• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: tak spocitej 96gwh za kazdeho pocasi na den
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: a rezervni vykon bude stat kolik?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: a s akumulaci?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Fv bez akumulace je uz v Cesku levnejsi nez jadro a 2GW se da postavit za rok. 12 GW za sest let (ekvivalent 2GW jadra, ktere by trvalo 15 let)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: uz nekolikrat se ti tu nekdo snazil vysvetlit, ze solary nejsou jen o kremiku.

    Takovy drobnosti jako ze jaderny odpad muze slouzit jako zdroj ruznych izotopu, ze se recykluje na nove palivo, ze zbytky spali dalsi generace elektraren. Jinac co se skladist tyce, vsechno je to tak zabezpecene a izolovane, ze ho tu vedle klidne mit budu.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Elektrické závody jsou jako ekoterorismus. Baví vůbec někoho? | auto.cz
    http://www.auto.cz/elektricke-zavody-terorismus-126585
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: tak si zjisti neco o stavbach ... no tak spocitej tu nejprivetivejsi podle tebe ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je teda fakt, že v současné generaci Li baterek je použitý kobalt...
    https://byznys.ihned.cz/...trojnasobilo-poplatky-za-tezbu-stoji-pritom-za-vetsinou-svetovych-dodavek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: to záleží na tom, na jakou konstrukci ty soláry budou montováno. samozřejmě, že speciální konstrukce na oploceném poli nejsou řešení. řešíme to tady pořád dokola: kdyby se soláry namontovaly na střechy všech nově vybudovaných hypermarketů a logistických center, jsou to obrovské megawatty výkonu.

    obecně představa, že jaderná elektrárna je nějak "levná", spadá do říše snů a projektované životnosti 60let (která se dá snadno vyhlásit a případné nedodržení té životnosti pak svalit jako odpovědnost na někoho jiného). Maďarsko s Ruskem o té dostavbě uzavřelo nějakou šílenou smlouvu s nějakými šílenými zárukami splátek. Fakt se těšíš, až tady něco takového budeme mít taky? (Zeman je toho klidně schopen, než umře...)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: dobre to chapua cota cena a energeticka narocnost?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: snažil jsem se argumentovat, že strategická výhoda plynoucí z toho, že zdroje energie budou decentralizované, je v podstatě nevyčíslitelná. zemi s několika málo centralizovanými zdroji energie drží v šachu kdokoliv (jde o dlouhý seznam hráčů - buď ekonomických, nebo vojenských)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no ale to neni argument k tomu neudelat porovnani kolik tobude stat atd ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Křemík – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99em%C3%ADk#Výskyt_v_přírodě
    Uvádí se, že v těle dospělého člověka je přítomen přibližně 1 g křemíku a to především v kostech, chrupavkách a zubní sklovině, pro jejichž zdravý růst a vývoj je nezbytný.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ABDULAH: filtroval jsem od JIMIQ "spasi svet" a nic jsem nenasel. nasel jsem ale definici argumentacniho faulu, ktery opakovane pouzivas ;)

    Straw man - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
    A straw man is a common form of argument and is an informal fallacy based on giving the impression of refuting an opponent's argument, while actually refuting an argument that was not presented by that opponent. One who engages in this fallacy is said to be "attacking a straw man."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: už několikrát jsme se ti snažili vysvětlit, že standardní křemíkové panely jsou nesouměřitelné s jaderným odpadem: i kdyby jejich účinnost v čase klesala, neklesne na nulo, až je někdo bude chtít vyhodit, je to prostě... sklo, jak známo, v přírodě se nerozkládá. Znečištění spodních vod křemíkem je fakt velmi nízké reálné riziko. Nejpravděpodobnější podle mě bude recyklace přetavením (protože přeci jen vyjít z křemíku místo z křemene bude asi energeticky méně náročné)

    úložiště jaderného odpadu na svém území žádná obec nechce. Snad aby si nabídl svůj dvorek jako dobrovolník...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: no ale ja nemluvim o centralnim ... jen se snazim zjistit kolik bordelu udela jadro a kolik jina tehologie ...
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    SHINIGAMI: voda stejka bez problemu, parkuju temer vzdy na nerovnem povrchu, plus na aute resis spis aerodynamiku, nez tak podruznou vec, jako je voda na solarech (ktera btw. amorfy temer neovlivnuje na funkci)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: to je nesmysl, vždy je to nějaký energetický mix.

    v podmínkách ČR je solár jediný OZE, který má ještě potenciál růstu. ale právě že ta "varianta" nezahrnuje to, že soláry dodají stejně, jako nějaký jaderný zdroj. Ta varianta je, že se výrazně sníží spotřeba energie - např. spotřeba tepla (skrze nejen zateplení, ale třeba tepelná čerpadla, apod.)... a vůbec řada druhů spotřeby energie (zejména mimo domácnosti).

    problémem je akumulace přebytků z léta na zimu, to je pravda. Není ale pravda, že ten zdroj musí mít stejný výkon jako dnešní jaderné a uhelné elektrárny. Uložení např. může být decentralizované, čímž se vykompenzují ztráty během přenosu...

    nejpravděpodobnější je výroba nějakého syntetického plynu, jeho uložení v podzemních zásobnících na okraji měst a vesnic a jeho spotřebovávání v kogeneračních jednotkách (na bázi plynových turbín) se současným využitím odpadního tepla. pravda je, že tomu ještě dlouho bude konkurovat dovoz zemního plynu, což je oproti uhlí jen relativně malé zlepšení....
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    HERR_FLICK: tak to pak jo:) Btw co aspon maly naklon, aby z toho stekala voda?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ABDULAH: vsak si vzpomen, jak se stavel Temelin, prutahy stylu jedna firma si zakope kabely, prijde jina, vykope, vrazi svoje.. mohlo to stat pulku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam