• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MJUGEN: a ty myslíš že to je největší problém celého odvětví?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Nabíjení aut doma v noci není správnou cestou
    https://www.osel.cz/12512-nabijeni-aut-doma-v-noci-neni-spravnou-cestou.html
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    WARBABY8: nevím, nečetl jsem návrh zákona/vyhlášky, ale není důvod to měnit právě ta licence? Licence=nutnost IČ=nutnost daně=trochu vopruz?
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Šlo by odpovědět na tu otázku co položil Marasan? Také by mě to zajímalo.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: a co ti dneska brání si dát 50kwp na střechu? Stavebko je formalita a licenci máš do měsíce doma. Problém je v tom, že nejsou lidi a materiál. Ta zivelnost v tomhle oboru bude do budoucna velký problém, ale tak jednou už to tu bylo, tak proč si to nezopakovat ve větším.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: co chteji rozmrdat? pochopil jsem,ze limit se ma navysovat na 50 kWp a to bez stavebniho povoleni, pokud je to na barak. Pridavaji njakej problem?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: výkon fve je bran součtem nominální výkonu instalovaných panelů. Tzn např panelů má 500Wp nominální výkon a když jich budeš mít 20 tak máš 10kwp. Nezávisí to vůbec na orientaci nebo sklonu. Je to nesmysl ale je to tak.

    No tam je ale napsáno pro vlastní spotrebu. Pokud bys to neměl pro vlastní spotřebu je to i od nižšího výkonu.

    Bohužel politická situace je jaká je a piráti a spol chtějí rozmrdat další zákon jen aby se zalibili.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: No nutnost license se uvadi v par. 3:

    "Licence se dále vyžaduje na výrobu elektřiny ve výrobnách elektřiny s instalovaným výkonem nad 10 kW určené pro vlastní spotřebu zákazníka, pokud je výrobna elektřiny propojena s přenosovou soustavou nebo s distribuční soustavou"

    Spíš mi šlo o to, jak přesně zákon definuje výkon. Pokud bych měl nějaký limiter/vypínač, tak bych teoreticky na střeše mohl mít 20 kWp panelů ale vždy bych vyráběl max 10 kW dokud by neprošela ta plánovaná změna zákonu, pak bych limiter dal pryč.

    Výhoda by to byla v zimních měsících, kdy 10 kWp je skoro k ničemu.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Mikrozdroje spadají pod par. 28, výrobny pod par. 23. Ano bavím se o výrobnach připojených k DS. U ostrovnich systému se s distributorem nemusíš vůbec bavit. Jinak ohledně elektráren je lepší si projet PPDS případně pripojne podmínky vyroben
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    WARBABY8: Podle jakeho zakona to je? Ja koukal na 458/2000 Sb. a tam je psano, ze licence neni potreba u zdroju do 10 *kW* ... navic se to tyka jen FVE napojenych na distribuci, ne? Mikrozdroj jsem nikde nevidel definovany.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ELIJEN: ne. Licence je potřeba na každou vyrobnu bez ohledu na velikost. Není potřeba jen na vyrobnu provozovanou v režimu "mikrozdroj" která má maximální velikost 10 kWp. Jediné můžeš potom mikrozdroj rozšířit a udělat z něj vyrobnu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Koukal jsem do energetickeho zakona a tam je limit na FVE bez license udavan 10 kW (tedy ne 10 kWp). Znamena to, ze bych si mohl na strechu treba nainstalovat 20 kWp panelu a mit tam treba nejaky limiter, ktery by zajistil, ze se v lete tech 10 kW neprekroci? Po novele zakona bych to pak mohl rozjet na plno :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    WARBABY8: Premereni strechy; obhlidka a domluva cest pro kabelaz; technicka mistnost; backup. Pan nevedel, kterak s odkupy prebytku, pry se pozepta ve firme (viz moje dotazy nize).
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    LAUNCHER: mohu se zeptat jak u tebe proběhla revize?
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DOTCOM: 3 měsíce jsem si počkal na obchodního zástupce, ale teď už to docela jede. Za 4 mesice snad bude hotová.

    Střešní fotovoltaické elektrárny a kombinace s tepelným čerpadlem | S-Power
    https://www.s-power.cz/
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    DZODZO: pravda, zapomnel jsem udat lokaci - praha a okoli
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    DOTCOM: asi vyberaj niekde v okoli bydliska, aby si potom pri nejakych servisnych vyjazdoch nemusel platit 500km vyjazd technika :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ahoj, meli byste tip na dobrou firmu pro instalaci fotovoltaickeho systemu na rodinny dum?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MARASAN: mozno sa daju vymenit moduly v ramci tej jednej krabice, ze to jako nie je uplne tak snadne jak vymenit 4U v racku, ze sa to mozno musi rozmontovat, ale snad by to malo ist, problem je skor v tom ze tam budes mat nejaku zaruku povedzme 5 rokov a potom nazdar, servis bude drahsi nez kupit novy blok :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADBANANA: jasne, ze to je krabice a v ni vic clanku - dodavaji se baterky ruzne voltaze a kapacity a i si muzes objednat skoro libovolnou vlastni konfiguraci. Ale vic krabic umoznuje levnejsi a snazsi vymenu jedne levnejsi vadne krabice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam