• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: no čekal jsem nějaké srovnání s tvýma zkušenostma

    asi hodně počítaj s přitápěním a ohřevem vody. problém je, že třeba poměr ceny fotovoltaiky k ceně čehokoliv dalšího - tepelná čerpadla, baterie, atd. - je poměrně dobrý. no a když jednou plánuješ přebytky vracet do sítě - a tím financovat zimní spotřebu - tak pochopitelně, proč nevyužit celou plochu domu? (když navíc to vypadá, že budou v budoucnu schvalovány dotované ceny už jen pro střešní instalace a ne pro "polní" elektrárfny...)

    když se na to nekoukáš jako na klasický ostrovní systém, ale spíš jako na subjekt "obchodující s energií", který jí v létě někam posílá (aby byla hypoteticky např. "uložena na zimu", viz moje poznámky v Budoucích zdrojích energie tady na NYXu), aby jí v zimě mohl čerpat zadarmo, tak to předimenzování vůbec není tak hrozné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Retractable solar sails to help power "world's most eco-friendly cruise ship"
    https://inhabitat.com/retractable-solar-sails-to-help-power-worlds-most-eco-friendly-cruise-ship/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: 18 kWp je strasne moc, to co v tom dome bude za elektrickych kramov aby to dokazal zuzitkovat? nesedi mi tam ten pomer vykonu panelov a maleho uloziska, ak ma skutocne tak velku spotrebu ze potrebuje tolko panelov tak to tu 6,5kWh baterku ucykluje za par rokov
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vítězný návrh studentské soutěže o úsporný rodinný dům lze prý postavit za 4 miliony korun - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...h-studentske-souteze-o-usporny-rodinny-dum-lze-pry-postavit-za-4-miliony-korun
    Vítězný návrh studenta Jiřího Petrželky disponuje fotovoltaickými panely o výkonu 18,425 kWp spolu s bateriovým úložištěm o kapacitě 6,48 kWh a pokryje tak kompletně svou potřebu elektrické energie minimálně 265 celých dní v roce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: před lety jsem na NYXu propagoval budoucnost, kde budou např. ledničky chytré a zjistí si "cenu" energie v síti, a když bude přebytek, vychladí se o pár stupňů míň, než nastavený limit.

    Vyslechl jsem si tady přednášky o tom, jak je konstantní teplota v ledničce veledůležitá a nemám vymýšlet zelené nesmysly...

    To "zjištění ceny" může být i o tom, že by spotřebiče měly prostě dvě šňůra a jedna se strkala do zásuvky s "nočním proudem" - v případě solárů jednoduchá finta, prostě mít druhou sadu zásuvek, které se aktivují, jen když je energie v síti přebytek.

    Může jít i o takové maličkosti, že by si člověk automaticky do "přebytkových" zásuvek zapojoval všechny typy domácích udělátek, které se dobíjí - mobily a holícími strojky počínaje (vada na kráse je v tom, že u těch solárů přebytky nebývají přes noc, když člověk věci na baterie obvykle dobíjí)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: to by som potreboval asi 5x viac ledniciek, ona zas tak moc nezere :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tak mě napadla skvělá věc proti těm přebytkům v létě - ráno strčíš do 3/4 naplněnou petku do mrazáku a večer ji dáš na horní polici lednice, ráno opakuješ :D termální baterie :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: máme to na chatě už snad 10 let a popravdě, je to dost robustní. A domů se DV se občas bojej hasiči a elektřina je obecně větší riziko, než že někde něco kape (se to prostě dotáhne...)

    Problém je, že v jednoduchým uspořádání je to šíleně sezónní věc. Když to má fungovat jako předehřívání, strašně se to zesložiťuje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ako este takto cenovo je ten pokles produkcie zanedbatelny, naddimenzovat system na +10% aby mi to v lete davalo cielovy kWp je s dnesnymi cenami jednoznacne v prospech posilenia panelov vs trubkova infrastruktura, ale keby sme cielili na dokonale vyuzitie energie tak to je samozrejme ina, lebo nechat to teplo zo strechy salat je plytvanie :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: keby som to mal tak vykoumane, ze by som predohrieval vodu iba z odpadneho tepla na chladenie panelov, tak to uz by som asi presiel v plnke na elektriku - aj varenie aj topeni a ohrev vody, ale trochu sa bojim zlozitosti a udrzby takeho systemu, jeden z dovodov, preco som nechcel trubkovy solar je prave cely ten system, kedy mas miesto par dratov zo strechy vodovod, jak to niekde prdne, tak budem mat mokre stropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: problém je s nízkým teplotním gradientem... když bys to chtěl uchladit aspoň skoro na teplotu prostředí, tak to médium, kterým to budeš chladit, bude mít cca teplotu prostředí. A teplotní gradient média vůči okolnímu prostředí bude mizerný a budeš špatně hledat způsoby využití.

    Ještě snad tak předehřátí vody před solárně termálním dohřevem.. ale elektřinu z toho uděláš blbě...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nevermind :-(
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: v najvacsich cervnovych heatwave mi to vystupalo na 47~C
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    GOR: aha, tak možná to je ten problém. Takže ta účinnost bude 5-10%? Nevím jaké teploty dosahuje rozpálený panel, ale přes 80 to nepůjde
    GOR
    GOR --- ---
    JIMIQ: Počkej, 20% účinnost je při jakém rozdílu teplot?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    kdoví proč se vlastně nebere to odpadní teplo z FV a nepouští do stirlingova motoru. 80% ztráty s 20% účinností je dalších 16%, které by se daly využít. Asi moc pohyblivých částí, drahá údržba a drahé pořízení
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Stirling, to bude XCHAOS vrnět blahem :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    keby to bolo lacnejsie ako bezne baterie, tak by to bolo dobre

    Fotovoltaická revoluce? Energii ze slunce umíme vyrábět i v noci, tvrdí Australané - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...ka-revoluce-energii-ze-slunce-umime-vyrabet-i-v-noci-tvrdi-australane-1458952
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nejake pripomenutie perovskitov

    Marrying two types of solar cells draws more power from the sun | Science | AAAS
    https://www.sciencemag.org/news/2019/04/marrying-two-types-solar-cells-draws-more-power-sun
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam