• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: Buď rád že nejsi tady ve Špáňu, tady je to každých 6 měsíců :-)

Ty máš nějaký plnohodnotný offgrid? Docela by mě zajímao jak to funguje tady na jihu a co tím živíš. Přecijenom i v Portugalsku je dost dní bez slunce. Hlavně letos. Kdo ví jestli se tam vůbec dostaneme. Chčije a chčije.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    MARASAN: to uz bych mel tri. V portugalsku je technicka kazdy rok. Ted mam pickup na praci a V70 na dlouhy cesty. Tri auta uz jsem mel a mam pak pocit ze cely rok resim akorat vymenny oleje, drobny opravy, nezapomenout dojet na technickou a porad platit nejaky pojisteni ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KASPAREK: 2 auta nechces?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    KASPAREK: Mam to podobne, proste nestavime a kdyz, tak je to spis do 10 min. Navic absolutne nesnasim benzinkovou stravu.

Ale mit FVE, tak minimalne druhy auto do domacnosti je BEV. Ted mi to jeste chvilku bude trvat.
    A co se tyce cestovani, tak tuhle jsem jel s kamosem ID3 na Slovensko a prekvapil me nejaky motorest na D1, kde byla uplne ferova restaurace a byt by nam stacilo nabijet 30 min, tak jsme tam byli myslim hodinu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    15 minut ti vacsinou bohate staci
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    KASPAREK: a to teda bych ev auto rad mel, protoze zijem off-grid a mame non stop prebytky a krome dlouhych tras bych jezdil zadarmo, takze nejsem nijak proti, jenom se snazim predstavit jak bych musel zmenit ty cestovni navyky a vychazi mi ze bych bud musel tvrdnout na benzince nebo u nejaky samosky, coz bych jeste snesl. 15 minut na benzince bych asi vydrzel, dele by uz zacinala pruda.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    XCHAOS: pres evropu jezdim celkem casto, cechy<->portugalsko, a predstava ze bych musel travit cas na benzinkach me prudi. Na benzince vetsinou jen natankuju a mizim, protoze prakticky kdekoliv jinde je to prijemnejsi na to se protahnou, odpocinout, dat svacu. Za druhy me z principu serou dalnicni benzinky kde je vetsinou nafta o 30-40centu drazsi, staci sjet dva kilometry do mesta a muzu si dat za usetrenych 20 euro jeste obed. S elektrikou zatim netusim jestli jsou cenovy praktiky podobny, ale co jenom z letadla sleduju diskuze o cipech, kartickach, registracich, tak je ta sikana jeste horsi.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak NZÚ light je od letoška pěkný voser, protože na dotace nemají nárok domy s kolaudací od 1.1.2021 :) takže počkám jaké budou ceny v říjnu a pokud to ještě nebude ono tak holt budu čekat dál
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    VOYTEX: Zajimave, ze vsude ukazuji kapacitu merenou v km a nikde v kWh. Trochu jsem to pocital z toho jejich predvadeciho videa:

Start: 7.5% 45km
    Za 1m: 20.5% 123km (+13%, +78km, cca +16.7 kWh)
    Za 2m: 32.5% 195km (+25%, +150km, cca +30 kWh)

100% SOC = 600 km = cca 120 kWh

Vychazi mi to, ze maj skoro dvojnasobnou baterii nez bezna EV. To pak dava smysl, ze nabiji tak rychle. Zajimala by me cena, vaha a realny dojezd :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: při přestávkách do deseti minut asi neřeším příjemnost místa, ale jen praktické otázky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: No přestávky zpravidla dělám na nějakém příjemnějším místě. Takže ne.
    Ale nevadilo by mě tam být třeba i deset minut. Ale ten článek je strašně zavádějící. Protože za pět minut to není ani náhodou, je pro mě nepředstavitelné že tam pošlu takový proud, jaké musejí výt ztráty ve vedení? Za jak dlouho to nabiju do plna?
    Já jezdím 99%km z malým dítětem a pokud spí tak fakt nechci každou chvíli zastavovat a hledat benzínku-dobíjecí stanici.
    Pokud máš elektromobil tak o to víc je potřeba hlídat si nějakou rezervu. Asi před dvěma týdny jsem třeba jel dvě hodiny po cestě která najednou skončila a já musel zase stejnou cestou zpátky, protože chyběl most.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: jinak asi chápeš, že mezi dobíjením "pod minutu" a "pod deset minut" není moc rozdíl. I když hodně spěcháš, chceš si na pumpě zajít aspoň na záchod, nebo na kafe, lidi se potřebujou protáhnout. Zastávka 0-15 minut je naprostý základ, hlavně pokud člověk cestuje třeba sám a nestřídá se při řízení.

Dobíjení delší než hodinu je naproti tomu velký problém, protože většina obědů či nákupů se dá stihnout do hodiny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Megawatt Charging System from Siemens delivers 1 MW charge for the first-time during testing | Press | Company | Siemens
    https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/megawatt-charging-system-siemens-delivers-1-mw-charge-first-time-during-testing
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Třeba tady ve E a nebo F úplně z přehledem. Často automaticky jen NFC vedle pistole. U pistolí s velkým průtokem se to dá zvládnout možná i pod 30sec. To už jsem taky zažil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: já mám taky svoje pochybnosti. ale viz
    VOYTEX: no, o laserech jsem nepřemýšlel, ale pokud jde o různé rakety a bomby, tak nás lasery můžou spíš zachránit což o to. ale taky mi zajímá, kolik cyklů nabíjením 10C to vydrží...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: skus si to niekedy realne odstopovat kolko to trva aj s platenim, pod minutu to urcite nebude
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    CUKI: 1 kA pri 1 kV a jejich baterka pry umi nabijeni rychlosti 10C. Nikde nevidim, kolik cyklu tohle vydrzi bez zasadni ztraty kapacity. Ale i kdyby jich to vydrzelo jen, cojavim 100, tak predstava vojenskyho pouziti je pomerne zneklidnujici. Osobak co muze napajet 1MW CW laser. Tank by mohl napajet...?
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Nevím jak k tomu došli, ale já v dodávce natankuju za méně než minutu na asi 1200Km. Ale chtěl bych vidět co takový výkon udělá s baterkou a navíc vždy nabiješ jen kus té baterie.

Jestli ta baterie má 800V tak tím kabelem poteče 1250A? Ok bro.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    1000 kW, to sem zvědavý, kolik takových nabíječek u nás postaví:)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Průlom: Doba dobíjení elektromobilů se poprvé vyrovnala tankování benzinu na pumpě - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/za-pet-minut-nabito-doba-dobijeni-elektromobilu-se-poprve-vyrovnala-tankovani-benzinu-na-pumpe-239892/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Battery breakthrough as 99.99% of lithium extracted from old cells | The Independent
    https://www.independent.co.uk/tech/battery-recycle-lithium-ion-environment-b2713723.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam