máš tak jako tak stejně...)

    Skutečná příčina vytváření vzácných zdrojů je ta, že u lidí, coby sociálních savců - primátů, vzešlých z opic, je demonstrace schopnosti kontrolovat nějaký vzácný zdroj současně zdrojem sociálního postavení. Ono to celkem bylo i pochopitelné v té přírodě, když opičí (vlastně sorry, pračlověčí) samec, schopný zorganizovat ostatní savce aby ulovili mamuta, tím demonstroval svojí schpnost celou tlupu uživit, a třeba i zorganizovat ochránu opičátek před šelmami (asi jako u nás dnes Čunek chrání opičátka před medvěděm :-)), apod.

    Problém je, že člověk došel v míře té flexibilnosti kultury naroubované na instinkty příliš daleko a z původně praktických příkladů, které uvádím, se stal nonsens, kdy se lidi trumfují v tom, jaký vzácný zdroj kontrolují, už tak nějak z principu (i když pomalu přestává existovat možnost, že by ten vzácný zdroj byl potřeba k uspokojení jakékoliv aspoň marginálně reálné potřeby... )

    Problém abundantních zdrojů tedy není ani tak v nákladech, jako v tom, že s abundantními zdroji nemá naše kulturní DNA spojený žádný sociální status (tohle je moje varianta konceptu "tragédie obecní pastviny", i když já tu tragédii vidím v něčem jiném a v současné době má podobu spíš "frašky obecní pastviny", když je nakonec spásání luk kvůli zachování rázu krajiny ještě dotovat...).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    sluníčko sice svítí "zadarmo" (neplatíme mu za to :D ), ale nějak tu energii použít už peníze stojí. I když pasivní solární zisky se používají taky zadarmo (stačí vytáhnout žaluzky a schovat záclonu)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: mysli sa asi tie pociatocne investicie potrebne na vyrobu zariadeni, ktore zachytavaju tie abundantne zdroje zadarmo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HALEXE: kromě abundantních zdrojů, samozřejmě...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HALEXE: ale jestli to platí Němec nebo Polák v daních mě opravdu moc netrápí :D
    HALEXE
    HALEXE --- ---
    JIMIQ: Měli bychom si natvrdo uvědomit, že v tomto světě není nic zadarmo !
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CR nie je zrovna "vetrna hurka" aby sa tu oplatilo masivne nasadzovat veterne elektrarne
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no, to s tím přenosem je tak trochu jejich problém... ale zase se bavíme o horizontu X let. Sice to německé interní vedení má zpoždění, ale jestli nechtěj BMWčka produkovat v Turecku, tak budou muset máknout, Bavorsko vítr nemá...

    tak závislí/nezávislí... Rakušani jsou taky závislí na našem jádru a uhlí a nevypadá že by je to extra trápilo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam