• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    FORTRESS: Ok, vypnuty pretoky, to dava smysl. Bohuzel bez dotace je navratnost pri soucasnych cenach dost koplikovana.

Ja to mam s dotaci a celkove relativne velkou pasivni spotrebu domu, takze to plus minul smysl dava, ale je to taky dost tesny.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    FORTRESS: no, uvidíme jak s tím zahrajou cla, přebytek panelů/baterek z Číny (v červnu jim končí vysoké výkupní ceny a fabriky asi zavírat hned nebudou)
    Plyn, potažmo elektřina bude asi nejbližší roky zlevňovat (taky kvůli clům a celkovému spomalení ekonomiky), ale pak se to může zase otočit

takže nikdo nic neví a nic ti neslíbí :D
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    ALTOR: Já nemám přetoky (resp. mám ale nechci si vošoupávat střídač kvůli pár fufníkům) takže mám často v 7-8 ráno už plnou baterku a dál už to jen pokreje barák kde mám ale stabilně cca 10-11 kWh denně. Nicméně ano, trošku si stínim barákem (instalace je na garáži) hlavně v kritické měsíce jako je leden/únor. Celkově je FVE výhra pro ty co to instalovali před krizí a inflací, pro hračičky a lidi co umí dobře využít přebytek v letních měsících a ještě využili dotace. Pro ty co budou naskakovat v dalších letech už to bude asi nic moc.

ALTOR
    ALTOR --- ---
    FORTRESS: Na takhle velkou elektrarnu mas celkem nizsi vykon. Spatny sklon, nebo stineni?
    Mam taky V a Z 10kWp a jeste ne celej rok, ale predpokladam vetsi vyteznost.

CUKI: No, pokud by mu nevadilo v zimne moc nesvitit a mit mrazak funkcni jen obcas, tak je to super doporuceni.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: no takhle vzato ano, taky bych měl rád plných 40kWh co ten měnič zvládne... ale abych parafrázoval Špidlu/Sobotku "zdroje nejsou" :) a pro offgrid bych potřeboval tak ztrojnásobit panely a pořídit 1500kWh baterku :)) možná jednou až se víc prosadí sodíkovky

jo, já hledám nějaký vhodný poměr mezi tím co chci a co si můžu dovolit a můžu si pak říkat, že se to jakž-takž zaplatilo, čili mám koníčka zdarma (což dělám částečně i u toho lega - až umřu a děcka to nebude bavit, tak to prodaj a prachy se vrátí)
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Nase 20 kWh jsou malo. Idealne bych chtel pridat dalsich 10 nebo 20 kWh, abych mohl cely den a noc topit bud z vyrobene energie nebo z nakoupene za nizkou cenu v NT. Pripadne baterky vyprazdnit do site za 20 CZK/kWh :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jinak teda v tomhle auditku jsem od tebe odkaz na baterku nenašel, pouze tuhle hlášku
    "Baterii mám vykomunikovanou přímo od výrobce, původně přes Alibabu."
    a pak odkaz na nizozemskou stránku přeprodejce resp. import z Číny na jednotlivé články
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    myslím, že to zbytečně dramatizuješ a přeháníš :)
    protože si chci nechat finanční rezervu pro nepředvídatelné události a nechci vše vyplácat naráz :) nekradu :D půjčku nechci
    navíc je nenulová pravděpodobnost že baterky ještě zlevněj
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Několikrát jsem tu dával odkazy. Snadnější to už být nemůže.

Proč jsi alespoň nekoupil ty baterie rovnou dvě? Každá bude jinak stará, jiná série a tu první do té doby můžeš extrémními požadavky zatím dost zlikvidovat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: psal jsem, že chci příští rok další 5,4kWh modul, takže budu mít celkem 10,8, využitelných je to 9?

"se dá sehnat" podle mě není pro každého, já takovou sehnat neumím :) co jsem viděl, tak ten GW Lynx D modul stojí mezi 40-48 tisíc, kolem 8 tisíc za kWh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Solární panely přes celou střechu. Často jde o nenávratnou investici - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-solarni-panely-pres-celou-strechu-casto-jde-o-nenavratnou-investici-272641
    Přesto dle Solární asociace v počtu nových instalací stále převažují systémy pro rodinné domy. Takových u nás loni investoři nově dokončili přes 41 tisíc. Ke konci loňského roku tak bylo fotovoltaikou v Česku vybaveno už přes 212 tisíc rodinných domů.
    Zatímco do konce roku 2023 u nás drobní solárníci pořizovali fotovoltaiky v průměru kolem osmi kilowattů výkonu, loni už průměrná velikost nově připojených instalací pro domácnosti činila 10,5 kW.

Podle Solární asociace si baterie k domácí fotovoltaice loni pořizovalo 84 procent rodin, průměrná kapacita bateriových úložišť v domácnostech mírně vzrostla. Zatímco do roku 2023 činila 11,42 kWh, loni to bylo v průměru 11,7 kWh.
    CUKI
    CUKI --- ---
    FORTRESS: To je nádherný, to už je skoro offgrid. Tam by se vyplatilo ten 0,6MWh vyrábět z alternativního zdroje. Tí by se ti ta návratnost hodně zlepšila.

To je cesta kterou chci jít u dalších staveb. Už nechci stavět pasivní domy, ale pouze nullhouse.

JIMIQ: Ty baterky jsou dneska extrémně levné, to co nedávalo smysl před 5ti lety je dneska standard. 16kWp baterie + balancer a BMS se dá sehnat do cca 40k Kč.

Ta tvoje prťavá baterie bude mít buď extrémně malé napětí a nebo nesmyslně malé články. Tak jako tak bude mít omezenější životnost. Neumím si představit, že tím proženeš 6-8kW ani jedním směrem.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a ještě - baterka ti zabezpečí, že neprodáš kWh a pak nekoupíš. Prodej je řekněme koruna, nákup 4,5. Takže každou protočenou kilowatthodinou ušetříš 3,5kč.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    podle mě máte velký baterky... ono to zní hezky, ale je to nejdražší položka a má logaritmické využití (t.j. první modul má využití třeba 100% - 365 cyklů za rok, druhej už třeba jen 200, třetí 100...)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Já přesně rok 12,5 kWp + 23kWh baterka Z/V

4550kWh spotřeba
    3934kWh výroba
    676kWh docuc

bez dotace, návratnost nikdy.

úspora cca 35k ročně.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: A už sis založil firmu, abys to dával za férové ceny? Jen pro tvoji informaci je dneska situace s FVE přesně opačná. Firmy chodí do výběrek s nesmyslně nízkými cenami, které ani nepokryjí náklady.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: To záleží co ti tam naúčtujou. Velká část ceny je prostě napakování manažerů solární firmy a je jedno co koupíš. Ten model který popsal ELIJEN: je poměrně extrémní případ z důvodu že ty letní přebytky použije na bazén. Prostě si našel způsob jak ten přebytek použít.

Tohle je poslání přebytku do luxusu. Čistě teoreticky kdyby ten bazén měl uvnitř a byl dostatečně zaizolovaný a velký mohl by tím temperovat teplotu domu v zimě.

Můj nejpůvodnější projekt domu zakopaného v zemi takový bazén obsahoval. Mělo se jednat o null house. Mělo to smysl i před 20ti lety, kdy jsem ten projekt počítal, dneska by to bylo mnohem zajímavější.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: supr, diky!
    Ten pretok jen 1MWh zni krasne. Ja teda EV planuju az na dalsi desetiletku bohuzel :D

Ale teda naopak, kdybys tu FVE neprehnal tak je navratnost lepsi nez 8, ne?
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: My máme FVE krátce přes rok 18.15 kWp a k tomu 20 kWh baterie. Všechno u nás běží na elektřinu: TČ chlazení/topení/voda, vytápění a filtrace bazénu, 1x EV. Když svítí, tak se snažíme co nejvíc spotřebovat (pouštíme pračku/sušičku/myčku, nabíjíme EV, vytápíme bazén na 30 stupňů, chladíme/topíme v baráku hlavně přes den, ...).

Za poslední rok:
    Výroba: 16 MWh
    Spotřeba: 20.5 MWh
    Nakoupeno: 5.5 MWh
    Prodáno: 1 MWh

Celkem zaplaceno za elektřinu cca 30 000 Kč (včetně distribuce, fixních poplatků, daní a po odečtení výkupu).
    Bez FVE bychom zaplatili kolem 107 000 Kč
    Za rok ušetřeno: 77 000 Kč

To je pro nás návratnost kolem 8 let a to máme předraženou FVE s optimizeráma na každém panalu a neoptimální dotací. Pokud bych byl při výpočtech konzervativní a počítal s nižší spotřebou bez FVE, tak by návratnost byla 10-11 let.

Snad jsem při výpočtech někde neudělal nějakou botu :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: nějaký klon Axperta. Baterii bych tam dal tak jako tak. Spíš se rozhodnout jestli pojedeš na 12, 24 a nebo 48V.

Baterii nemá cenu skládat z článků pod 280Ah. Od toho bych se odrazil.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MARASAN: presne toto, keby mam viac miesta tak dam vacsi bojler na predohrev vody, s tym kolko vody vyspliecha zena na jednu sprchu je stejne 125l malo :)))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Nam ted dodelavaji 5+5 kWp orientace VJV a JJZ. Baterky mame sjednany 2 bloky, takze cca 20 kWh. Cely Solax, bude to offline a pripojim si to sam pres HAOS@RPi/RS485.

Jak uz jsem psal, delali jsme si sami 4 kWp na ohrev 300l bojleru, k tomu chceme pripojit dalsi 2 mensi bojlery, protoze 300l je v cervene uz pred polednem a stridac nema kam posilat. A jeste pridame asi 2 kWp na dalsi vodu, protoze ohrev teda funguje bajecne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam