• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD: koukám, že jsou teď ceny poměrně nízko, ale záleží tam fakt na dost parametrech - hlavně odběrové křivce. Obecně lze říci, že takhle velká spotřeba už jde skoro vždy 100% vyřešit fotovoltaikou (účetně) - tedy návratnost cca 8 let (opět zjednodušeno).

KUTAS:
    DZODZO: oni ty podmínky mění a teď tam u poplatků záleží na tom, jak velký převis dodané energie je, taky ale už nevrací silovku v poměru 1:1. Co máme zákazníky s virtuálkou, tak platí obvykle se spotřebou 8-10MWh cca 15kKč ročně...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    KUTAS: tuto je to dobre popisane, CEZ a EON to maju kazdy asi inak, poplatky za distribuciu v tom nie su je to vylozene "cena sluzby"

Virtuální baterie: podvod nebo zázrak? | Solární Experti
    https://www.solarniexperti.cz/virtualni-baterie-net-metering-porovnani-vyhodnosti/
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: tak pokud budu mít velký sklon, tak jsem schopen zimu poměrně dobře pokrýt... navíc panely stojí nula nula nic, takže není problém FVE co se týče panelů za malé peníze předimenzovat aby mi bez problémů pokryla třeba 10 z 12 měsíců.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja si pamatuju par takovych poucek - tri nejsilnejsi mesice jsou pulka rocni vyroby, v zime je 10% leta a zhruba 1kWp=1kWh v prumeru denne
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    WARBABY8: Z její velikosti.
    Rozhodně z toho neuděláš těch 40 kWh denně jako teď. Náhodný google ukazuje třeba https://www.nea.org.uk/who-we-are/innovation-technical-evaluation/solarpv/how-much-electricity-solar-produce/ kde se uvádí výkon v prosinci na cca 13 procentech výkonu v červnu. To znamená, že mi to denní spotřebu nepokryje.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DZODZO: nejen to, ne? Vím, že soused platí ČEZu nějaký roční poplatek za tu virtuálku a vlastně se mu to začíná splácet až koncem sezóny, kdy to čerpá v zimě na svoji spotřebu. Nebo ty poplatky za distribuci jsou v tom?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROGERD: z čeho usuzuješ že FVE ročně vyrobí 7MWh? To je snad v závislosti na její velikosti ne? A dále, tvrzení "že to v zimě nic nevyrobí" je taky dost laické a nepřesné zjednodušení.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    STETKINS: Pro zajímavost uvedu výpočet svého případu:

Simuloval jsem spotřebu 9 MWh ročně, sazba D27d, spotřeba v poměru VT/NT pak 3/6 MWh. Kalkulátor ERU pro tuhle situaci uvádí nabídky kolem 50 tisíc ročně, takže to je teoretický strop ročních úspor. FVE vyrobí ročně kolem 7 MWh, takže poměrově při 100% využití to dělá necelých 40 tisíc. Reálně to bude míň, protože část z té ceny je fixní poplatek a samozřejmě v zimě ti to spotřebuje nepokryje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    u virtualnej baterie musis pocitat s poplatkami za distribuciu v oboch smeroch, usetris iba na silovej elektrine, najlepsie je co najviac skonzumovat sam, vyuzivat DS co najmenej
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Možná vy stálo za kdyby někdo s větším přehledem vypsal výhody a nevýhody, včetně jednotlivých možností, včetně řešení jako je využití virtuální baterie a pod.

Na to nemám dostatek informací jak to v reálu probíhá. Nicméně jedna podstatná. Žádosti u ČEZu na jakoukoliv změnu a cokoliv děsně váznou. Jako firma co není schopná zajistit znovupřipojení do dvou let. Je poměrně dobrá čára přes rozpočet.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nemyslím si, že na přetoky je nutnost aby to dělala firma. Jen aby to splňovalo nějaké normy - prošlo to revizí
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Musela by to dělat firma. Navíc měli problém s 1f řešením.

Měl jsem jich tu snad sedm. Krom absence jakýcholich hlubších vědomostí a řešení bezpečnosti, které si často naprosto protiřečili, se shodli na jednom. Kotvit to do vazníků. A to dost potíž i pro člověka který ví co dělá. Trefit 45mm vazníky někam kde by to mělo nějakou pevnost je dost divoké.

Primárně mi nejde o návratnost, ale o co největší ekologii-soběstačnost. A v tom se ty řešení dost rozchází.

Jinak když neberu asi 2m kabelu ve sklepě, je u mě vše možno přehodit na 3f. Jo ještě sporák přepojit zpátky. To je alce na cca 30min. Ale prostě jsem šel cestou co nejmenší spotřeby naprázdno v zimních měsících.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: proc by to stalo o stovky tisic vic a rozmrdalo strechu? Ty moje panely jsou na strese stejne jako tvoje… nebo ty je mas na zemi?

Jediny co jsem potreboval byla revize od elektrikare a vytazeni par kabelu do hlavni rozvodny skrine. To je otazka deset tisic a pulku z toho si konkretne ty umis udelat sam

Ledaze bys to mel nainstalovany nejak pofiderne a riskoval vyhoreni :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Asi jsi případ, kterému se to možná nevyplatí, ale většině lidí/majitelů domů, se to vyplatí....
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemám, protože by to stálo o stovky tisíc víc. A další trvalé náklady. Nehledě na rozmrdanou střechu a fakt že by možná ještě ani nebyla hotová. Druhý problém ve kterém se spolu neshodneme je ten, že tohle je pouze krátkodobá šance jak něco prodat, za pár let už nebude. protože o tu energii nikdo nebude stát.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No ale pokud bys ty prebytecne 4MWh prodal/nasdilel, tak mas navratnost

Ja mam za cervenec vraceno lehce pres 1% porizovaci ceny, kdyz to takhle bude byvat 6 mesicu v roce a zbytek v prumeru pul procenta, tak jsem v klidu pres S&P 500
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak si nadhoď finální cenu co za to dostaneš za rok a o tě to stálo (stojí) na víc. A pak doufej že to nějaký rok vydrží, protože tomu já ani za mák nevěřím.

U mě je nenávratnost dána tím, že už tak nepotřebuju moc energie. Pokud mi celková spotřeba (řekněme bez topení) bude dělat nějakou vícemegawattovou dardu tak to bude jiné.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: ale pak si stezujes ze se FVE nevyplati a vymlouvas ji dalsim lidem :) kdyz pulku vyhod nepouzivas
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Ještě že tyhle číčoviny nemusím řešit. To to aději nechám na střeše.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ted jsem se dozvedel ze lze sdilet elektrinu mezi vyrobnim a spotrebnim EANem (na jednom fyzickem miste) a tim snizit odber, je to mozny?
    Ze kdyz asymetrie stridace nezafunguje dost rychle a jedna faze ma vysokou spotrebu, ale ty zbyle dve naopak posilaj elektrinu ven tak to sdileni to srovna a pak se z toho rozdilu plati jen distribuce misto plne ceny
    Musim vyzkouset
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam