• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCHAOS: Galvanické oddělení to je. Teoreticky by stačilo použít i oddělovací trafo, ale pořád nevím proč takový systém používat?
    Těžko ti můžu poradit nějaké řešení, když nevím o co přesně ti jde a co bys chtěl. Dnešní zásadní problém v energetice je to, že se vezme technologie a snaží se naroubovat úplně všude, místo toho, aby se řeklo jaký je problém a ten se snažilo pomocí různých technologií vyřešit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: myslíš, že ten usměrňovač a střídač by prošel jako "galvanické oddělení", jo?

já se standardním řešením nebráním... tak ale nějaké poraď! já o tom přemýšlím dlouho. Víc a víc dospívám k závěru, že využít stejnou baterii i jako UPS i pro ukládání přebytků není ani snadné, ani praktické...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCHAOS: Tak samozřejmě můžeš mít na vstupu do domu usměrňovač a hned za ním střídač a tím dosáhneš galvanického oddělení. Ale ztráty a ekonomická náročnost takového řešení je dost tristní. Já spíš pořád nechápu proč se lidé brání standardním nebo lehce customizovaným řešením a místo toho vymýšlejí zbastlené hybridy. Za mě by taková elektroinstalace měla být uvedená v katastru nemovitostí jako věcné břemeno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8:
    LORD_DE_SEIS: já si s tímhle lámu hlavu dlouho, protože bych chtěl microgrid, současně nějaké úložiště, ale využít ho i pro zálohování ze sítě i pro ukládání přebytků. (jenže to dost dobře nejde, takže spíš to stejně chce část kapacity vyhradit na zálohování a část na uklládání přebytků, leda by se jediná baterie stejně musela vypotřebovat max na polovinu kapacity).

pokud microgrid představuje galvanické oddělení od sítě, tak samozřejmě se nabízí na DC vstup připojit komplet MPPT s třemi výstupy, které bude mít kromě panelu vlastní baterku a vypne se až po úplném vypnutí baterky. no a AC vstup microgridu by naopak mohl být za UPSkou :-) akorát snad jen dobití té UPSky z přebytků solárů by bylo těžko řešitelné (rozhodně těžko se pak bude mluvit o tom galvanickém oddělení, i když vlastně UPS by měla být konstruovaná, aby nevracela přebytky do sítě)

každopádně mám pocit, že všichni řešíme stejný hlavolam a nechce se mi věřit, že by jediné řešení byly dva kompletní zásuvkové okruhy...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    este by mohol mat cisto ostrovny system nepripojeny do siete, tam ale potom neviem ako je to s obmedzenim maximalneho vykonu, asi by to malo byt jedno ne? pri nejakych 15kWp a povedzme 10kWh ulozisku v baterkach by sa dalo vyzit aj v zime pri predpoklade topeni drevom alebo plynom
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LORD_DE_SEIS: to je právě to řešení, že ten střídač nebudeš mít napojený do sítě. Takže máš na výběr 2 zásuvky jednu ze sítě a jednu ze střídače. Neboj ERÚ i ČEZ ví moc dobře co mají v podmínkách. ;-)

V ten okamžik stejně musíš mít povolení distributora a pak vymejšlet takovýhle řešení je zbytečné. Tuplem s Victronem. Nic horšího už asi na trhu neni.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    WARBABY8: no vzhledem k tomu, že ten střídač je zároveň napojen do sítě a ze sítě přikrmuješ případný nedostatečný výkon vyrobený solárem, tak ti ten ruční faktor přepnutí taky nějak nepomůže...

Tady je asi řešení s tim wattroutrem a třeba tim bojlerem, případně nějakou odporovou zátěží, která by zajistila, že se ten případný přebytek "zužitkuje" a nebude tedy hrozit přetok. Obávám se však, že wattrouter nebude mít žádnou certifikaci a že v případě jeho poruchy a přetoku už hrozí nějaké sankce od distributora.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LORD_DE_SEIS: s dovolením si k odpovědi vypůjčím tvůj obrázek. ;-) Tady jediné řešení je, že budeš mít vedle sebe dvě zásuvky (síť a střídač) a ručně to přepojíš z jedný do druhý.

LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    WARBABY8: Asi by to musel být takový střídač, který bude zajišťovat to oddělení i z AC strany no... nevím zda-li něco takového existuje... dokážu si představit třeba střídač, který to síťové napětí od distributora usměrní a pak to "přičte" k tomu vyrobenému DC napětí z panelů a pak z toho teprve udělá střídu pro spotřebiče...

Možná je to scifi... možná by stačilo jako rozpadový místo to proudový relátko, který prostě nepustí solár, dokud není potřebný odběr a po odpojení spotřebiče, zase solár odepne... přišel jsem se zeptat, jestli někdo nemá/nezná funkční řešení, né polemizovat o teoretických možnostech :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: Tak jsem to myslel, že ti omezí přebytky do sítě. Cvakat se neustále mezi sítí a ostrovem je samozřejmě blbost.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    WARBABY8: wattrouter vie ucvaknut stridac do ostrovneho rezimu ak to ten umi? moj stridac to neumi, tak mi reguluje prebytky iba ukladanim do dalsich ulozisk, mal by vediet az 8 zariadeni kam to posielat

WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LORD_DE_SEIS: no jasně a kam pak zapojíš AC stranu střídače?
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    WARBABY8: Dle ERÚ stačí mít prokazatelně oddělenou síť - což solární panely (jako zdroje energie) s připojenými mikroinvetory plně splňují, protože DC část je úplně galvanicky oddělená díky vysokofrekvenčnímu (HF) oddělovacímu transformátoru.

Chtěl jsem se tu jen zeptat, zda-li někdo obdobný systém bez přetoků doma nerealizoval...

WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LORD_DE_SEIS: Pokud ta výrobna bude pracovat paralelně se sítí, což podle toho co píšeš asi bude, tak na to samozřejmě od distributora musíš mít povolení.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    WARBABY8: to nevím :-) a to je i pro případ, kdy to nechci mít zasmluvěný s distributorem?

Žíju v domnění, že doma můžu mít co chci v případě, že dokážu zajistit, aby nedošlo k přetokům....
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LORD_DE_SEIS: jen pro info víš, že jednofázově můžeš mít výrobnu o max. výkonu 3,6 kW ?

LORD_DE_SEIS: na přetoky se dá instalovat wattrouter nebo jiné podobné zařízení.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    XCHAOS: dik za info...koukal jsem že by to kromě Victronu měl umět ještě Axpert....

Myslel jsem jestli to nemá někdo z místních takto realizované - bez 4Q Elektroměru, bez dotací a fungující bez přetoků...

Co jsem hledal, tak jedna varianta je instalace přes proudové relátko, který sepne a připojí soláry až ve chvíli, kdy má spotřebič nastavený odběr...bohužel je však toto řešení jen pro konkrétní spotřebič s vyšším výkonem - třeba pro čerpadlo ze studny by to použít šlo - má 1,8kW...

Kdybych to však chtěl použít pro ostatní spotřebiče s nižším výkonem, tak musím tu spínací hranici nastavit na relátku níž a obávám se, aby pak nedocházelo k přetokům a následně případným penaltám od distributora...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LORD_DE_SEIS: tohle by chtěli všichni :-)

můžu ti max. poradit, jak to realizovat do 2 kW. Klíčem je zřejmě komponenta Multiplus od Victronu, ovšem musela by se zřejmě provozovat ve výrazně jiném, než továrním nastavení.
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Ahoj, potřeboval bych poradit s vyběrem panelů a vhodného střídače...

Představa: jednofazový střídač (cca 5kW), který bude v případě příznivého počasí přikrmovat spotřebiče (co nevyrobí slunce, dokrmí síť) - ovšem je nutné blokovat přetoky k distributorovi... střídač by zároveň fungoval jako UPS tzn. Z baterek (olověných trakčních) by systém bral pouze při výpadku... k tomu zatim třeba 6ks panelů s výkonem cca 400Wp/panel.

Máte někdo něco takového?

Dík za info...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: tak je to možny ono se to stejně dost často obcházelo. Spíš je problém, že stále je to ve formě návrhu a nic není jisté. A bohužel se to ještě kryje s výměnou kotlů, takže příští rok bude asi docela masakr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam