• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: jenze ten dulek dela kazdej solarnik ve stejnou dobu, ono se to nascita, no... coz samozrejme taky vis, ale proc si nezamlzit.

    XCHAOS: podle tyhle logiky by fluorid sodny mel byt v pohode (dokonce napul jako sul;) a pritom je docela jedovaty;). V cesky wiki to neni, ale anglicky FeF2 je vetsi svinstvo - Causes severe skin burns & eye damage; Hazardous decomposition products formed under fire conditions- Iron oxides. Atd.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    ahoj. nenasel jsem tady zadny lepsi klub .. nenasli jste nekde stranku s vyberem solarnich panelu pro porovnani? neco jako maji treba alza a czc s pc komponenty . tedy u solarnich panelu bych tam zadal jake rozmery mi vyhovuji, jake elektricke parametry mi vyhovuji zda pevny/ohebny technologie vyroby (poly/mono/amorf ..) pripadne dalsi parametry co me ted nenapadaji. a da mi to seznam panelu jake si muzu vybrat. diky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: fluor jako takový jo, ale fluorid je sůl.. neměl by být sám o sobě o moc jedovatější, než kuchyňská sůl (což je zase chlorid...)

    na české ani anglické wiki není o toxicitě zmínka, což teda nic neznamená, ale...
    Fluorid železnatý – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Fluorid_%C5%BEeleznat%C3%BD

    teď jde o to, jaký polymer je potřeba na ten elektrolyt, protože samo o sobě lithium (ať si lidi myslí co chtějí) není extra drahé (dvacetikoruna vyrobená z lithia by kupodivu stála méně, než 20 korun :-) a pokud by veškerá chemie lithiových baterií byla tvořena takhle abundantními prvky, tak si to přímo říká o nějaký ten startup na recyklaci lithiových baterek a výrobu těhle :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    do siete mozes nedodavat aj tym, ze ta relatko ucvakne od DS pokial si to tak nastavis, sice tym budes panely hnat nadarmo, ale aspon nic nedodas do DS, lebo by sa z toho isto zosypala, lebo ERU vobec nema prehlad, kde a kolko FVE o akych kapacitach povoli zejo, takze oni to potom vobec nepovedia CEPSu a ten vobec nevie kolka bije a vsetko pocita z dlhodobeho priemeru, lebo naco by mu boli aktualne data, ked moze cerpat z neaktualnych z minulosti, hlavne ze mate jasno v tom rizeni site :)

    ERÚ - Informace o držitelích
    http://www.eru.cz/licence/informace-o-drzitelich

    tu mame priklad zimneho polojasneho dna a zatazenia DS, load je 5,2kW, siet som zatazil 4,4kW, lebo baterka je vybita

    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    Vite vubec neco o rizeni site? Chci videt jak v lete ma nekdo takovou spotrebu ze nedoda do site diky nahratemu bojleru a plne baterce nic a pritom v zime nebude zdimat sit protoze mu to neda.

    Uz si to spocitejte - rozdil je ohromny ...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: dulky su prebytky, u malych domacich hfve su tieto dulky nicotne, lebo sa prebytky zachytia v baterkach, bojleroch a bazenoch, len vy stale snivate o velkych polnych fve
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: kapánek asi jo... Kapánek
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: kapanek se ti to zkomplikuje, a zvysej se rozdily mezi max a min odberem. Kurna snad si dokazes predstavit soucty par krivek ne? A ze sit rozdily nema rada je to o cem tu celou dobu debatujeme.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: jasně, ale jakmile tam dáš baterku, tak už to do dlouhodobého průměru započítat nemůžeš.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    LINKOS: to asi ne, protoze se zapocita do dlouhodobyho prumeru. Coz samozrejme vis, vykladej nam neco o troleni..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHINIGAMI: to takový člověk co si v zimě sem tam pritopi elektrikou musí být hotová katastrofa pro distribuční síť...
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIMIQ: leto/zima, slunecny/zatazeny tyden, .... porad tam mas dalsi nepravidelnosti. Samozrejme, v idealnim pripade bude mit baterku tak velkou, ze bude na siti nezavisly, nic se nedeje. Ale to nebude obecny pripad. Ergo zmeny v siti, dalsi naklady, ....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a další věc - v současné době už je běžné že se solár instalují východ/západ místo jih, takže taky pomáhají vyrovnávat
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale ta baterka pak i vyrovnává ten nárůst večer. Čistý solár udělá tzv. duck curve. Ale s baterkou ti ho neudělá, s dobře dimenzovanou baterkou (a DZODZOvi vydrží celou noc) ten důlek zůstane po celý den až na nějaké výjimky v lednu a prosinci
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: tak znova a jeste polopatictejc. Muzu ti k tomu pridat par smajliku, jestli ti to pomuze s pochopenim.

    Takhle nejak vypada prumerna spotreba u nas behem dne.



    Co delaj ty tvy solary je, ze behem dne tu relativne rovnou caru zmacknou dolu, jako ze udelaj dulek, chapes, jo? Smajlik smajlik.
    Vic solaru, vetsi dulek, vetsi rozdil mezi letem a zimou. Sit nemit dulky a velky rozdily rada. Sit muset predelat, aby to vydrzela. Predelat stat moc penize. Penize at platit ten, co ty dulky delat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHINIGAMI: ne, furt tomu nerozumíš. Ty a DZODZO bez baterek zatěžujete síť stejně. Tvůj odběr se nikdy nezmění na menší, DZODZův 9-10 měsíců v roku ano (na 30% a ten zbytek na 70%). Když mu dojdou baterky, tak bude přinejhorším stejně zatěžující jako ty. Ale když ty baterky (a FV) má, tak zatěžuje průměrně polovičně a méně
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: aha, tak ak tomu rozumiem spravne, tak mas horku linku na CEPS, kde zavolas riaditelovi "Hosi, tak teraz zapinam vysavac, tak sa domluvte s CEZom at trochu pritopi v uhelke a poslite mi sem ty 2kW" takze ty distribucnu sit nikdy neprekvapis narazovym odberom :)))

    myslis, ze baterky maju doma iba solarni nadsenci?

    https://www.eon.cz/...edia/tiskove-zpravy/e-on-spustil-nejvetsi-bateriove-uloziste-v-ceske-republice

    "Jedním z nejstarších projektů tohoto typu jsou dvě velkokapacitní bateriové jednotky pro akumulaci energie na severoněmeckém ostrově Pellworm, které koncern provozuje již od roku 2014. Na ostrově v Severním moři stabilizují distribuční síť a umožňují co nejefektivnější využití energie z místních obnovitelných zdrojů."
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Reaktor v Bádensku končí. Zelení slaví, místní ale budou odebírat elektřinu z francouzských bloků - Euro.cz
    https://www.euro.cz/...i-slavi-region-ale-bude-muset-dovazet-elektrinu-z-francouzskych-bloku-1478440
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    DZODZO: ale ja tomu rozumim az moc dobre, na muj odber uz je sit prizpusobena, na solarniky/vrtulniky teprv bude muset a bude to hodne stat. Prozmenu me. Diky, nechci;) Proste chces mit solary a odebirat narazove, az ti dojdou baterky? Plat vic na jeji prizpusobeni. Chces cpat stavu do site? Dtto, nebo si zajisti stabilizaci vykonu. Sam. Za svy. Ono je pekny, nechat psa kalet po ulici a nechat ostatni platit uklid.

    LINKOS: ano, me, uz ted mam na ucte takovej osklivej zelenej hnus. A opet, nebude, pokud si to tak neudelame. Rika se tomu kalet pod sebe. A pokud bychom meli, at to plati vis kdo ;).
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHINIGAMI: stale tomu nerozumies, ja ked zapnem vysavac aj v zime cez den tak stale narazovo odoberiem menej ako ty pocas celeho roka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam