• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: ano, stejná většina lidí, která se bojí uprchlíků a volí Babiše a Zemana. ano, to znamená, že se to asi stane, ale to že se něco stane ještě neznamená, že to je dobře, a že by neměla existovat ucelená nabídka alternativ.

    samozřejmě, že je to složitá otázka a hlavně lidi si to neumí představit. většina populace bydlí v nějaké energeticky neefektivní stavbě (ať už domek nebo nějaký činžák), dojíždí do práce, často autem, je závislá na Putinově plynu, chce víc dálnic (i když z toho budou akorát kontinuální dopravní zácpy jak v Německu) a nějak má pocit, že Putinova jaderná energie bude řešením téhle rovnice (plus čínská umělá inteligence, která na základě analýz pozorování silly walks kamerami určí, že je někdo uprchlík, nebo já nevím co všechno)

    sorry, jako uznávám, že ucelené bezjaderné řešení bez radikálních změn životního stylu nejde nabídnout (a já nejsem navzdory svým experimentům na správné straně těchto změn, nejspíš). ale to, že něco chce "většina", pro mě fakt není argument.

    Většina populace je ochotná kliknout na přílohu e-mailu, který vypadá jako faktura!!! (a to i lidi s VŠ vzděláním). Tohle pro mě fakt není argument... mimo svůj obor je většina lidí úplě blbých, naše civilizace dojede na příliš úzkou specializaci...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: uspory te odnesou jenom maly kus cesty. Treba ja pc doma temer nepoustim ale manzelka rada hraje graficky narocnou hru treba 10 hodin denne, co tam usporis aniz by to slo na ukor komfortu? :-) dalsi vec - ty uspory se musi ekonomicky vyplatit a pokud nebude poradna co2 dan zdrazovat umerne necistou elektrinu, tak se tou elektrinou nebude setrit
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: a presto se 18 let preslapuje na miste


    DZODZO: meli tri zalozne zdroje na chlazeni, kdyby jenom meli ctyri! :D (futurama, tam byla lod s tusim 7 tisici komor :D )
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: v tom japonsku to bol hlavne blby napad stavat elektraren na pobrezi, ked vedia, ze tam maju tsunami :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: celosvetove nevim, u nas je pro dostavbu vetsina lidi.

    XCHAOS: jeste by se mohli pochlubit kolik to ujede.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ:
    JIMIQ: jestli mi teda přijde něco jako větší blbost, než ukládání jaderného odpadu, tak je to ukládání CO2 pod zem :-) ale vyplývá to z logiky věci... dle evropského práva se státy prostě můžou rozhodnout uhlí vůbec nevytěžit, nebo poskytnout účelové licence jen na něco (např. těžba pro chemický průmysl, ale ne na pálení).. dle logiky pojetí vlastnictví nerostného bohatství dle anglosaského práva se to ale muselo skutečně řešit přes emisní povolenky.

    Varianta snížení spotřeby asi neláká nikoho, koukám... (10% spotřeby energie v USA dělají datacentra, anyone?)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: staci/nestaci ale otazka nestoji. Celosvetove ma proste jadro spatnou povest, uznavam ze nepravem. Muze za to experimentovani sovetu, neocekavane tisicilete tsunami v Japonsku a chut Merkelove na hlasy strany zelenych. Ale imho se s tim nic moc neda delat... problemy s epr nicemu nepomohli.

    Kdybychom v roce 2014 zadali bez vyberka stavbu 4 reaktoru Korejcum jako par let predtim UAE, tak ted mohla pulka prvniho stat a posledni by se stavet zacinal. V roce 2024 jsme mohli mit 5.6GW z jadra a vypnout veskere uhli. Ale nestalo se to :-(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    České dráhy vyjedou s prvním hybridním vlakem, půjde o RegioPanter s baterií – Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/...-drahy-vyjedou-s-prvnim-hybridnim-vlakem-pujde-o-regiopanter-s-baterii-20301/
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    6 mega malych balonku muze byt jednodussi nez 20 megabalonku:) Hlavne me prijde blbost tlacit CO2 pod zem, nepocitaje to ze to srazi ucinnost. Pritom staci dostavet jaderky na max a muzem tepelny temer zrusit, nebo aspon ty uhelny. A vydelavat na nemecky/rakousky/... eko manii:)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    myslíš že je jednodušší dát balónek na 6 miliónů aut nebo na 20 elektráren? :-)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: hele, a co dat autum na vejfuk balonek a az dojedes tak ho strcis pod zem, to by nepomohlo?:)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ABDULAH: no dokonce. S tim ze prvni rozhodnuti padlo 2014. Takze kdyby hned v lednu vlada cr rekla ze stavime, tak stavet se zacne 2025 a prvni blok zacne komercni provoz 2032...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: plynove 65% ucinne elektrarny s odberem co2 pod zem to vyresi
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: jestli dobre ctu tak vystavba 2020
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    No, solar v zime tu bude fakt veselej.. V lednu/unoru prijdou inverze a vsichni ti "solarem na strese si nabiju auto" se nehnou, ani vrtule nepomuzou, kdyz se vzduch nehne.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Důležité informace o JE Paks II – Atominfo.cz
    http://atominfo.cz/2018/07/dulezite-informace-o-je-paks-ii/
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: me je jedno co tady bude ... me jde oto co tedy bude ekologictejsi ... a jak velka bude plocha co to i v zime napltni 48GWh energie solarem v ceske republice ...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    I ten Paks 2 se nejak protahuje. V zari rikal Putin ze se brzo zacne a ted to vypada nejdriv na unor
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Babis se Zemanem se snazej, ale davam tomu ze se tady postavi dalsi jaderny blok sanci 25%
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: 48GWh :-) aby jsi to mohl srounat treba s temelinem ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam