můj oblíbený web zaměřený na mezihvězdnou kosmonautiku:
http://centauri-dreams.org/
(akorát posledních několik článků se drží překvapivě při Zemi, resp. při Slunci :-)
jinak mi nebylo jasné, proč by megastruktury u KIC 8462852 měly způsobovat krátká nepravidelná zatmění - přece když už, tak by se pohybovaly na nějaké periodické oběžné dráze, ne? ale dneska jsem přišel s revolučním okurkově-sezónním nápadem úplně ze své vlastní hlavy :-)) pokud by ta struktura byla obří speciálně tvarované zrcadlo, určené pro zaměření části světelného toku hvězdy do plus/minus rovnoběžného paprsku, urychlujícího obří světelné plachetnice na relativistické rychlosti.. no tak právě ve chvíli, kdyby by lodě odlétaly ve směru kolmo od nás (nebo přilétaly z protisměru a tímto mechanismem brzdily), tak by došlo k zastínění.
vysvětlovalo by to elegantně, proč to není jakkoliv periodické: kdykoliv potřebují mimozemšťani ze svého "nádraží" někam vyslat loď, navedou strukturu na složitých oběžných dráhách kolem hvězdy patřičným směrem - a navíc jí musí mít většinu času natočenou kolmo nebo nějak "složenou" (aby jim jí tlak záření hvězdy nepřesunul na jinou oběžnou dráhu). takže to, že je zrovna aktivní v jedné ose se zemí, je víceméně náhodné.
moji teorii by šlo jednoznačně ověřit tím, že by se u KIC 8462852 objevila také občasná značná zjasnění o zhruba stejné délce trvání, jako ty poklesy jasu: toto by už nešlo jako přírodní jev vysvětlit vůbec - pouze jako natočení toho obřího zrcadla na nás.
i pokud záblesky nebudou, pořád by mohlo jít o strukturu nepředstavitelných rozměrů, sloužících mj. právě třeba mezihvězdným pozorováním, či komunikaci: jednou z možností mezihvězdné komunikace (i na obrovsky nepředstavitelné vzdálenosti) by bylo modulovat světlo hvězdy nějakou strukturou, zcela tuto zakrývající ve vybraném směru...
(jako sorry, ale už jsem četl i pitomnější a rozcupované vysvětlení - že je to ve skutečnosti (obří) kosmická loď, směřující cca z tohoto směru cca k Zemi, která občas hvězdu KIC 8462852 zakryje - to bylo prezentované relativně vážně, ale je to poměrně jasně pitomost (když už, tak by se měla projevovat paralaxa, tzn. nějaká roční periodicita toho zákrytu...)