• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    _BAZY_: Tak se pak koukni co to předimenzované modré štěstí bude žrát.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    NIEKT0: Venoval jsem hledani dost casu a skutečně pasivni to dela jen Studer nektere typy ze serie xtender a vario, pak je varianta predimenzovani Victron multiplus II kdy 10kW a 15kW pri zatezi do 1kW nesepne vubec ventilace a uchladi se sam bez ventilatoru, pak jsou pasivni nektre hybridy od Goodwe ale ty na backup vystupu nezvladnou bojler, cerpadlo, lednicku. Taky jsem rezignoval z plne pasivne chlazeneho na aspon teda tichy
    CUKI
    CUKI --- ---
    _BAZY_: No na ten Bojler se dá právě použít jen ten PIP pokud si to pamatuju. Ten druhej má ten sekundární výstup jen na malý výkon. A ty by jsi tam potřeboval narvat vše ostatní.

NIEKT0: Hluk je hlavně zbytečný u všech těch klonů. Vzduch se žene nesmyslně zezhora dolů a poměrně malými větráky na zbytečně vysoké otáčky. Chtěl jsem je vyměnit za nějaký předřazený systém, ale ona ta elektronika nedereguluje otáčky dle přednastaveného programu. Muselo by se to asi nějak obejít.

Ale největší problém z hlučností jsou vibrace. Mám to na stěně (z druhé strany obývák) a musel jsem tam dát dvě vrstvy silentblocků. Tedy mám stěnu na ní silentblocky, na tom masivní ocelovou k-ci na ní zase silentblocky a na tom desku kde mám ten měnič. Teď to neslyším ani na plný výkon.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    _BAZY_:
    CUKI: Tiez by ma zaujimalo. Tichy nemusi byt nutne plne pasivny, problem je ze vacina dostupnych ma dementne urobenu regulaciu otacok vetrania, a vyrazne throtluje. Ako cloveku ti az tak nevadi konstatny zvuk v pozadi, ale zmeny su extremne rusive.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    CUKI: nekdo to umi, treba Studer dela pasivne chlazeny ale pri tom vykonu je to jenom za nabijec - stridac 110t, mppt je dalsi 50t a to se mi úplně nechce. Off-grid není úplne to same jako on-grid a hybrid, parametry vstupu a vystupu se dost lisi a zapojeni neni stejne jako off-grid, dva vystupy u off-grid jsou na ruzne typy spotrebicu, vetsinou na jeden bojler a na druhy na zbytek domacnosti a muzes jim rikat kdy ktery jede a kolik vykonu kam pujde nebo nepujde. Rozbeh me netrapi. Ten axpert je dost hlucny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    _BAZY_: Tichej nebude IMHO žádnej, to teplo musíš někde vyzářit.
    Ale asi bych ti doporučil nějakej klon Axperta jsou dva o kterých vím že mají dva výstupy na prioritní spotřebiče.. Vstup na generátor má asi každej, prostě ho připojíš na místo sítě. Co se týče rozběhu je to trochu horší, ale jde tam snad poslat signál. Dva stringy nezávisle umí taky víc zařízení, ale není to ani jedno o kterém vím, že že umí dva výstupy. Osobně bych jeden string osadil jen MPPT. Výkon co hledáš je dostupný snad u většiny Axpertů.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    Ahoj, mate nekdo tip na off-grid 1F TICHY mppt/stridac/nabijecku idealne v jednom(neni podminkou) aby byla schopna nabijet 48V baterku proudem cca 70-100A, mel idalne moznost dvou stringu, vstup na generator a dva vystupy pro zatez kterym lze nastavovat ruzne priority ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: Deye nastartuje na panely, grid se podle jejich návodu nahazuje až jako poslední. (občas potřebuje reboot, protože špatně vyhodnotí stav dobití baterie, docela s tím bojuju, i když přes léto je spotřeba z baterie tak nízká, že se to nestihne projevit...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    MARASAN: Ano, některé střídače potřebují dva zdroje, ale některé už umí i jeden zdroj, rozhodně to není jenom victron...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: no tak ono jak jinak chceš obhájit, že si kupuješ něco 2-3x dražšího, co většině lidí bude k ničemu. Bude to zabírat násobně víc místa a mít menší účinnost.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WARBABY8: to nevim, mam to az z druhy ruky.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    MARASAN: a tvrdí to někdo kdo prodává victrony ne? Chápu, že nějak ten předraženej krám musí prodat, ale tohle už je fakt trapný.
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    MARASAN: u GW/AEG/Dražice startuje, pokud má dva zdroje (baterie/síť/panely), ale jde nastavit tzv. cold start, kdy se spustí, i s jedním zdrojem; např. vypadne se proud, vybije se baterie, takže se střídač vypne a při zapnutí sítě (stále v noci naběhne) nebo síť nenaskočí, ale ráno začne svítit, tak se opět spustí.

tldr je to nesmysl a victron zrovna v tomto není ten lepší
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MARASAN: kdysi davno co sem se o to zajimal, tak to bylo schvalne, protoze kdyz by treba horelo, tak chteli hasici kdyz vypnou proud aby zustal vypnuty.. jestli to je porad to nevim
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Narazil jsem na pomerne zavaznej problem se stridaci, udajne krom Victronu ma kazdej problem najet bez externiho proudu.

Konkretni scenar je vypadek site v noci, kdy nesviti a solar nevyrabi. Nacez jakmile zacne svitit, tak (prave krom Victronu) stridac rano nenaskoci a domacnost zustava stale bez proudu. Nemam uplne jasno, jak do toho zasahnou baterky - jestli je tenhle problem jen bez baterii.

Mate nekdo podobny info? Narazil jste na tenhle problem?

Obecne mam zkusenost jen se stridacem na ohrev vody, kterej vubec neni v siti - kdyz solar vyrabi, stridac naskoci a nahriva bojler. Kdyz neni proud, stridac se vypne. Ale Hybridni stridac je pripojenej v siti, takze zalezi, jak moc je na proudu ze site zavislej.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    teď řeším nabídku na elektrárnu a pobavilo mě jak směšně levné jsou panely teďka. 500W/22,5% účinnost za 2250 bez DPH (rozměr 1961x1134mm)
    není to tak dávno co 20% bylo slaveno jako průlom (v retailu)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: mne pokladali na strechu panely 2 chlapi naraz a treti im asistoval a to boli este malinke 300Wp
    CUKI
    CUKI --- ---
    FORTRESS: Zrovna jsem koukal na: https://www.mobler.cz/canadian-solar-topbihiku7-700-wp-bifacial-silver-frame-22-5--cs7n-700tb-ag/?variantId=358462&gad_source=1

To nejsou schopni vytvořit nějaký rozumný standard alespoň jedné ze stran? Kdo to má na ty střechy pokládat? 2384x1303mm. Poslal bych s tím toho projektanta na střechu.
    Pokud se k tomu nedostane zespodu, prakticky ho nemá jak bezpečně položit. I 110cm na šířku už je dost na hranici možností dospělého chlapa, pokud zrovna není orangutan. :-D
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Mám elektrárnu teď cca 8 měsíců a ceny se zatím pohly následovně

- Střídač cca 0 od 0
    - Baterie (levnější o cca 10 tisíc)´
    - Panel cena stejná nicméně za cenu 545wp už bych měl 690wp (!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam