• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DZODZO: v tech 15kkc mam i 1,2kWh baterku. A ano. Vybijeni bez namitek. A vybijeni klidne i mene. Ale i olovene baterky jsou dneska gelove, sealed, bezudrzbove a nerozlitelne (jdou provozovat i v naklonu 90 stupnu). za 20x vetsi cenu? promin to uz jsi ve fazi troll :) NEXT! :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HONZAF: je to taky jing a jang, zalezi aj od uvazovanej kapacity baterie, s tym, ako sa neodporuca olovo viac vybijat, tak vyuzijes napr. 40-50% kapacity, aby si to neucykloval, lifepo ti znesie aj 80% sic je drahsie, ale mas toho menej a je to bezudrzbove, nemusis kontrolovat hladinu elektrolytu, nemusis sa bat, ze ti tam zacne unikat vodik atd. ale jako ked to niekoho bavi jako hobby na chate preco nie, doma ale urcite nie
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DZODZO: vybijeni baterek bez namitek. souhlas. mas pravdu. s tim nejsme ve sporu. zbytek jasne v poradku. kolik ze te to cele sakumprask stalo? 369000Kc? ja jsem, pokud dobre pocitam, z hlavy zatim na 15 000 kc (s panelama zatim cca 260pW). A v tomto pripade se tazajici pta na JEDEN solarni panel s pW 200W. ci reseni si myslis ze je bliz k tomu co si tazajici predstavuje? ve snad VSECH uhlech pohledu :). A mel jsi (navrhnul/postavil..) nekdy FVE s olovenym akumlatorem ? :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    HONZAF: to jiste, ja popisuju chovani k tem baterkam, aby jim to delalo dobre...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SHINIGAMI: no .. i ten driver potrebuje asi nejmene odhadem voltmetr .. a vzhledem k tomu ze regulatory v sobe maj voltmetr uz z principu veci tak bych rekl, ze na tom budou i o neco lepe nez notebook ..
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    HONZAF: ani hlboke vybijanie jej moc nesvedci, ja by som ju do statickeho uloziska nechcel, hlavne kvoli tomu kolko je s nou prace, uz jedine lifepo

    https://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Nevim, jestli se to tyka i tehle baterek, ale stary dobry thinkpad mel extra driver, co hlidal baterku pri pripojeni do site a nabijel az kdyz se samovolne vybila pod nejakych 95% a dotah ji zas na 99%.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DZODZO: az na to, ze kdyz baterku (olovenou) permanetne nabijis prilis vysokym napetim, tak ti zhruba za 1-2 roky odejde. viz treba APC ups. na ty jsem nameril na 12V baterku tusim asi 18V .. (ano za cca 1-2 roky vzdy odesla ..) a predpokladam, ze BMS se tyka spis jen tech sad LiFe(Y)PO4 ? a nepredpokladam ze s jednim panelem tento typ baterie bude mit .. (kvuli cene)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    udrzovanie napatia baterke nevadi, to skor hlboke vybijanie, preto maju tie BMS nastavene ze niekde okolo 20% tie baterky vypnu, aby sa nevybachali a neznizovala sa im zivotnost
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    POPEY: nechceme obrazek, chceme specifikace .. ale s nejvetsi pravdepodobnosti to bude PWM menic .. (mam z wishe velmi podobny)
    1)u PWM menicu si nejsem uplne jistej .. ale myslim ze spis neodpojovat ..
    2) ano. Proto se tam davaji bleskojistky a svodice prepeti a takovydle veci ...
    3)ano. hodi se to. idealne teda jistic s odepinacem. na spouste tech kabelu je napsano neodpojovat pod zatezi. viz dale
    4) je to napsano zde na nastence. viz dale. noteboook asi ano. Jen pocitej s tim, ze jsou to SOLARNI panely, a ne svetelne. tedy. potrebuji slunicko. a ne jen svetlo. (ted je u me pod mrakem a ty 2 panely spolu davaji mene jak 1W

    Ja mam treba 2 panely s spickovym wykonem 300w (mam je ale blbe natoceny a tak .. tak jsem tam zatim nevidel vic jak 130W na cca 70V. tedy: .. a tedy viz bod 4) maximalne cca 2A. o tom jsem presvedceny ze oblouk zas tak dlouhy a silny nebude abych se toho musel bat. tak odpojuju rukou.

    k tematice dimenzovani doporucuji asi todle https://www.youtube.com/watch?v=sobWuRVimDs
    POPEY
    POPEY --- ---
    mam dotazy ohledne solarniho ostrova - solarni panel 200W, baterie a solarni regulator 20A.
    zde obrazek toho menice:https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61%2B%2BoUyA6HL._AC_SL1000_.jpg

    Zajimalo by me:
    1. kdyz na tyden nebudu na chate je dobre odpojovat baterii od systemu, aby se neustale nedobijela a neztracela zivotnost?
    2. kdyz by do panelu uhodil blesk, skonci to na tom regulatoru nebo to po kabelech pujde az do baterie a hrozi pripadne pozar ci vybuch?
    3.z vasi zkusenosti je dobre dat jistic mezi kabely od panelu k regulatoru a mezi baterii a regulator. Myslim tim situaci, ze si vzdy dle potreby odpojim to co budu potrebovat. Popripade budu vdecny za radu
    4. Kdyz mam panel 200W jak se dopocitam toho jake zarizeni mohu pripojit, aby to nebralo z baterky, ale jen z panelu pres den. Napriklad notebook kterej ma 75W to utahne?


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZAF: no, měl jsem asi na mysli, že by se to dobilo během parkování. Byly by tam ztráty, to jo, ale pořád se dá dobíjet např. v místě parkování cestou na výlet...
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    XCHAOS: pry uz moderni na cenu optimalizovana elektronika nedokaze zaroven ject, a byt napajena zaroven. Pokud to tak chces, tak pry hybrid.
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    XCHAOS: evidentne. taky o tom premyslim. takova elektricka motorka na obdobi mimo zimu ...:)
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    HERR_FLICK: dekuji ja vim jak s cistym ostrovem. Nicemene na cisty ostrov se neptam. To co jsem psal s cistym ostrovem bylo proste oznameni meho planu jak s FVE zacnu.
    A puvodni otazka znela hybridni system, s funkcionalitou UPS. A ta si myslim ze mi byla uz pomerne slusne vysvetlena..
    V urcity moment proste akorat vymenim stridac z ostrovniho za hybridni.

    Vazne olovenym baterkam vadi byt treba mesic odpojene od zateze i nabijeni, v nabitem stavu? To je distribucni retezec olovenych akumlatoru tak rychly a kratky? ;)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: tenhle range extender si uz leta vozi trolejbusy v nekterych mestech:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: no... vidím, že můj záměr pořídit si současně s elektromobilem solární panely na chatu má evidentně opodstatnění :-) (jinak uvažuju i o dobíjení ze zásuvky, prostě primárně short-range vozidlo)

    Zajímavá úvaha je, jestli by se při téhle ceně nevyplatil rychle nějaké range extender - vozit si na přívěsu generátor by bylo fakt trapné... ale co přívěs s dalšíma baterkama? nevím o žádné regulaci, která by ho mohla zakazovat, a pro cesty kamkoliv po ČR by to mohlo dávat smysl..)
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    HONZAF: na cistej ostrov nepotrebujes (pokud neplanujes uziti napr. generatoru) UPS

    V zime naopak je potreba baterie mit pripojene a udrzovat ze solaru, jen je klidne mit odpojene z odberu
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    DZODZO: jj uvidime. proto to delam .. :) akorat teda ja mam olovo ... :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Včera zdarma, dnes za peníze. ČEZ začal účtovat elektromobilům až 10 Kč za kWh i stání na nabíječce - Autozine
    https://autozine.cz/...penize-cez-zacal-uctovat-elektromobilum-az-10-kc-za-kwh-i-stani-na-nabijecce/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam