• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    MJUGEN
    MJUGEN --- ---
    DZODZO: co je to za debilitu, dyť bude slunce nad obzorem
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    tvl, doufám, že těhle siláckých řeší nebudu zítra litovat
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DZODZO: pokud by evropskou síť rozhodilo zatmění slunce, tak máme fakt problém a asi bych dal borcům do Schliegeru dalších 8000, aby mi zapojili backup, protože nastává doba blackoutová.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: JJ všimnul, ale prostě to není nic extra za nesmyslnou cenu, podobně jako ten Pylontech, kdo to viděl rozebraný tak zaplakal.
    MARASAN: Nevím co je to pokoutně, ale nakupuji to přímo od TOP výrobce, podobně jako BMS. Ano stavím si je sám, ale porovnávám to s jiným komerčním řešením.
    CATT: Tak těch patentů tam bylo hned několik a několik možných cest kam to rozvýjet. Věřím že kdyby na počátku měl štěstí na někoho kdo mu pomůže dělat marketing, byl by celý ten projekt někde jinde. Jenže ho převálcovala sice horší ale mnohem masovější tedy levnější konkurence.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    na tento problem su baterkove uloziska priam stvorene :)

Zatmění Slunce prověří evropskou elektrickou síť - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zatmeni-slunce-proveri-evropskou-elektrickou-sit-40591913
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    DZODZO: ja ted nejak bral komplet s bms a vychazelo to cca 2000 Kc/kWh
    CATT
    CATT --- ---
    CUKI: HE3DA smrděla podvodem od začátku. Na té baterii byl zajímavý jenom příběh, technicky nic (to jsem viděl i těch pár papírů, na kterých stavěli příběh pro investory). To by mě zajímalo, co jsi na nich našel nového.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DZODZO: cuki to ovsem srovnava s LiFePo clanky nakoupenymi pokoutne na Ali a k tomu nejaka BMSka z Ali a poskladany doma na kolene. Proste hrusky a jabka.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: vsimol si si ze je to kompletny battery pack t.j. aj s bms? na kWh to vychadza podobne ako napr. nejaky pylontech
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Jednoduší lisování než klasika. Ta nepříliš plodná spolupráce byla jen poslední hřebíček do rakvičky. Já ten vývoj sleduji už z doby AltairNano, tedy ještě před návratem do ČR. Ten člověk má na svědomí docela dost velmi významných patentů. Ale prostě to nestačí. Dokonce jsem o něm psal někdy ke konci milenia nějakou ročníkovou práci, v rámci vývoje baterií.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI:HE3DA je v insolvenci po nepříliš plodné spolupráci s čínským partnerem. Kde je? V Číně. Jinak mám zato, že to bylo naopak technologicky náročnější a dělali to z lithia, takže nevím, z čeho by to mnělo být levnější a jednodušší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: He3da je teoreicky taky mnohem jednoduší a levnější než klasická k-ce. A kde to je? Cena je po těch desítkách let stále naprostý nonsence.
    Já v tom vidím pro Evropu potenciál soběstačnosti, ale to bychom se k tomu museli umět postavit a investovat do toho (jako EU) ale to se neděje. Ono za tím naprosto nepředsavitelným čínským rozvojem, jsou státní pobídek a investice o kterých se nám tu ani nezdá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: to bych řekl je spíš otázka času, protože to máš tak jako dostupnější materiál, technologie se nezdá být náročnější a jediné, co by do toho mohlo hodit vidle je bezpečnost, na kterou si ale budem muset ještě pár let počkat.

Nerozdíl od elektromobilů, u domácích uložišť bych v budoucnost sodíkových baterií docela věřil.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Na úrovni LFP? všimnul jsi si ž to jsou libry? Je to asi 9k Kč /kWh!
    A to je jeden z nejdůležitějšíh bonusů této baterie. Dostupnost, ale pokud se msivně nezačne vyrábt, nemá šanci vůvec konkurovat klasické LFP
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ERGOSUM: Ano, máš naprostou pravdu. Děkuji za diskuzi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WARBABY8: Ano. Bavím se o panelech, kde je spíš DC/DC měnič než střídač a síť. Mnoho věcí tak vůbec nemusím/nechci řešit.

Jasně. Měnič / střídač řešíš podle toho, co z něj potřebuješ dostat a aby vydržel, co mu pošleš. + tedy další.

Abychom si rozuměli. Když mi budou dostačovat skutečné parametry a vyhovovat cena, tak rozdíl mezi proklamovaným a realitou vyřeším samolepkou, fixem, nebo barvou se správným údajem. Jen prostě automaticky nevěřím všemu, co je v prospektech a na štítkách.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THEODORT: ??? se asi nechytám co si mi tím chtěl říct.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ERGOSUM: tak by bylo dobré sem dát nějaký info o jaké sestavě nebo výrobku se bavíš. Já se bavím o standardních komponentech pro instalace na objektech. Ty asi řešíš nějakou stavebnici nebo výrobek z TEMU.

Jinak to že máš rozdílný výkon v panelech a ve střídači není nic proti ničemu. Jen člověk musí vědět co dělá a co to znamená.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam