• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vsechny tyhle debaty vedou k jednomu - energie je moc levna, protoze se neplati externality. Kdyby kWh z uhli stala 50kc asi by nikdo ve dne nesvitil a i v noci by si to rozmyslel, ze?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: porizovaci cena - svetliky narusuji stavajici konstrukci strechy - byla by drazsi ... Jinak do budoucna treba u nas chystame pokus kdy se da kapsa kolem mrazaku a v zime se tam bude foukat chladny vzduch co oddeli horke steny od peci + pokud bude pouzit jako chladak (umi tri rezimy - mrazeni, chlazeni, ohrev - kynarna) tak pri nizsi teplote nez 0 stupnu by sr ofukoval vymenik vzduchem z venci ... Cili by jsi v zime usetril az 60% energie ...
    Plus pokud to vyjde - cekam na vyjadreni projektanta - na kondenzator by se pridelalo potrubi co by predehrivalo vodu pro klimatizaci - uspora az 90% energie - 100% plynu ... Plus nove rekuperacni vymeniky u peci a nasledne jeste potrubi pro letni mesice na sani vzduchu tazene sachtama pod budovou pro ochlazeni vzduchu ... Hihi pruser je ze to budou milionove investice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: já nevím, ke mě se nevozí... já na borůvky chodím do lesa :-)

    ale veškeré moje (nebo naší rodiny) samozásobitelství bude představovat asi tak promile spotřeby. Možná procento, no.. když se započítá zelenina, která mi až tolik nebaví, ale fakt se jí na zahrádce daří. U zbytku je otázka co říkáš: jak je to zabalené? jak se to skladovalo? jak daleko se to přepravovalo? Absolutně stejné úrovni konzumu můžou odpovídat diametrálně odlišné množství vynaložené energie.

    Vezmi si jen, když si koupím chlazené pití, tak hraje roli to, jak dlouho se to tam chladilo.. pokud se to jen tak akorát vychladilo, není to tak zlé, jako když tam ten chlaďák běžel týdny a nikdo na něj nesáhl (a zase, v létě to problém je, v zimě se ušetří za topení :-). Takže nějakých úspor z rozsahu dosáhnout lze... ovšem k těmto úsporám jsme všichni připoutáni. Pořád ale existují záhady, jako proč se v supermarketech svítí i ve dne...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: proc se maliny jahody boruvky slunecnicovy dynovy seminka k nam do prace vozi z ciny a afriky? Aby jsi mel buchticku i na vanoce ...?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: kupodivu, s tímto tvrzením nemohu nesouhlasit.

    Ale daly by se najít příklady, kdy nělteré formy konzumu mají relativně malé externality. Závisí fakt třeba na tom, jak daleko se co přepravuje, jak moc je to zabalené, apod.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: uz se tesim az se budou vlnit panely :-D snad neprijde neco vetsiho nez 4rka ... :-DDD
    bububu - nikdy nerikej nikdy :-P

    LINKOS: tak ono CNG je ve vysledku take offtopic - to by se spise hodilo do energie - pokud by jsi to vzal do detajlu ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Pokračujte v té nekonečné diskuzi o jádře někde jinde, nerad bych byl zase osocovan, že tu trpím offtopic
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    o žádné bububu nejde, protože o tom naštěstí nerozhodují naprostí idioti a žádná jaderka nikdy na Mostecku stát nebude :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: bububu
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja nejsem Vladimir Wagner, on s tou informaci prisel a ja nemam duvod mu neverit, kontaktuj jeho
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: pointa jsou ty nadrze - to ze ji nevidis neznamena ze neni v tom domecku z 1.5ky plechu lol ... Neznamena ze zakopana v zemi nema problemy s otresama atd ... Ja vim je tam jen otresum a pohybum pudy odolny plynovod, kompresor a trubky z nej do toho pultiku u silnice s tou pistolkou ... Nic vic nic min ...

    Jadro bububu jeste necim hrozis detem krome satana putina babisr a jadra? Trapaku
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Pointa? Ano plyn smrdi, to je zasadni a naprosto nova informace. Ano, veci se obcas porouchaji. U ceho to vadi vic? U jaderneho reaktoru nebo plynove nadrze?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    JIMIQ: jezisi na jednu cumim kazdy den z prace lol a jsou tam tri stupne nadrzi podle tlaku ... Jedna v zemi a dve nad zemi ... Nedavno prasknul kompresor ju to bylo smradu lol ... Jsi mel videt kuraky jak zdrhaly - to byla sranda lol
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jo protoze ted zadne nadrze na plyn nemame. Slysel si o cerpacich stanicich na cng?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Mit vsude nadrze na plyn, to bude taky super bezpecne, ze?:)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: cim min konzumujes tim mene se vyrabi a vice se setri priroda
    Jenze dneska se chce zachovat konzum a pritom zit ekologicky - coz nelze
    Oni to jednou pochopi ale az pozde
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: kdyby jsou chyby a urychlovat nic nepotřebujeme. Naopak vřele každému komu jde opravdu o ochranu přírody doporučuju přestat tlačit na pilu. Časový pres žádný není, a moc násilný přístup (lži, manipulace s daty, daně, politický tlaky) tomu jen uškodí.
    Podívej, každý přirozeně chce čistý životní prostředí. Stačí se podívat na pindy realitních makléřů. Nikdo nenabízí byt "v blízkosti nádherně rušné komunikace kde si užijete zpěv automobilových motorů a vůni benzínu a nafty", naopak je to samý bydlení v klidu a zeleni. Ono se to prodá samo - až to bude skutečně fungovat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    za to může ten časový pres, no... kdyby se LiIon baterky vymyslely v roce 1970 místo 1990 a státy začaly na automobilky tlačit 1990 místo 2010, tak už se dnes EV obejdou bez dotací... ale nebylo to tak a my ten přechod potřebujeme urychlit
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    JIMIQ: no a tohle je pro mě právě problém. To opravdu nechci. Elektromobil je jako takový mnohem lepší koncept než spalovací motor, a prosadí se sám o sobě, ale tlak klikatické sekty ho totálně zprofanuje, stejně jako všechno ostatní. Tohle je prostě šílený, někde pak řekneš že ti vadí smog ve městech a lidi tě apriorně odmítnou jako "ekofašistu" kvůli kterýmu platí zbytečný daně.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tech tovaren a nadrzi muze bejt v Cesku tisic a muzou bejt tim padem relativne male. Uvedomujes si ze uz dnes mame slusnou plynovou infrastrukturu? Fakt chces porovnavat plynovou tovarnu/elektrarnu (muzou bejt u sebe, na dopravu pujde malinko) s jadernym reaktorem?

    Myslim ze vsichni vime proc se uvazuje nejdriv o stavbe v Dukovanech a pak mozna v Temeline a o nicem dalsim (socialisticke fantasmagorie o Tetove a Blahoutovich neberu za bernou minci)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam