• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jako prvotní revize ok, ale abych každé 3 roky zaplatil částku která je skoro rovna roční ušetřené částce? WTF
    Vizuální kontrola všeho to je tak na 20min. A co se u toho všechno měří? Většina věcí co mě napadá je buď uživatelských a nebo nesouvisí z bezpečností, tedy není.

Napadá mě hlavně svod a izolační odpor impedanční smyčky se u opakované asi neměří. Baterie se nijak nekontroluje, protože se jedná zpravidla o hotový výrobek a spoléhá se na data z BMS.

Tahle cena mi přijde naprosto Ok u prvotní revize, kde je toho nepoměrně víc. U pravidelné/opakované?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    revize fve 2021: 3300 bez dph
    revize fve 2024: 5500 bez dph
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: petrolej? :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: co měli v tom bazénu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som tie nase osy minuly rok nechal pod strechou byvat, toto leto uz tam neboli

Na střeše bazénu v Českém Krumlově vyháněli vosy ohněm, požár se nedaří dostat pod kontrolu - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-ceskem-krumlove-hori-strecha-bazenu-hasici-vyhlasili-treti-stupen-poplachu-40487088
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jak spojit CY 10 s AlMgSi 8? Materiálově asi přes nerez nebo olovo, ale konkrétní svorku k tomuto účelu? Bude to vždy pod FV panelem. potřebuji na zemnící drát ukostřit přepěťovku z kombiboxu.

Bohužel nemám k dispozici prostor na nosné k-ci abych to udělal přes svorku k ní. Už mě napadla taková kokotina jako ten AlMgSi 8 obrousit a strčit rovnou do svorky na přepěťovce, ale doufám že je to jen černý scénář.

Druhá možnost je to spojit přes nerezovou tremisku: https://www.kvelektro.cz/svorka-spojovaci-nerez-ss-n-tremis-vn2015-p1224908 a jen CY 10 obalit olověným plátkem, ale vážně není něco lepšího?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CUKI: budu dělat video na návratnost Victronu s cenami, sleduj kanál
    Bosna elektromobilem - Čtvrtkon
    https://youtu.be/hU6rwBbh5IA
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: enado.cz

vím, že takhle firma něco používá rovnou při instalaci panelů, co to je nebo jak moc je to účinný ti neřeknu. Můžeš je zkusit poptat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    INOX: já je právě nechci co půl roku pucovat :)
    INOX
    INOX --- ---
    CYBERWOLF: Možná hloupost a taky nevím co je krycí vrstva panelu zda plast nebo sklo, ale zkusil bych něco na způsob tekutých stěračů či vosků na auta. Tam to tento efekt má, ale muselo by se to tak co pul roku obnovovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Otočit to téměř na svislo? :-D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Neexistuje nějaká povrchová úprava solárních panelů, co by snížila jejich přilnavost a neměla negativní vliv na funkci? Prostě něco, aby se tolik nechytal prach, mušince, ptačince a vůbec všechno to svinstvo, co se tam nalepí a nechce opršet.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: já spíš nechápu, že si někdo koupí objektivně horší řešení a je ochoten za něj dát 2x tolik... Ale tak klobouk dolů před jejich marketingem, ten je fakt dokonalej.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Zajímala by mě instalace na RD kde to s modrým štěstím, mělo nějakou návratnost. Idealizované teoretické případy nepočítám.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    RATTKIN: tak pokud se bavíme o rezidencnim bydlení, tak naprostá většina systémů se dá v základu rozšířit na hodnoty přes 20 kWh, nový solax s rozšiřujícími moduly až na necelých 100kWh. Tak nevím jestli ti to přijde málo... u většiny zákazníků ať už rezidentu nebo firemních se prakticky vždycky narazilo dřív na ekonomickou limitaci než technickou, která přijde u victronu nasobne dřív...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    WARBABY8: je to různé, třeba u vysokonapěťových baterií je rozšíření složitější.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    RATTKIN: a jiným systémům nemůžeš přidat baterku nebo střídač?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ARNAL: jsou to recenze od někoho kdo je má, nebo od konkurence?
    Mě to funguje skvěle a hlavně jsem chtěl rozšiřitelnost (už jsem přidal baterie i další měnič) a kvalitní API

Automatizace fotovoltaiky
    https://youtu.be/gmC2jAN-QiE
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Zalezi ci potrebujes riesit aj opravitelnost, ci si mozes dovolit vypadok, pripadne opravitelnost v nudzovych podmienkach. Su to o generaciu starsie riesenia, ale odskusane. Urcite dnes mozes zohnat efektivnejsie/viac fancy, otazkou je, ci to chces niekde niekde na lodi riskovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam