• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    H_U_N_T_E_R: Lépe řečeno jde o proud a o impedanci vedení.
    Tedy základ baterie kousek od střídače a ten kousek od panelů. Jak je to daleko k domovnímu rozvaděči už je pak skoro jedno.

    Baterie by se neměla dostat k nule, tedy garáž není většinou úplně jistota, ten sklep je většinou lepší, pokud je suchej.
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    DZODZO: stejně tak growatt, tichý, jen při samotestu cvakají chvilku relátka
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    CYBERWOLF: je to tak. Jde jen o tloušťku kabelů, která je u 230V výrazně příjemnější. Teď tahám u otce skoro na 500m mezi baráky (neb sdílení přes distribuční síť se dočkáme bůhví kdy).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: my třeba máme střídač asi 5 metrů od hlavního rozvaděče. Takže pokud garáž není úplně jinde než předsíň mělo by jít vyvrtat díru do zdi a střídač umístit vedle. Jak jsem pochopil, vzdálenost hraje roli spíš kvůli stejnosměrnému vedení - takže baterky by to chtělo blízko střídače.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: v garáži bych chtěl mít aspoň baterky, ale protože přívod elektriky i rozvaděč jsou v předsíni, tak se bojím, že tam bude muset být minimálně střídač.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: nevím, já mám jenom tenhle jeden model a mým řešením je umístění v garáži. Tam si může ruratovat od rána do večera :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    moje goodwe je az na to cvakanie relatiek pri zapinani uplne potichu, ziadne bzucanie ani sypanie piesku :?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Victron bručí jako medvěd když chrápe. Do obýváku nemůžu doručit.
    Co dát měniče ven? Baterie nesnáší mráz, ale měničům to nevadí. Ty zase chtějí soud chladno.
    Fronius se normálně dává ven, tak třeba je víc typů co mohou být venku
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: kdyz to ma tichou naladu, tak zni jako hlucnejsi lednice. Nejhorsi je, ze to neustale meni zvuky. Neco jako trubky v cervenem trpasliku - skviluklujou, kdyz maji hernangrovat. A co rutat? Ten je tu novy!


    Je nejaka znacka, ktera je ticha nebo aspon dela predikovatelne zvuky?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: mám dost možná totéž. Prodejce říkal, že to je jako když startuje zářivka, ale je to o dost hlučnější než lednice. Ne teda jako kompresor, ale nevím úplně jaký kompresor si představuješ. Máme to v garáži, tak je to vklidu, ale kdyby to bylo třeba ve sklepě tak by mi z toho asi hrabalo.

    Počítám, že nějaké zvuky bude dělat každé podobné zařízení, jestli to musí být až takhle moc nevím. Každopádně bych doporučil zkusit jinou značku (pokud možno něco, co nenavrhovali číňani), protože SOFAR není moc výhra.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Mam dotaz na domaci fve. Matka si poridila domu fve i s baterkou a dela to hrozne divny hluk, chvilema jako kdyby tam byl roj vcel, chvili to zni jako kompresor, chvili jako kdyby se tam sypal pisek. Prijde mi, ze to je z baterky, ze stridac jen bzuci, ale jisty si nejsem, obe komponenty jsou vedle sebe.
    Je to normalni? Jde to potlacit vyberem lepsi znacky? Matka uz moc neslysi, tak ji to nevadi, ale ja planuju domu fve taky a tyhle zvuky by me asi pripravily o rozum. Znacka je SOFAR
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vertical Bifacial Solar Panel Performance Results Part 1
    https://youtu.be/5AVO1IyfA9M?si=2dxjJya9OzJApnF7
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    KUTAS: baterka chce ideálně 10-20 a teplo nevytváří. Časem bude možná běžné používání repasovaných baterií z elektromobilů, které můžou tepreticky chytnout. ElectroDad je má v samostatně stojící garáži.
    Měniče a MPPT regulátory docela topí a chtějí teplotu 0-20. Nemůžou bouchnout. Dělají zvuk, třeba když hodně svítí nebo se nabíjí auto.
    Nic z toho nesmí pod vodu, takže na zeď, polici, rack a podobně, aspoň 30 cm od země.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KUTAS: baterky mam v dome v "satni", rozumej kumbal kde su krabice s oblecenim, su umiestnene v skrinke na 4x4U rack, mam 3 moduly, zbytkove teplo ak nejake je, tak to v pohode zvladaju aj v lete, aktivne chladenie nemaju ziadne, takze zvuk nevytvaraju ziadny

    zvuky si viem predstavit skor z invertora, ale ja mam maly 3kW + 3,6kW hybridny nabijac, kde tiez nie su ziadne vetraky, maximalne tak heatsinky a zatial to zvladaju, z tych tiez jedine zvuky, ktore idu, tak su relatka, ktore cvakaju dost hlasno, mozno vykonnejsie invertory maju aj nejake vetraciky, ale moj setup je kompletne tichy
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Plánuji nový dům a s ním i FVE. Kam je nelepší umístit baterku? Nějaká technická místnost uprostřed domu, sklep nebo třeba garáž? Předpokládám, že celý ten systém vytváří nějaké zbytkové teplo, potřebuje chlazení a tvoří i nějaký zvuk. Je to tak?

    Realizaci vidím za pár let, takže technologie asi o něco postoupí... jen teď už diskutuju plány a přípravu celého domu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STETKINS: ten 5 kW jednofázový, teď z té dohledové appky nevyčtu označení typu, ale max. bych získal sériové číslo :-)

    ale ona je to masivně vyráběná čínská věc, která se pak dováží pod různými brandy pořád jedna a ta samá... my to máme koupené pod čínským brandem Deye. Nastavení té čtyřcestné funkce (tedy jestli má vybíjení baterie přednost před odběrem z gridu, nebo ne) není vůbec triviální ale nám to ve většině případů funguje dobře (i když občas se to chová nepředvídatelně a sáhne si to na grid, i když je baterka celkem plná ... když ale panely dávají, tak je to v pohodě).

    má to cool funkci, kdy pátý port invertoru, který je primárně určený pro zálohování z generátoru, jde softwarově definovat jako chytrou zásuvku, která se sepne, když je na panelech více než definované množství wattů (např. 500W, kilowatt) a současně baterka je třeba na 60% a pak to jede do nějakého definovaného vybití, zatím nastaveno na 50%. To je perfektní např. na pouštění přebytků do bojleru nebo přímotopů... takže za mě pěticestný invertor je geniální řešení, čtyřcestný je málo.

    takové ty levné regulátory jsou jen jen stejnosměrné a mají tři porty (baterka, panely, spotřebič), z těch se žádný sofistikovanější systém nevykouzlí. Z těhle 4-5 portových invertorů si umím představit, že by šlo vyrobit "balkónovou verzi", která by se zálohovala z gridu a současně by k tomu člověk dotahal po bytě prodlužovačky a jel by v režimu 90% ostrovního systému. Ale mezi tím ostrovním systémem a zásuvkovým okruhem v bytě prostě musí být nějaká chytrá krabička... nejde jen tak připojit hloupý invertor k třícestnému regulátoru a doufat, že nevyhořím...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    XCHAOS: a který konkrétně tam testujete?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    XCHAOS: Deye by melo jit sledovat/ovladat i lokalne treba pres home assistant a nastavit chovani se take da. Akorat mi prijde, ze jak je menu prelozene z Cinstiny, tak nejake nazvy nedavaji moc smysl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALTOR: my na chatě asi půl roku testujeme vícecestný invertor Deye, který (trochu kostrbatě) umí mód ostrovního systému zálohovaného ze sítě. Občas ale volí nelogické kombinace poměru využití baterie a sítě, které nechápeme. Taky se dohleduje přes nějakou cloudovou appku v Číně. Ale jako demo semi-ostrovní FV elektrárny je to výborné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    France halts €100-a-month electric car leasing scheme after huge demand | France | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2024/feb/13/france-halts-100-a-month-electric-car-leasing-scheme-after-surge-in-demand
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam