• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: ta "anomálie" kdy se to sečte prostě může nastat a nevím proč by to měl řešit on, když svým postupem může donutit solárníky to nějak vyřešit za něj.
    Za mě je to přirozený krok, třebaže by to pravděpodobně nebyl takový problém.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: kdyby byl v lokálním NN segmentu (nevím jak se to přesně jmenuje) sám, tak by to bylo adekvátní. Ale předpokládám, že není, takže reálně si odsdílí elektřinu se sousedem s opačným problémem, takže to zůstane lokálně, takže nedává moc smysl platit plnou distribuci, stejně jako když by to šlo z elektrárny, přes VVN a VN.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak mě to přijde v pořádku. Protože takové fungování stabilitě sítě opravdu neprospívá.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: jo, sdílení pokreje jen silovku a daň z elektřiny. Platíš distribuci a OZE
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JIMIQ: Tam stejně platíš distribuci, ne? Já mám naštěstí dva 10kW střídače, takže se mi snad ještě nestalo, že bych kvuli nedokonalé asymetrii nepokryl spotřebu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zatím jsem o změně nebo alespoň plánu neslyšel, bohužel
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    JIMIQ: tohle se asi neplánuje u nás změnit, že?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tady popsáno v článku z loňska
    Součtové měření, nebo po fázích? Které měření elektřiny platí právě nyní? | Solární magazín
    https://solarnimagazin.cz/souctove-mereni-nebo-po-fazich-ktere-mereni-elektriny-plati-prave-nyni/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: když mám spotřebu na jedné fázi 1kW, ale celkovou výrobu FVE taky 1kW, tak i když mám asymetrický střídač, nikdy to nerozhodí přesně jak je potřeba, takže pokreje třeba 0,8 a 0,2 ze sítě (na tu fázi co má spotřebu) a na ty zbylé dvě fáze zase 0,2 exportuju

ale sdílení mi umí ty 0,2 vyexportované zase nasdílet zpět do mé spotřeby
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: jak v tom figuruje měření po fázích?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    kvůli debilní legislativě (měření po fázích, co snad nikde jine na světě neznají) jsem sám sobě nasdílel 26kWh za září, čímž jsem ušetřil 82 korun :D mohlo to být víc, ale sdílím hlavně tchyni, která má dražší silovku, takže v rodině zůstane víc peněz :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

Zdroj: @EUCommission@ec.social-network.europa.eu
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: To je součást propagace elektromobilismu a boje proti ice. To tahle pojede vedle cisterny, zmáčkne tlačítko a... :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: ano, rozšířit koncept vyměnitelné baterie rovnou na baterii vystřelitelnou je... divoké. Inu, Čína umí být nebezpečná, když dostane příležitost být kreativní :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Nechtěl bych stát vedle. :-) Jinak ano baterie by měl být snadno demontovatelná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle konečně ukončí ty novinové články o katastrofálních požárech elektromobilů :-)
    Dave Rahardja: "The China Vehicle Collision Repair Technical and …" - SFBA.social
    https://sfba.social/@drahardja/115256685383699813
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: no oni to ale nemají na výkyvy domácností, ale na služby výkonové rovnováhy... Takže těch cyklů může být za den klidně několik...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Fotovoltaika s baterií za 1,2 miliardy bez dotace. Proč se investorům vyplatí víc? - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/fotovoltaika-za-12-miliardy-bez-dotace/

Spolumajitelé Katemo Group – Pavel Mrkáček a Viktor Furman – uvedli, že životnost baterií je při intenzivním užívání zhruba 10 let. Po této době je bude nutné vyměnit. Solární panely vydrží výrazně déle, nejméně 30 let.

toto sa mi nejako nezda, to by znamenalo ze urobia kazdy den viac nez jeden cely cyklus na baterii, to minimalne v zime urcite nebude ten pripad alebo maju nejake nekvalitne baterie co nedaju tolko cyklov, ja casto cyklujem doma baterku 20-100% a po 7 rokoch mam SoH 93%, t.j. 1% rocne, tak sa mi nechce verit, ze by vymienali baterky co este mozu mat 90% zdravia
    FREEK303
    FREEK303 --- ---
    ✅ Job Offer: Solar Panel / Electrical Technician (Germany, Belgium, Netherlands)

We are looking for skilled and experienced electricians or solar panel technicians to join our team for ongoing projects in Germany, Belgium, and the Netherlands.

Requirements:

Experience with solar panels (FVE), inverters, and general electrical installations

Basic English, German, or Dutch is an advantage

Ability to work independently and read technical documentation

Own car and tools is a plus

We offer:

Long-term cooperation

Good salary conditions (based on experience)

Help with accommodation

Stable projects and friendly team

Start: Immediately or by agreement

📩 Contact us now and send your experience/CV!
    mail@solar-support.cz
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Multi-Use Roof Eliminates Roof | Hackaday
    https://hackaday.com/2025/09/11/multi-use-roof-eliminates-roof/

F-Roof: A multi-function, single-layer roof
    https://youtu.be/yZRalp4EQG4
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam