• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: pořizovací cena ať nežeru 25K. Takže při běžné ceně elektriky to mám za 5 kWh zpátky. Navíc se to může používat třeba jako pojistka při zakázaných přetocích, atd... Neřeším, dotaz byl na technickou stránku věci.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8:
    XCHAOS:
    Otázka je, jestli to spojité řízení dává smysl? Principiálně je to jasné, ale ekonomicky jsem ještě nenarazil na případ, kde by se to vyplatilo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: jo, to je pravda, jestli to umí spojitou regulaci, tak to je v podstatě to, co hledáme taky..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8:
    To, že to dává na prdel kvalitě sítě neřeším..
    Jak se tohle prakticky projevuje? Ptám se, než si naběhnu na vidle :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCHAOS: to není tak úplně pravda. Spousta střídačů má programovatelný I/O, kterým ti zapnou/vypnou co budeš potřebovat, ale to je skoková nikoli spojitá regulace. Tzn. že když budu mít na tento výstup napojenou 3 kW patronu, tak po sepnutí mi to začne přebytky cpát do ní, ale pouze a jedině 3kW. Zatímco SSRka to umí regulovat "spojitě" v závislosti na množství přetoků.

To, že to dává na prdel kvalitě sítě neřeším...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Smart load je built-in feature v přeměnostroji Deye, která řeší v podstatě to samé, ale bez "udělátek", ale klidně pokračujte :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYBERWOLF: je to komponenta pomocou ktorej vies smerovat pretoky z FVE do zariadeni, ktore si nadefinujes https://www.nemakej.cz/fotovoltaika/clanky/co-je-wattrouter-a-proc-ho-pouzit-m533

ja mam napriklad na wattrouter pripojeny bojler, kam tecu prebytky ked uz je plna baterka, ale nemam ho ako primarny bojler, iba na predohrev vody, takze v lete mi do zasobnika ide uz ohriata voda, tak sa tak casto nespina plynovy kotel
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: hodně to zjednoduším, tak snad mě nikdo nebude chytat za slovo.

Jedná se o zařízení, které detekuje přetoky z FVE do sítě a změří jak jsou velké. Následně pomocí regulačních relátek tuto energii pošle třeba do bojleru.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX, WARBABY8: díky za příspěvek, ale mohli byste prosím trochu rozepsat co jsou ty věci o kterých mluvíte? Nechytám se. Jsem jen prostý sekáček trávy
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARASAN: MARASAN:
    Ano. Invertor a inverter / měnič a střídač.
    Jestli se mění napětí a jestli se mění frekvence.
    Ale když to doprovodíš třeba "...z 12V solar na 230V síť..." tak na to * Alik.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jo a čte se to Nì biàn qì a Google to přeloží jako (ba dum ts) ... měnič.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    逆 ... inverzní
    变 ... přeměna
    器 ... nástroj

Google translate je ale spíš takový generátor synonym, než co jiného.

Ty jo, škoda že jsou to zrovna takoví totalitáři konfuciánský, v tomhle století... kdyby byla ve svý taoistický fázi, tak je Čínu miluju :-) a kdybychom se nemuseli bát, že ty invertory na dálku vypnou, tak je to skvělý ... přeměnostroj :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    WattRouter je udajne prekonanej, zkus treba Green Bono.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: no a nebo, pro ty, kdo nejsou dostatečně zásobeni buzzwordy, přepojit ten bojler na větev rozvodů, která je připojená k výstupu z 逆变器, který umí programovatelný režim smart load :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: ty potřebuješ zařízení typu AZrouter, infigy nebo wattrouter. To ti detekuje přetoky a pomocí SSR je přesměřuje třeba do patrony a ta ti ohřeje vodu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: to je vlastně asi pravda. Ale reálně je to 逆变器 , teda aspoň podle Google translate.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XCHAOS: spravne je teda cesky střídač, ne měnič.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: obraceč!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: obrozenecky by to byl převraceč, či? :D pardon, konec OT okénka
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: eh, v tomhle jsem nějak asi moc národní obrozenec, nebo nevím :-) ok, tak měnič, no :-)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XCHAOS: fyi spravne je jedine invertEr. taky jsem pouzival "invertor" a byl nasledne poucen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam