ABDULAH: lze argumentovat i obráceně - v rozsáhlých oblastech vnitrozemí vznikají stepi a pouště, protože vysoušejícímu větru nestojí nic v cestě a od určité průměrné a maximální rychlosti těch větrů tam prostě žádné stromy nikdy nevyrostou. zpomalit ten vítr může krajinu skutečně změnit -ale v řadě případů i k lepšímu...
já jsem velký fanoušek větrných elektráren, co Čína staví v poušti Gobi :-) (jakkoliv jinak mi čínské megalomanské infrastrukturní projekty spíše serou..). tam to nemůže rozporovat fakt nikdo!
jako když se ale podíváš, kde se nejvíc staví větrné elektrárny např. v Kalifornii (tedy na hřebenu prvního pohoří směrem od Pacifiku, za kterým už začínají pouště), tak pochopíš, že to varování se týká fakt naprosto hypotetických scénářů. většinou se větrníky staví tam, kde je větru fakt moc a kde postavit mu něco do cesty krajině spíš pomůže.
tohle obecně není klub o větrných elektrárnách. ale chápu, že je lákavé svést nedávná česká sucha na to, že v Severním moři a na přilehlém pobřeží někdo vybudoval větrné elektrárny :-) hlavně aby za to mohl někdo jiný, že jo...