• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no a proto ti píšu, že je to kravina, protože řešíš koruny, když ve vzduchu lítají tisícovky...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Musíš se na to dívat z globálního pohledu. Ke stabilitě přispívá, podobně jako VT a NT. Prostě přirozenou cestou to vede k motivaci stabilizovat síť. To že VT a NT už dávno neplní svůj účel a je potřeba zásadní revize tohoto systému je věc další.

Ale představ si že každý má doma MWh baterku, která pojede podle spotu. Pak to bude mít distribuce naprosto bez práce.

Zároveň pr distribuci je dobré minimálně nějakou část těch zdrojů umět regulovat, alespoň částečně. Dokážu si představit tarif "baterka"...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DZODZO: Podle mě nepřispíváš ke stabilizaci vůbec. S tvym výkonem už se počítá předem a je za něj zaplaceno (tzn. elektrárna buď musí energii, kterou odebereš, vyrobit, nebo ji někdo musí odebrat). Nerovnováha vzniká, když nečekaně vypadne nějaký zdroj, nebo někdo začne nečekaně vyrábět/odebírat ... to koneckonců můžeš být i ty, pokud tvoje chování nebude dostatečně předvídatelné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Přispíváš, ale jen jako sekundární efekt. Tedy ne úplně sekundární, ale myslím, že si rozumíme co tím chci říct. Možná lepší slovo - přirozený.

Nikdo ti za takovou službu nic víc platit nebude. Navíc to že tu baterii poskytneš je jen na tobě. Není tam ani z jedné strany žádná garance.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: no ale spot tak nejako implikuje sluzby vykonovej rovnovahy, kedze tym nakupom a predajom podla vyvoja cien a nabijanim/vybijanim prispievas k stabilizacii siete
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Proto jsem psal, že já o voze a ty o koze. Já od počátku řeším pouze spot, z toho důvodu, že mám interní (sic nepřímé) informace, že se na to jedna z velkých firem chystá. Z toho co vím, o výkonovou rovnováhu ani nějakou jinou zálohu nejde.

Jo může to být podobně jako dotační FVE, kde hodně lidí zjistí, že to návratné není ani omylem, ale slyší jen na dotaci. Ale někde to výhodné být musí...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: já ti psal, že vůbec nejde o spot, ale o služby výkonové rovnováhy... Tam se nějaký drobný za spot vůbec neřeší...

ELIJEN: projekt není drahej... v rámci ceny díla většinou 1-2% někdy i míň. Rozpočet závisí na tom co chceš... To je jako by ses zeptal kolik stojí rodinný barák... Můžeš ho postavit za 5 mega a 20 mega může být málo
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: jj ... taky to znamená, že velké výrobny se musí zavázat dodat určitou energii za určitou cenu a podobně odběratelé (třeba dodavatel elektřiny domácnostem) musí za určitou cenu odebrat jinak platí penalizace. V tom je další výhoda mikrozdrojů - nemají odpovědnost za odchylku.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: Takže ty už víš dopředu, že od cca 11 do 16k ti budou platit za to že odebíráš elektřinu? To je slušný.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: OTE zveřejňuje ceny na den dopředu a mají nějaké XML. Já používám integraci do HASS: https://github.com/rnovacek/homeassistant_cz_energy_spot_prices
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STEFAN: mě tak napadlo - a nevim jak je to proveditelné nebo jestli s tím nebude nějaký další zádrhel - jestli by pro tvůj případ nebylo nejlepší mít jednofázový střídač co ti bude přikrmovat tu jednu zásuvku a místo baterky tam mít akumulační kamna. Prostě se to nahřeje jak slunce dá a když to bude málo, tak si to píchneš na síť a přitopíš si. Další možnost by byla místo fotovoltaiky mít na střeše teplovzdušný panel a prostě si čerpat rovnou teplo - nevím koik by to stálo nebo co by s tím bylo za složitosti, ale přinejmenším by to mělo mít lepší účinnost než fotovoltaika na topení.

Obecně se solární energií a vytápěním je ten problém, že když potřebuješ topit, tak jí máš málo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: A odkud získáváš ty data ze spotu? Možná se blbě ptám ale tohle jsem nikdy neřešil.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Já bych zase řekl, že trafo bude v porovnání se střídačema a bateriema ta nejmenší položka. Ale vim o tom prd.
    CUKI: Řízení střídače externě přes modbus. V podstatě jakýkoliv ongrid by to měl umět.
    WARBABY8: Kolik stojí takovej projekt a je v tom i orientační rozpočet? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tedy opačně můžeme rozjet model třeba na těch 63A. Pokud použiju že je potřeba umět do hodiny dostat ten výkon do sítě tak s nějakou rezervou tam potřebuju přelifrovat cca 40kWh To znamená, že baterie když bude mít 60kWh je to z hlediska kapacity naprosto ok

Takže se bavíme o 48 článcích v tuto chvíli jsem schopen sehnat asi 330Ah články v mé oblíbené velikosti to je 53kWh kapacita. V A grade od REPT/EVE z toho složím za cca 120k Kč hotovou baterii (tedy 3 na každou fázi jednu) Se střídači které by uměli operovat na spotu ale žádnou zkušenost nemám. Co na to použít?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Taj dneska seženeš cokoli, problém je často nesmyslná cena. To trafo na 11 (22)kV není zrovna za hubičku a nemůže to dělat jen tak někdo.

Proto se snažím pochopit kde je ten schovaný potenciál. Když firma investuje nemálo do vývoje zařízení, které by mělo sloužit jen jako baterie na spot.

Protože stále jsem přesvědčen že operovat s desítkama kWh je rentabilnější než řešit vyšší stovky či tisíce kWh. Právě kvůli tomu že to vyžaduje aditivní problémy.

Takže se ptám jestli ty podmínky ten větší zdroj má na spotu jiné (lepší) než ten menší?
    A znovu pro jistotu píšu jedná se pouze o řešení spotu.

Protože pokud tam je možnost aby na tom vydělala nějaká firma (respektive její zákazník), tak pro mě to musí být hotový zlatý důl :-D A tomu fakt nevěřím.

Tedy doufám, že se tu rozjede diskuse o nějakém konkrétním modelu a jeho výhodách a nevýhodách.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: to závisí na tom co ti povolí ČEZ. Ale myslím, že to narazí na ekonomickou návratnost. Trafo není problém, firmy dělají už i řešení, že to koupíš v balíčku se střídačem a baterkou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STEFAN: to by ti z toho spíš udělaly 19 m3 :) Hlavně hlídat nabíjecí proudy by bylo děsný, o to bych se nepokoušel.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STEFAN: Na olovo se vy... To už je dneska je naprostej nesmysl.
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    CYBERWOLF: v mem pripade zcela urcite. Naivne jsem si myslel, ze par olovenych akumulatoru mi tech 20m3 pokryje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No a do jakého výkonu (spíše max proudu) to jde reálně vůbec zapojit na NN. To trafo je podle mě největší položka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam