• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    BOZA
    BOZA --- ---
    XTALIBAN: Díky, tohle by se mi asi líbilo.
    STETKINS: A tohle taky, pošleš prosím nějaký odkaz co to je? Ideálně bych chtěl ještě vidět fotku z druhé strany z půdy.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STETKINS: A ktore to je pls?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Mně se líbí tohle řešení, ale je to hlavně o designu. Dá se pod to folie a je to poměrně levná a věčná střecha...

XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    BOZA: když byl solární boom tak jsme to pár lidem instalovali. I šéf si to dal na svoji střechu (východ zapad). To bylo v 2008 a 2009. Systém byl Solrif a funguje to výborně. Ale netuším zda to firma kde jsem dělal stále dela, spíš ne ale zeptat se jich můžeš (votum.cz)...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    BOZA: Hladal som, najdes, nasadene zatial nemam, takze referencie dat neviem. Najlepsie pomery cena/vykon maju (papierovo:) poliaci. Tasky skor nechces (moc kablikov), integrovane panely su za mna lepsie. Nenehanal by som extra ucinnost, ale skor kvalitu konstrukcie a ako je to cele premyslene (vetranie, ...) Hlavny problem je, ci ta firma bude existovat za 10 rokov, a najskor nie:) => urcite zobrat par panelov do zasoby.

Ci je to dobry napad alebo nie, tak sa nazory roznia. Ludia co predavaju iba panely na existujuci krytinu ti budu vraviet ze je to problemove, a asi je to zlozitejsie spravne urobit. A mas menej dodavatelov => mensia konkurencia a moznost volby. Na druhej strane, mas tu iste esteticke hladisko, ktore s beznymi panelmi proste nedas. No a ked robis celu novu strechu (moj pripad), tak je to na zvazenie.

Priklad firiem co som oslovoval (resp. tu maju v CR prepredajcov, co to na nich outsorcuju): solroof.eu, myroof.pl, prefa.com, ...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BOZA: na pergolu by to asi šlo, na barák bych to nedoporučoval. Neumím si představit jak by to šlo udělat dostatečně nepromokavě a větruvzdorně na to, aby z toho výhledově nebylo mrzení.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    BOZA: Kdysi jsem mluvil na výstavě s pánem co si kvůli tomu dělal i rozměr domu aby mu to vyšlo pěkně na rozměr panelů. Dej vědět až někoho najdeš. Jelikož na to určitě budeš chtít záruku tak mě nenapadá proč by někdo takovou věc dělal když se nabízí systémy na to určené u kterých si zákazník rád připlatí. Ale jinak ti naprosto rozumím. Kamarád si osadil střechu normálně ale z panelů si vyrobil plot vycházelo mu to prý finančně lépe než jiný materiál :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    BOZA: jak solární tašky, tak integrované panely jsou za mě úplná blbost. Tašky mají milion konektorů, které jsou nejčastější příčinou požárů a integrované panely mají špatné chlazení a pokud bys potřeboval v čase nějaký panel vyměnit musel bys najít stejně velký panel což po pár letech může být neřešitelný problém.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    BOZA: Řešil jsem to zrovna vcera s výrobcem střech - údajně se to v létě děsně přehřívá jak tam neluftuje vzduch mezi střechou a panelem a má to pak mizernou účinnost... A navíc máš mega teplo na půdě.. jsou nějaké německé firmy, co to dělají ale evidentně to má háček...
    BOZA
    BOZA --- ---
    Nevíte prosím někdo o firmě s referencema, která by ze standartních solárních panelů uměla poskládat střešní krytinu? Přijde mi blbost mít střechu za milion a nad tím druhou vrstvu solárů. Na Youtube jsem dohledal nějaké konstrukce nepromokavých pergol, v číně nějaké profily, které to řeší, ale jinak nic moc. Kdysi jsem ve zprávách zachytil, že nějaká firma použila solární panely ve střeše nějakého velkého skleníku. To asi také muselo být vodotěsné, ale už se mi to nedaří dohledat. Představuju si provětrávané podkroví, takže jako náhrada střešních tašek. Speciální solární tašky nebo panely integrované v plechu jsou zase o hodně dražší.
    Přístup a kontrola spojů a kabelů by byla zevnitř půdy. Musí to nějak řešit tepelnou roztažnost, že to bude vandrovat. A měly by ty panely jít rozumě vyměnit v případě, že nějaký se poškodí. To znamená ne lepené k sobě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    XCHAOS: Co je euro news zač?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    A jeste k tematu - nejake zkusenosti se "seznamkou" https://www.hejenergie.cz/ ? Nebo jinou podobnou sluzbou?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: cool setup, ale to by me nebavilo kvuli par korunam :) Mozna nekdy za dlouhych zimnich veceru si neco navibecodim, ale ted to potrebuju spis rychle vyresit.

DZODZO: jasne, vykupuje odpad, ale taky za nej zaplati. Matematicky mi vychazi lip prodat 50kw po 0.9 nez 10kw po 2.5kc
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MJUGEN: https://ondrejkarlik.github.io/EdcDataAnalyzer/.dist/EdcReportAnalyzer.html

Jiank ja vidim kolik jsem si nasdilel na vyuctovani elektriny. Z nejakeho duvodu mam mesicni, nezadal jsem o to
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    když bylo zmíněno sdílení, někdo tu kdysi psal, že si aktivuje sdílení pro sebe. Mám to teď taky tak, ale nemůžu se dopátrat jednoho čísla, kolik jsem si sám sobě nasdílel za celý měsíc. Vidím data po 15 min, ale je to dost nepřehledné a musí se to exportovat a pak v Excelu řešit, to mě neba, tak by mě zajímalo, zda je někde na portálu https://portal.edc-cr.cz/ něco jako kumulativní grafy nebo něco podobného
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: sdílení znám jenom z vyprávění, pochopil jsem to tak, že jde fakticky jenom o účetní operaci, kdy někdo jiný zaplatí jenom ty síťové poplatky a tu část za elektřinu zadotuješ ty svojí elektřinou. Taky to není že musej kamarádi pustit troubu když zrovna svítí sluníčko, je tam nějaký časový okno do kterého se dá vejít. Což vyjde asi líp, než prostě prodávat přetoky. Ale jak říkám - znám to jenom z vyprávění.
    MYKO
    MYKO --- ---
    zdar vespolek

chystam se porizovat nejaky budget DIY offgrid home office setup, tj. aby to utahlo notebook, mobil, ipad, LED osvetleni chaty, pripadne minilednicka + nejaka rezerva pro destivy obdobi.

Naposledy jsem jel na solaru pred 10 lety a nemam poneti, jaka je dnes situace. Budu rad za tipy a doporuceni kde co nejlip poridit, cilem je idealni pomer cena-vykon od panelu pres regulator, menic az po baterky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja si den predem dle zitrejsi ceny nastavim od kdy se ma zacit nabijet baterka a k tomu na dalku ridim i tepelko kdy a na kolik ma nahrivat vodu (jo je to srani ale me to bavi)
    Plis mam sdileni ke tchyni, to ma automaticky prioritu, tak to par set wattu sezere. A pokid nejsou ceny minus 80€/MWh tak to neni zas tak hrozny, vyjde to na radove koruny pricemz radove desetikoruny vydelam rano a odpo. Ale asi to bude ekvivalentni tim pevnym 1.2 (otazka do kdy to budou drzet) a s tim zase mas nula starosti. Takze pokud te to nebavi jako me, tak bych sel na ten fix
    Jinak ja mam enerspot s ti si berou jen 0,3 poplatek z kWh (coz odpovida nejak 13€/MWh)
    Dalsi reseni je krabicka cubee air za 8999,- co ma v sobe chytry SW (s tou je pak poplatek jen 0,25/kWh)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam