• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Na fcb se uz obcas objevuji lidi co za hubicku prodavaji stare vyslouzile panely, protoze se jim vyplati si poridit nove a nejaci hobby bastliri si na stodolu daj i ty stare 370Wp, ktere pri nejlepsi vuli davaj 300
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    RUTHER: Zivotnost sa udava vacsinou okolo 30 rokov (niekde 20-30). Realna bude asi este kus dlhsia, ale uz budu mat zlu ucinnost (plus technicky pokrok). Je to hlinikovy ram, a vnutri sklo, a pod sklom citliva vrstva, z dolnej strany plast. Okolo toho nejake kable.

Az prestanu davat rozumny vykon, tak ich proste odmontujes, a nahradis novymi?
    (co sa tyka recyklacie, to za teba spravi asi nejaka firma, ale odhadom hlinik, kable ani sklo problem nie su, zaujimava moze byt ta fotocitliva vrstva, mozno plast)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Jak je prosím řešeno zastarávání solárních panelů?
    Při nejlepší vůli mám pocit, že dřív nebo pozděj zastarají.
    A na chodník pak budou padat menší či větší hliníkem (?) potažený střepy.
    Nehledě na to, že je tím zbavena možnost opravit právě jednu střešní tašku.
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    U tech panelaku je to ale dost blby, kdyz ta skrin ani neni moje :D
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    PISTA1: PRE Distribuce to ma podobne. Taky jsem musel nechat predelat rozvadec, aby mi tam dali prubehovy elektromer. Je celkem pochopitelny, ze kdyz delaj neco z vlastni iniciativy, tak nemaj jak cloveka k necemu donutit. Prijde mi to v poradku. Neni moc jinych zpusobu jak lidi donutit, aby se zbavili 50 let starych a nevyhovujicich rozvadecu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    JIMIQ: To je klasická ČEZácká zhovadilost. Jakmile žádáš o něco ty, musí být elměr. rozvaděč podle jejich aktuálních podmínek. Pokud to budou měnit oni ze své vůle tak ti i ten smart elektroměr klidně nacpou na dřevěný prkýnko místo starýho. Nějakej kryt jím vůbec vadit nebude.

Mám vlastní zkušenost.
    Tchýni vyhořel hlavní jistič, skříň na chodbě společná pro 4 byty v hliníku. Plech kde jsou el. jsem ani neodpl. a sundal jen spodek kde jsou jističe a vyměnil ho. Za tejden volá tchyně že tam byl čezák je to špatně a nezaplomboval to. Musel jsem ten její elektroměr předělat na měď, to že je zbytek rozvaděče v hlíně jim nevadí.
    Asi za rok volala že jí a dalším 2 bytům co jsou v tý skříňi nenatápí bojler. ČEZ měnil jeden elektroměr a společný HDO ve vedlejší a neobtěžoval se zpátky zapojit ovládačku co vedla k nim.
    Jo ten novej Elměr i HDO připojili bez problémů na původní hliník.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tohle je doslovny zneni oduvodneni:
    jsme neprovedli montáž zařízení z důvodu níže uvedených závad:

Rozváděč s krytem (maskou).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KURVADRAT: jezis ne vlastni. Vubec si nerozumime.
    Koupil jsem FVE, CEZ distribuce mi dala chytry merak, prihlasil jsem EAN do sdileni a pak jsem tam pridal jiny EAN - odberne misto byt v panelaku. Nacez jsem podepsal smlouvu s CEZ distribuce a oni mi meli vymenit merak za chytrej. A to dnes zrusili s tim, ze to nejde protoze je za “krytem” (takovej ten plech s okynkama co bejva v panelacich)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    JIMIQ: Dekuji za informaci, ktera neni odpovedi na moji otazku. Musim rict, ze predstava, ze by distributor povolil vymenu elektromeru za nejaky vlastni smart elektromer z aliexpressu me hodne pobavila.Jinak fakturacni elektromer je vzdy "za krytem", resp. je zaplombovany, kvuli zamezeni cernym odberum. Z te logiky samozrejme zadny distributor jen tak nepovoli instalaci vlastniho necertifikovaneho elektromeru nebo jineho zarizeni na nemerene casti. Pokud si chces sam merit odber, tak to mas delat na merene casti, tedy za fakturacnim elektromerem. Tam si muzes instalovat "smart elektromeru" kolik chces, bez vymeny fakturacniho elektromeru.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KURVADRAT: potrebuju i na dalsim (odbernem) miste kam si chci sdilet. A ten mi nechtej dat, protoze je tam kryt
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CERMI_FOX: Mam elektromer ZPA AM375, ale kolik stoji nevim. Pokud clovek nema solary/sdileni, tak osazeni prubehoveho mereni na zadost zakazmika stoji do 6k.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KURVADRAT: shit, to bude hračka aspoň za 15k, co?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    My jsme tady nad tím dumali a nějak jsme nepřišli na to, kdy by bylo sdílení výhodnější, než prostě spot. Vám to nějak vychází?
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    JIMIQ: Cemu ty rikas "smart elektromer"? U nas je zaveden pojem "chytry elektromer". Tim je myslen prubehovy elektromer a to je to, co bude muset mit od roku 2027 kazdy se sportebou nad 6MWh atd.. Prubehovy elektromer uz mas, vzhledem k tomu, ze pises, ze prodavas na spotu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo tak mi teď napsali že to nejde. Hlavně že od 1.1.2027 smart meter musí mít každej :D

EDIT: tak ne, 2027 je jen pro místa s odběrem nad 6MWh a zbytek do roku 2030 a to pouze 80% odběrných míst. Ale stejně mě zajímá jak budou řešit ty paneláky - protože jim vadí, že je elektroměr za krytem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já teď čekám jestli mi schválí výměnu elektroměru za smart, pak budu vědět víc i z praxe :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    řekněme, že posíláš 2kW a odběrná místa potřebují 4kW - tak na tom odběru nezáleží, prostě se ty dva kW rozdělí dle toho klíče co si nastavíš. Někde jsem zahlíd že snad jednou denně lze ten klíč měnit
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: kombinace komunitu a spotu nevím, jestli dává smysl, ale v kombinaci s tím, že by člověk prodával v nějaké zajímavé časy (i za cenu, že to bude z baterky) možná jo... každopádně dík za vysvětlení, pro začátek asi odprodej toho, co komunita neodebere, by bohatě stačil (hlavně neplatit pokutu...)

Jak je to s možností prioritizovat ty ellektroměry v komunitě? Jde o to, že když se třeba v jednom bytě pustí nahřívání akumulaček, tak to spolehlivě překročí schopnost výroby té FVE elektrárny v zimě. Tak jestli se ta výroba dělí rovným dílem a odečítá od všech elekroměrů, nebo jde určit prioritu při tom odečítání čtvthodinové spotřeby, když výroba nestačí...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: já to chápu tak, že prioritu má sdílení (a ještě podle klíče, který si stanovíš, třeba - rodiče 70%, firma 30%) a zbytek se prodává podle toho jak máš smlouvu s obchodníkem (já mám spot mínus 300kč/MWh)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam